vítězka lednového kola jari.ticha pro Vás vybrala soutěžní téma na únor :

                                                         MANDARINKY PRO ZDRAVÍ I KRÁSU

MANDARINKA botanicky Citrus reticulata, anglicky mandarín orange,francouzskymandarine nebo německyMandarine je název plodů mandarinky obecné, ale i souhrnné označení všech dalších kříženců - především klementinek, ale i tangerinekvzniklých křížením mandarinek a pomerančů, nebo i nového křížence mandarinky a grapefruitu mandory.

Mandarinky pocházejí pravděpodobně z Japonska a Číny. Do Evropy je Angličané přivezli až někdy kolem roku 1800, a o padesát let později se dostaly do Ameriky.

LÉČIVÉ ÚČINKY -

Najdeme v nich především pro lidské zdraví důležitý vitamín C, dále pak beta karoten, vitamín B1, B2 B3, bioflavonoidy a z minerálních látek především hořčík, draslík afosfor, a také pektin.

Kombinace vitamínu C, bioflavonoidů a pektinu je vynikající a významná pro zvýšení obranyschopnosti a imunitnímu systému organismu, zlepšení krevního oběhu a snižování hladinu cholesterolu v krvi. Při časté konzumaci mandarinek se tak značně snižuje riziko rakovinotvorných nádorů. Vitamín C a bioflavonoidy mají velké antioxidační schopnosti a protikarcinogení účinky, zároveň zlepšují proudění krve. Pektin snižuje hladinu tuků v krvi a je prevencí proti rakovině žaludku, slinivky a střev. Pektin obsahuje vláknina, která tvoří dužninu mandarinky a také v bílé vrstvě pod slupkou a v tenké slupce mezi jednotlivými dílky plodu.

Hořčík draslík a fosfor jsou důležité pro metabolismus, zvyšují imunitu, velmi pozitivně působí na nervový i kardiovaskulární systém a funkci svalŮ.

VYUŽITÍ V KOSMETICE -

Látky, které mandarinky obsahují mají antioxidační, zvláčňující a čistící účinky na pleť, která je pak hebká, jemná a příjemně voňavá. Výtažky z mandarinek se doporučují na mastnou pleť nebo i na akné. Působí i proti celulitidě a při ošetřování strií.

A ještě jedna zajímavost na konec : Šťáva z mandarinek urychluje měknutí masa a dodává mu křehkost. Maso potřeme šťávou, případně kůrou, a necháme ho alespoň 15 minut marinovat.

Paletka pro tvoření : oranžová tmavší a světle ( ledově) modrá

image

 A jak se nám vitamínové klání povedlo, můžete posoudit svým hlasem do 23.2.2018

 

Anketa se načítá ...

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Nesoutěžní výrobky : 

 U Tučňáka -  Náramek jadeit, stříbro

https://www.fler.cz/zbozi/naramek-jadeit-stribro-9301461

 Lydie Dostálová - Poduška královny Kleopatry-dva hedvábné polštářky

https://www.fler.cz/zbozi/poduska-kralovny-kleopatry-dva-hedvabne-polstarky-8401386

baybla - Mandarinky na ledu

https://www.fler.cz/zbozi/mandarinky-na-ledu-9297971

Mandarinky podávané na ledu

 Krocanda - Háčkovaný bledě modrý povlak na polštář

https://www.fler.cz/zbozi/hackovany-blede-modry-povlak-na-polstar-9238920