Tip na prima výlet (nejen)  pro milovníky starých časů a obdivovatele historických řemesel 

     Pršelo od rána a pršet nepřestávalo. Plán zdolat vírovickou ferratu (www.ledovastenavir.cz), kvůli které jsme se s rodinou na Vysočinu vydali, vzal za své. Přestože nad námi počasí zvítězilo, odmítli jsme se vzdát a pohotově jsme se vydali vstříct dešťové variantě našeho programu  - návštěvě  Centra Eden v Bystřici pod Pernštejnem (www.centrumeden.cz), zábavního a poznávacího parku. Na své si tu přišla celá rodina - zatímco děti s radostí sobě vlastní nakrmili místní ovce, kozy a slepice, odlily si výrobky z vosku a vyzkoušely mlít obilí, manžel prozkoumal zdejší mimipivovar a zjistil, jak správně uvařit pivo. Já jsem obdivovala  Horáckou vesnici, tvořenou replikami dobových staveb z 19. století. Celkem je tu k vidění sedm staveb obsazených různými historickými řemesly. A že bylo na co koukat!

      Návštěvu Centra Eden velmi doporučuji, nejen v deštivých dnech. Vydat se sem můžete po celý rok. Nakonec jsme v areálu strávili s dětmi několik hodin. Mimo jiné je zde k návštěvě i stavba ve tvaru pyramidy, která propaguje alternativní zdroje elektrické energie s ukázkami různých možností jak chránit životní prostředí a ještě ušetřit. Spousta exponátů v celém areálu je interaktivních, to znamená že si je můžete sami vyzkoušet. Byla jsem nadšená, že se mi zde mé děti v téměř pubertálním věku trávící prázdniny  (bohužel, pokud je nevyženu) u tabletu a počítače,  podařilo na půl dne příjemně zabavit.

    K centru rovněž patří stáje s koňmi. Je možné si domluvit projížďku, nebo se jen tak kochat těmito nádhernými zvířaty pasoucími se v ohradách za areálem. Také obsluha centra byla moc příjemná a vstřícná, což doposud také není  všude samozdřejmostí.

    Níže uvádím fotky z Horácké vesničky  pro radost a inspiraci:

  

image