Vonné vosky slouží k provonění našeho domova, ale nejen to. Některé se dokonce dají používat k aromaterapii.

  

Vonné vosky prostě mají něco do sebe. Snadno se stanou potěchou našich smyslů, těla a duše. Dokáží nejen udělat radost a navodit příjemný pocit, ale často také mají aromaterapeutické účinky, které mohou mít velmi pozitivní dopad na naše zdraví. Navíc, když použijeme takové, které jsou vyrobeny ze sójového vosku, eliminuje se negativní dopad, který může mít samotný parafín.

Vonné vosky se vyrábějí v nejrůznějších tvarech a se všemožných zdobením, jednak aby udělaly radost i na pohled, ale v některých případech také aby umocnily svou účinnost a odér. Výhoda vonného vosku je ta, že se neodpaří. Odpařují se pouze silice z esenciálních a vonných olejů. Proto nehrozí prasknutí aromalampy, jako se to může stát v případě, že do ní nalijeme pouze vodu s esenciálním olejem. A navíc nemusíme znovu a znovu dolévat do vodu. Vosk se jednoduše neodpaří.

 

Jak na to?

Pokud chcete aroma vosk vyzkoušet, ale nejste si jistí, jak se vlastně používá, podíváme se teď společně do světa vonných vosků. Budeme potřebovat:

  1. aromalampu,
  2. čajovou svíčku,
  3. zapalovač/sirky,
  4. vonný vosk.

 

Nejprve se rozmyslíme, kolik vonného vosku budeme chtít použít. Toto je třeba vyzkoušet. Je vždy lepší začít s menším množstvím a v případě potřeby přidávat. Na různě velkou místnost bude potřeba různé množství vosku. Abychom provoněli větší místnost, bude potřeba více vosku. Také každý vosk může mít trochu jinou intenzitu. Například teatree má velmi intenzivní silice a stačí velmi malé množství. Oproti tomu vanilka nebo grep mají slabší vůni a vosku může být třeba více. Když máme připravený vosk, můžeme jej položit do kalíšku aromalampy (v horní části), v níž se bude pomalu rozpouštět a postupně uvolňovat vůni. Dále zapálíme čajovou svíčku a umístíme ji do spodní části aromalampy tak, aby měla možnost vyhřívat kalíšek, ve kterém se nachází vonný vosk. No a nyní můžeme trpělivě vyčkávat, až se začne pomalu uvolňovat příjemné aroma.

Při rozpouštění aroma vosku dochází k uvolňování vůně postupně, a tak bude provoňovat místnost několik hodin. Některé aroma vosky "kopnou do nosu" svou vůní skoro okamžitě, u jiných trvá déle, než si aroma najde cestu k naším nosům. Záleží na intenzitě aroma vosku a na typu silic a vůní. Některé přírodní vůně, jako například eukalyptus ucítíme hned velmi silně. Pokud vonný vosk obsahuje kompozici různých vůní, některé vůně můžeme pocítit dříve než jiné. Vonné vosky jsou prostě velká zábava.

Pokud budete potřebovat čajovou svíčku zhasnout dříve než vyprchá všechna vůně, klidně potom můžete čajovou svíčku znovu zapálit a nechat vosk znovu rozpustit. Po vyhoření čajové svíčky zapalte další pro další uvolňování vůně, dokud silice z vosku úplně nevyprchají. Malé množství vosku má hodiny trvající uvolňování vůně, jelikož aroma se z vosku uvolňuje postupně a pozvolna.

A pokud si lámete hlavu, jak zatuhnutý vonný vosk z aromalampy vyčistit, připravíme samostatný článek na toto téma i s video-návodem, kde popíšeme různé způsoby jak na to.

 

TIP:

Aroma vonných vosků si můžeme užívat i bez rozpuštění v aromalampě. Intenzivnější aroma vosky si můžeme například položit na noční stolek a při usínání si užívat příjemného aroma. Na toto by se například hodil vonný vosk se 100% přírodním esenciálním olejem levandule, která dokáže pomoci s uklidněním před usnutím. Vonný vosk si také můžeme položit na pracovní stůl nebo jej umístit do menší skříně. Fantazii se meze nekladou.

 

Pokud si vonné vosky zamilujete, jste náš člověk. My je taky milujeme.