Máte zboží? Máte fotky? Píšete blogy?

 

Nevíte, jak udělat ten "klikací" obrázek?

 

Máme pro vás návod. Tento blog vznikal původně pro potřebu správců Barevných klubů, ale je škoda si ho sušit pro pár lidí na nástěnce. Takže čtěte, zkoušejte, používejte. A ať vám slouží!

Perutynka a Angel Cat,
domovnice (ehm, správcové!)
Modrého a tyrkysového klubu 

 

Návody jsou dva - první část je zcela základní, triviální, i pro úplné začátečníky. Druhá část je komplexní popis ukládání fotografií pro "pokročilejšího" uživatele. Funguje ověřeně v IE a Mozilla FireFox. V Chroma ne.


První část - vkládáme fotku s odkazem

1. Přípravná fáze

Potřebujeme mít otevřená dvě okna prohlížeče. V jednom okně budeme psát blog. Ve druhém budeme postupně hledat zboží - v tomto případě Zlatou rybku.
Jsem v druhém okně, brouzdám Flerem. Zboží, které chceme použít do blogu, nemusíme otevírat.. stačí si jej zobrazit v seznamu zboží. (Buď v seznamu zboží prodejce, nebo v dané kategorii, je to fuk).

náhledy zboží


2. Adresa obrázku

První, co potřebujeme získat, je adresa obrázku. Kliknu na obrázek pravým tlačítkem, objeví se mi okénko, v něm možnost "kopírovat adresu obrázku". Najedu myší na tento řádek a kliknu levým tlačítkem. Tím se URL adresa obrázku uloží do paměti počítače.

 

3. Vložení obrázku

A jdeme do blogu vložit obrázek. Klik levým tlačítkem na ikonu stromečku, objeví se okno "Vložit/upravit obrázek". Levým tlačítkem klik do prvního řádku, až se objeví kurzor, klik pravým tlačítkem myši. Znovu se objeví možnosti, vybereme "Vložit".
Pokud je vše OK, objeví se v řádku adresa obrázku. Pokud ne, vraťte se k předchozímu kroku a zkopírujte adresu obrázku znovu.


Stiskneme tlačítko vložit, obrázek se nahraje do blogu. Zatím je to pouhý obrázek, bez odkazu.

 

4. Kopírování adresy odkazu

Zpět do druhého okna, na stránku se zbožím. Potřebujeme získat adresu, kam bude obrázek odkazovat. Myší si najedeme na jméno zboží, klik pravým tlačítkem - už jsme zkušené, vybereme "kopírovat adresu odkazu". 

 

  5. Vytvoření aktivního  obrázku

Poslední krok. Jdeme opět do blogu. Klikneme levým tlačítkem na obrázek, obrázek se orámuje,  potom na ikonku "řetěz".

Opět se zjeví okénko.. do prvního řádku "URL odkazu" kliknu levým tlačítkem, počkám si na kurzor, kliknu pravým, zvolím vložit. Šikovný počítač vloží odkaz, který si předtím zapamatoval. 

Malá vychytávka! Pokud chceme být uplně rozmařilé,  ve druhém řádku "Cíl" zvolíme možnost otevřít v novém okně. Klik na modré tlačítko "Změnit". 

A paprlapáááá! Váš první klikací obrázek je na světe :)  

GRATULUJI!

 

 


Druhá část - jak je to s adresami fotografií a kolik jich vlastně mám?

Vkládání fotek do blogů nám ohromně usnadňuje systém vkládání obrázků do zboží.

Každá fotka, kterou na fler do svého obchůdku nahrajeme se totiž uloží rovnou 4x! - skvělá vychytávka, že?

1) uloží se v původním rozlišení, tak jak ji sami nahrajete - např. ve formátu 1 280 x 1 280 (ale klidně také jako obdélník), taková fotka má potom adresu např.

https://static.flercdn.net/products/d2/3/4/343/619261/1262621708.5454-171d48b0c0bea1d.jpg(rozklikněte) a je to ta největší fotka, kterou vidíte, když rozkliknete detail fotky ve zboží

 

2) se fotka automaticky ořízne na šířku 500 pixelů a dostane příponu -b.jpg

tedy stejná fotka má teď tuto adresu:

https://static.flercdn.net/products/d2/3/4/343/619261/1262621708.5454-171d48b0c0bea1d-b.jpg

a vypadá takto:

Když si vlnka s vlnkou hraje

 

tato fotka nutně NEMUSÍ být čtvercová, má danou šířku 500 pixelů a délka se k ní automaticky dopočítá - proto jsou ve zboží k vidění i obdélníkové fotky. (Tahle fotka je fajn, když se chceme něčím detailně pochlubit a nechceme to podruhé nahrávat, ale nehodí se nám do blogu, který tvoří miniatury)

 

3) stále stejná fotka se tentokrát OŘÍZNE na formát 200 x 200 pixelů a dostane příponu -m.jpg. Toto je formát, který vidíme při listováním kategoriemi a je pro naše účely ideální.

fotka má tedy adresu

https://static.flercdn.net/products/d2/3/4/343/619261/1262621708.5454-171d48b0c0bea1d-m.jpg

a vypadá takto:

nebo takto:

- fotka je klikací a vidíte, že původní "velká" fotka byla obdélníková, nyní ji fler bez našeho přičinění ořízl na praktický čtverec a usnadnil nám tak práci .

pokud chcete vložit fotku menší než 200 pixelů, stačí příslušnou hodnotu upravit při vkládání "přes stromeček"

 

4) fotka se ořízne do čtverce na velikost  70 x 70 pixelů a potom se používá v malých náhledech pod hlavní fotkou, v sekci moje zboží, v profilu v malém přehledu zboží atp.

adresa je nyní:https://static.flercdn.net/products/d2/3/4/343/619261/1262621708.5454-171d48b0c0bea1d-s.jpg

a fotka vypadá takto:

 

Takže jednoduché pravidlo - stačí zkopírovat přes pravé tlačítko adresu fotky v jakékoliv velikosti a následující jednoduchou fintou z ní dostaneme fotku potřebné velikosti a formátu 

- adresa něco.jpg = největší fotka, vypadá tak, jak jsem jí z počítače nahrála , čtverec nebo obdélník

- adresa něco-b.jpg = big = velká fotka, čtverec nebo obdélník, šířka 500 pixelů

- adresa něco-m.jpg = medium = střední fotka, oříznutá na čtverec 200 x 200 pixelů  (hodí se do blogu s miniaturami)

- adresa něco-s.jpg = small = malá fotka, oříznutá na čtverec 70 x 70 pixelů