V minulém článku jsem psala o japonských barvách Kuretake. Jsou to velmi dobré barvy na pomezí akvarelu a kvaše, vyráběné podle tradičních japonských receptur. Původně měly sloužit k tradičním technikám, jako kaligrafii či tušové malbě sumie, využití ale najdou i při  jakékoli ilustraci nebo malbě, kdy byste použili akvarelové nebo kvašové barvy.

 

image

 

 

I dnes zůstaneme ještě v dalekém orientu a podíváme se na korejské akvarelové barvy Mungyo, od značky Gallery. Už pár let jsou na trhu dostupné zejména voskové pastely značky Gallery (mimochodem, mají poměrně dobrou kvalitu a širokou škálu odstínů), novinkou letošního roku na našem trhu jsou akvarelové barvy Mungyo.

Může vás zajímat

Protože mám ráda zajímavosti o barvách, zapátrala jsem trochu po netu (tady vždycky zúročím své původní vzdělání a díky za to! :) Zjistila jsem pro vás, že značka Gallery byla založena již v roce 1945.

Pro srovnání přidávám pár zajímavostí o několika evropských značkách, které používám a příště je představím více:

 

  • Schmincke Horadam - špičkový německý výrobce akvarelových barev, zal. 1881 - letos slaví 125 let
  • Umton - česká značka uměleckých barev, původně Štolo, založena malířem J. Štolovským, který si sám od roku 1909 vyráběl barvy a v roce 1910 založil firmu v Praze, kde se výrobě barev věnoval
  • Bílé noci (výrobce Něvskaja Palitra) - Něvskaja Palitra (Nevskaya Palitra) - ruský výrobce uměleckých barev, s tradicí od roku 1900, resp. 1934, kdy se výroba z původních barev a laků rozšířila o sortiment uměleckých a studentských barev

 

Gallery Mungyo Watercolor

image

 

Podle výrobce jde o umělecké barvy, vyráběné s použitím kvalitních pigmentů i pojidel. V sadě, kterou mám já, je 48 půlpánviček. Sada obsahuje i bílou a tři perleťové odstíny.

 

image

 

Barvy jsou uloženy bytelný kovový box se dvěma vyklápěcími paletami. V podstatě mohu říci, že paleta je téměř totožná s paletou, v níž jsou uloženy několikanásobně dražší barvy Schmincke Horadam. Dvě palety oceňuji, ráda při práci zachovávám odděleně světlé a tmavé odstíny.

 

Jednotlivé pánvičky s barvamy jsou baleny v průsvitné folii. Každá barva je opatřena etiketou s názvem barvy, kódem pigmentu, informací o světlostálosti a opacitě barvy.

 

image

 

Když jsem se poprala s vybalením všech 48 barev a nalepením štítků na čtvrtku - vedu si takové pořadače se vzorníky barev - přerovnala jsem si barvy do krabičky podle svých preferencí a zvyklostí. 

 

 

image

 

Protože se mi barvy podle hrubého povrchu zdály dost suché, před prvním použitím jsem je zvlhčila vodou z rozprašovače. Barvy krásně zvláčněly a šly snadno nabrat štětcem.

 

image

 

Pro první seznámení jsem si vyrobila rychlý vzorník. 

Některé odstíny zůstávají hrubší konzistence, pokud je používáte přímo z pánvičky. Tato hrubost - zrnka barvy - pak zůstávají i na papíru. Stačí ale barvu před použitím na papíře trochu rozmíchat na paletě a zrníčka mizí.

 

image

 

Sada obsahuje velice pěkné červené a růžové odstíny. Velmi pěknou indigovou modř a zajímavé zelené.

 

Směsi vycházejí pěkně a předvídatelně, barvy se snadno ovládají, jsou pěkně pigmentované a jdou i dobře z papíru odebrat, pokud potřebujete například provést korekce. Ani při více vrstvách - pokud pracujete do suchého podkladu - nematní a zůstávají zářivé.

 

 

image

 

 

A hodnocení?

+ bytelný kovový box

+ vyklápěcí palety

+ kroužek na snadný úchop při práci v plenéru

+ široká škála barev, i pro nás nezvyklejších odstínů

+ příznivá cena (na umělecké barvy)

+ barvy v menších půlpánvičkách i větších pánvičkách - lze vybírat z více sad

+ snadné míchání a ovládání barev

 

- některé barvy mají hrubší strukturu, je nutno je více zpracovat na paletě

- nízká pigmentace u perleťových odstínů

- malá kryvost u běloby, která je uváděna jako krycí

 

Shrnutí:

Barvy jsou velmi dobré, za příznivou cenu. Hodnotu jim zvyšuje praktický kovový box, který můžete doplnit i o barvy jiných značek, pokud by vám Mungyo nevyhovovaly. Pokud bych je měla srovnat třeba s akvarely Pebeo v pánvičkách, které jsou poměrně snadno k sehnání a tedy dost rozšířené, za mě vítězí Mungyo, pro svou zářivost odstínů, i praktičnost balení.