Jedná se o velmi jemný přírodní materiál. V létě příjemně chladí a v zimě velmi hřeje. Je pevná, odolná a pružná. Odvádí vlhkost, velmi dobře reguluje teplotu, má izolační vlastnosti a vynikající schopnost absorbovat nepříjemný zápach.

Oblečení z merina je příjemné na dotek, minimálně dráždí pokožku, takže nekouše. Velmi dobře se nosí.

 

Jak tedy o merino vlnu pečovat?

Klidně perte v pračce na nízkou teplotu ( šetrný program s nízkou teplotou) v tekutém přípravku, kterého dejte raději méně než více. Pokud chcete ždímat v pračce zvolte co nejméně otáček.

 

Pozor! Žádná vlna nemá ráda aviváž a sušičku.

 

Rovněž buďte opatrní na přílišné střídání teploty vody a to jak při praní v pračce tak i v ruce. Doporučuji prát při velmi nízké teplotě aby při máchání v bubnu nedocházelo k velkým teplotním výkyvům. Mohlo by dojít ke zmenšení velikosti.

 

U výrobků pletených a háčkovaných z vlny se doporučuje neždímat v pračce vůbec a ani v ruce nekroutit, ale pouze vodu vymačkat do froté ručníku do kterého si svůj vlněný kousek zabalíte a přebytečnou vodu vymačkáte.

 

Veškeré úplety nasáklé vodou jsou těžké, proto sušení by mělo být vodorovné aby nedošlo k natažení a zdeformování. Stačí tedy třeba na sušák rozložit ručník a na něho svůj oblíbený úplet položit.

 

 

Ovečkám děkujeme.