Jestli si někdo pod pojmem "Flérácká knihovnička" představuje poličku s knížkami stylu: Jak ušít tašku za jedno odpoledne, Kovářství, Pletení košíků, Stará řemesla v novém pojetí či Kouzlo papíru… tak to je vedle jak ta jedle. Členové klubu „Bojovníci za pěknější Topy“ propátrali Flér a četli a četli ... a stavěli nominace a to nejen sobě pro radost, ale i pro vás.

Začneme pozvolna. Nejprve je třeba uklidnit děti. Přeříkáme pár Nejkrásnějších nebo Podzimních říkadel, pak sáhneme po osvědčených knížkách, které si pamatujeme z dob, kdy nám je četly maminky a tatínkové - Pohádka o Popelce, Heidi, děvčátko z hor, Povídání o pejskovi a kočičce, O hajném Robátkovi a VětrníkoviPříhody včelích medvídků, Dášeňka, čili život štěněte, Broučci… tyhle příběhy nikdy nezklamou. Nastává čas ty nejmenší uložit do postýlky. Těm kapku starším ještě před spaním přečteme Malého prince nebo Pipi dlouhou punčochu. U těch školou povinných dohlédneme, zda mají přečtenou kapitolu z povinné četby (zrovna se probírá Babička, Kytice a Jak jsem potkal ryby) a necháme je přečíst si i pár stránek z jejich rozečtených knih Harryho Pottera nebo Děti ze stanice ZOO.

Pak se už jen pohodlně usadíme, uvaříme si šálek dobré kávy nebo velký hrnek voňavého čaje začteme se  do známých i méně známých příběhů. V naší virtuální knihovně najdete vše, od starých klasiků (Don Quijote dela ManchaHrabě Monte Cristo, Mistr a Markétka) až po knížky z posledních let (Veronika se rozhodla zemřít, Hester aneb O čem ženy sní, Andělé všedního dne, Alchymista) , od tragických příběhů (Rozum a cit, Utrpení mladého Werthera, Na větrné hůrce), po humorné knihy (Pan Kaplan má stále třídu rád, Saturnin), od knih psaných podle historický skutečností (Pompeje - život ve stínu Vesuvu, Nebe nezná vyvolených, Egypťan Sinuhet, Kladivo na čarodejnice)  až po ty zcela vymyšlené (V melounovém cukru, Proměna), od knih, které čteme pro odpočinek (Když v ráji pršelo, Tajemný Etrusk, Ptáci v trní, Chaloupka na vršku) až po ty k zamyšlení (Podle Máří Magdalény, Nesnesitelná lehkost bytí, Nuda) navštívíme s nimi kouzelná místa a exotické země (Snídaně u Tiffanyho, Peříčko v bouři, Řek Zorba, Gejša) a podíváme se na tajemství katovského řemesla (Katyně, Paměti kata Mydláře)

V nabídce máme samozřejmě i detektivky - Zdislava a ztracená relikvie, Zpráva od nebožtíka, thrillery - Bílá cesta, Andělé a Démoni, sci-fi - Sluneční bouře, Mravenci, Svit vzdálených dní a fantasy - Pátý elefant, stačí si jen vybrat.

Kdo si raději přečte životopisný román najde zde Kámena a bolest a Oheň proti ohni.

A pokud si přejete rozjímat pak šáhněte po Básních a Bibli.

Přece jen je flérácký človíček učenlivý a zvídavý a tak ani ta "odborná literatura zde nesmí chybět, zkuste se začíst do Patchwork kam se podíváš, Barvy života - tajemství aurické psychologie nebo Tajemství karet.

A nakonec, pokud se vám večer chce mezi lidi a zároveň si chcete užit i kultury, přijměte od nás pozvánku do divadla (ale pro jistotu se dopředu seznamte s tím, co vás v divadle čeká). Dnes se hrají: Návštěva staré dámy, Vějíř s broskvovými květy a Ze života hmyzu.

Tak tohle je naše Flérácká knihovnička. Asi jste ani netušili, jaké knihy se dají na Fleru najít. Tyto nominace nás pěkně potrápily, museli jsme se ponořit hluboko do vod Fleru a někdy až ze dna vylovit téměř zapomenutý výrobek, který v naši nominaci musel být. A to je i to nádherné na těchto tématických nominacích. Ve snaze vytvořit je tak, aby odpovídaly náladě knihy jsme vylovili výrobky, které by se jinak možná do nominací nikdy nedostaly ;)

Díky všem, kdo nešetřili časem při sestavování výběrů a díky všem, kteří naše úsilí ocenili. Ti kterým jsme byli proti srsti navrhuji, ať zkusí jiný pohled na věc.

Příští projekt bude opět zajímavý, tak se těšte.

A ještě pro připomenutí minulé projekty:
Projekt první - Život je jak abeceda
Projet druhý - Cesta kolem světa