27 km2 PŘÍRODY bylo v loňském roce zachráněno právě díky odpadu. Dosáhlo se toho tím, že se recyklovalo a znovu využilo 77% celkové produkce obalových materiálů! Recyklát pak při výrobě nových výrobků nahradil přírodní zdroje, které se tak musely vytěžit. Tím se také podařilo snížit zátěž životního prostředí, protože díky třídění odpadu je v atmosféře o 1.000.000 tun co2 ekv. MÉNĚ. Má to smysl, třiďte odpad!

2.1000.000 STROMŮ nebylo v lese zbytečně pokáceno právě díky tomu, že se vytřídilo zhruba 526.000 tun papíru1 tuna vytříděného papíru dokáže uspořit až 2 tuny dřeva. Česká domácnost v minulém roce 2017 vytřídila 46 kilogramů papíru a celková míra recyklace papírových obalů dosáhla 94 %. Díky tomu se třeba noviny tisknou na papír, který je až z 98 % recyklovaný. A to má smysl. - Lidé, kteří odpady třídí, nepatří mezi menšinu. Naopak! Již 72 % obyvatel České republiky aktivně třídí odpad. Od roku 2000 se tak řady aktivních třídičů rozšířili o 34 %. Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat se Česká republika v míře recyklace obalových odpadů drží v rámci Evropy na špici. V průměru vytřídila v loňském roce 2017 každá česká domácnost 46 kilogramů papíru, 28 kilogramů plastů a 28 kilogramů skla. Dohromady se pak podařilo zrecyklovat 77 % celkové produkce obalových materiálů. A díky tomu necháváme většinu evropských zemí za sebou!

- Průměrná vzdálenost ke kontejnerům na tříděný odpad se každoročně snižuje. Zatímco v minulé dekádě bylo ambiciózním cílem přiblížit kontejnery na 200 metrů, nyní je to pouhých 96 metrů. K barevným nádobám nám tak průměrně stačí 2 minutyvolné chůze. Je to dáno stále se zvyšujícím počtem barevných kontejnerů a menších nádob na tříděný odpad, kterých je aktuálně v celé České republice k dispozici více než 307.000. Díky tomu má možnost třídit již 10,5 milionu obyvatel. Třídit teď může opravdu každý!

- V celé České republice je více než 307.000 barevných nádob na tříděný odpad. Třídění je tak pro obyvatele České republiky stále pohodlnější. Lidé to mají k nejbližšímu sběrnému místu v průměru pouhých 96 metrů. Díky tomu má možnost třídit odpad 99 % obyvatel, a to v 6 114 obcích celé České republiky. Přitom aktivně tuto možnost využívá 72 % obyvatel. Právě díky nim se v minulém roce podařilo zrecyklovat a znovu využít 77 % všech obalů, které byly uvedeny na trh.  ! DĚKUJEME !

Jmenuji se Věra Bělinová a vyrábím nadpozemysky lehoučké šperky z recyklovaných PET lahví.  

PRO MNE TO MÁ OBROVSKÝ SMYSL, RECYKLOVAT TAKÉ TÍM, ŽE PET LAHVÍM DÁVÁM NOVÝ ŽIVOT.