Má mě rád, nemá mě rád ......

V zahradách patří často k nejoblíbenějším právě ty, květiny, které připomínají svým úborem kopretiny. A jednou z nich je právě kopretina pařížská. Tato velmi půvabná rostlinka předvádí svou krásu v různých odstínech hned několika barev: růžové, žluté a bílé. Původem je z Kanárských ostrovů. 

 V českém jazyce dosud používáme k jejímu označení název pařížská kopretina, neboť její druhové zařazení ještě není zcela jasné. Patří do čeledi hvězdicovitých. Její latinské označení je však jednoznačné: Argyranthemum frutescens.

Je to sice rostlina vytrvalá, ale nikoli mrazuvzdorná, proto ji pěstujeme v nádobách, které na zimu můžeme přemístit na stanoviště, kde teplota vzduchu neklesá pod 5°C. Na venkovní slunné stanoviště rostlinu přesouváme opět v druhé polovině května. Celková výška rostliny obvykle nepřesáhne růstem 50 cm.

Věděli jste, že existuje i květinový horospok našeho narození? Lidé narozeni od 22.6. do 22.7. mají ve znamení právě KOPRETINU  : Lidé narození ve znamení kopretiny mají snivou náladu, intuici, vnímavost k okolí a rozumné plánování. Všechny tyto vlastnosti dokáží skvěle využít. Jsou to lidé nevýbojní a plaší, ale jsou i velmi inteligentní a dost chytří, aby uměli nasbírané zkušenosti dobře zhodnotit. Jejich citlivá povaha je chráněna tvrdou ulitou. Jsou velmi skromní a příliš druhým nevěří. Záleží jim na druhých a chtějí pomoci. Jejich klidná povaha je řadí mezi flegmatiky, uvnitř však je skrytá síla, kterou zmobilizují vždy, když si vytyčí nějaký cíl. Častěji než zlost, mají na repertoáru nářky nebo lítost a spíš než násilí, předvedou milou bezradnost. Mají velmi dobře vyvinuté smysly a dobrou paměť, jsou jemní a slušní. Spřátelit se s nimi není vůbec lehké, jsou velmi nedůvěřiví. Všude očekávají podraz a vše vidí v nejčernějších barvách. Dobrou intuici uplatňují v případě životních rozhodování a plánování ve financích. Peníze se u nich drží a jim to dělá dobře. Utrácejí neradi. Mají úctu k historii a smysl pro tradici.

Na téma  " MÁ MĚ RÁD, NEMÁ MĚ RÁD ..." jsme tvořili i v klubu Podpořme své prodeje. Nechali jsme se inspirovat krásnou paletkou :

                                                                              image

- na výrobku jsou povinné alespoň dva odstíny z paletky

- pozadí na hlavní fotografii musí být světle modré nebo tyrkysové

Prohlédněte si soutěžní výrobky, posuďte, jak se nám povedly, jak splnily dané zadání a rozdělte jim své hlasy.

                                                                            Hlasovat můžete do 30.5.2020

Anketa se načítá ...