Vítězka lednového kola jari.ticha vybrala na únor sladké téma : MAKRONKY, se soutěžními barvami RŮŽOVÁ A MINTOVÁ.

                                                                                              MAKRONKY

                                                                             

Makronka je francouzská sladká pusinka na bázi cukroví vyráběná z bílku, cukru, mandlové moučky a pro ní typického barviva.
Obvykle se plní krémem z mascarpone, ganache krémem nebo marmeládou.
Název je odvozen od italského slova "macarone" neboli pusinka.

Vzhled:
Skořápka musí být na povrchu hladká, lesklá a křupavá, po obvodu musí být tzv. sukýnka s rovným dnem a vnitřek je vláčky a krásně se rozpouští v ústech.

Příchuť:
Makronky se vyrábí v neomezené škále chutí, které sahají od tradiční malinové, citrónové, pistáciové, kokosové, čokoládové a karamelové po nové jako matcha a třeba husí játra...

V Paříži zaručeně narazíte na ty nejlahodnější makronky, ale co si je takhle připravit doma? Macarons neboli makronky se v posledních deseti letech staly obrovským fenoménem v celé Francii.

Zásluhu na tom má hlavně slavný pařížský cukrář Pierre Hermé, který již dříve po celém světě známé sněhové pusinky vrátil na výsluní a své makronky začal prodávat ve specializovaných buticích. Pařížané jsou jimi natolik posedlí, že jsou ochotni kvůli nim vystát i dlouhé fronty.

Tohle sladké pečivo se dokonce vydává v sezonních kolekcích a příznivci křehkých moučníků netrpělivě očekávají nové chutě. Mé první kroky při návštěvě Paříže vždy míří právě do butiku Pierra Herméa nebo do slavného cukrářského domu Ladureé, jehož historie sahá do 19. století. Co jsou makronky zač?

Jde o dvě mandlové pusinky spojené krémem, který buď chuť pusinky doplňuje, nebo je s ní v kontrastu. Cena makronek odpovídá náročnosti jejich přípravy. Na první pohled se může zdát, že výroba je velmi snadná, ale opak je pravdou a splnění všech kritérii je noční můrou mnoha cukrářů.

Správné makronky jsou nahoře křupavé, naprosto hladké, bez jakýchkoli prasklin a uvnitř vláčné a křehké. Ty pravé makronky se vám musejí doslova rozpustit na jazyku.

Abyste přípravu doma zvládli bez problémů, mám pro vás několik užitečných rad. Mandle musejí být rozemlety na úplný prášek, který ještě prosejte přes sítko. Makronky nechte na plechu alespoň hodinu takzvaně zaschnout, aby vám pak krásně naskočily. Ze začátku použijte šablonu, abyste docílili stejných velikostí. Použijte dva dny staré bílky, které před použitím ohřejte na pokojovou teplotu. Po slepení makronky nechte dva dny v chladu, aby se propojily chutě. S těmito radami již hravě zvládnete výstup na cukrářský Mount Everest.

Makronky s mascarpone

Ingredience:

90 g vaječných bílků, 25 g krupicového cukru, 200 g moučkového cukru, 110 g drcených mandlí, 1 lžička červeného potravinářského barviva
Náplň: 60 g mascarpone, 3 lžíce rybízové marmelády

Postup:

Troubu předehřejte na 140 stupňů. Bílky s krupicovým cukrem ušlehejte do tuha. V míse smíchejte moučkový cukr s drcenými mandlemi a opatrně přimíchejte do bílků. Přidejte potravinářské barvivo. Měli byste získat tuhou směs, která drží svůj tvar.

Touto směsí naplňte zdobicí sáček a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte makronky. Pečte asi 20 minut.

V malé míse smíchejte mascarpone s marmeládou a krémem slepujte makronky. Dejte na dva dny do lednice, aby se chutě propojily.

Paletka pro tvoření :

 

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                            Hlasovat můžete do 28.2.2021

Anketa se načítá ...

Tentokrát nesplnil zadání jen :

Crea-Dream» Něžná Lovana - Posuvný uzel

image