Pickles, jak se také kvašená zelenina nazývá, je tradiční a velmi zdravý způsob uchovávání zeleniny. V průběhu mléčného kvašení, které trvá při pokojové teplotě cca 4-5 dní, se v důsledku nakvašení vnitřní struktury zeleniny několikanásobně zvýší její stravitelnost pro lidský organismus. Naše tělo tak přijme oproti nenakvašené zelenině daleko větší množství vitamínů, lactobacilů, enzymů, minerálů... Při pravidelné konzumaci picles si budujeme a udržujeme zdravou střevní mikroflóru, která je nezbytná pro správné trávení. Nakvašená zelenina se stává i lékem při problémech s játry, tlustým střevem, ale napomáhá také při bolestech hlavy.
Kvasit můžeme mnoho druhů zeleniny: zelí (červené, bílé i čínské), mrkev, petržel, celer, cibuli,ředkve, ředkvičky, červenou řepu, okurky, cukety, růžičky květáku, kapustu, papriky, brokolici, česnek...Pro obměnu chutí můžeme přidat libovolné bylinky a až porostou tak třeba i ty divoké:) Směs solíme málo:) 10 - 15 g soli na 1 kg zeleniny:)
Tak s chutí do toho:)

Nakrájíme si zeleninu na takové kusy, jaké máme rádi:) zvážíme a podle hmotnosti přidáme sůl. Připomínám 10-15 gramů na 1 kg zeleniny. Pokud bychom to přehnali, zpomalíme kvašení:( a to nechceme, protože se už těšíme na první ochutnávku:)
Dle chuti můžeme přidat pro začátek třeba kmín. Jak už budeme zkušenější a odvážnější přijde chuť si zaexperimentovat :) a můžeme přidávat všelijaké bylinky. Já jsem krom těch "kulturních" jako je například rozmarýn, kopr, majoránka, bazalka, oregáno, pažitka, petrželka libeček... zkoušela i mladé pampeliškové a kopřivové listy (ty ostatně přidávám do polévek  i bramborových knedlíků a propašuji je  i do chleba:), lístky česnáčku, bršlice a jedlé jsou i sedmikrásky... ja vím pro někoho už to moc:)... tak už brzdím:)))
Jakmile máme naší směs promíchanou, začneme plnit do kvašáčku. Plníme a udusáváme tak, aby bylo mezi zeleninou minimum vzduchu. Kvašák naplníme maximálně 2 cm pod horní ohraj (ale můžete pouze jen polovčku). Zalijeme převařenou, zchladlou vodou tak, aby byla zelenina cca 2 cm pod vodou (to odpovídá výšce osazení na tyčku v přítlačném víčku). Zatížíme přítlačným víčkem, dáme pokličku s otvotem a tyčkou, natáhneme gumu a postavím na skříň, parapet, kuchyskou desku... prostě tam, kde je pokojová teplota:) A po 4 dnech můžeme začít ochutnávat. 

POZOR, pokud máte doma suchý vzduch, dejte raději méně zeleniny a více vody, nebo kontrolujte, aby byla zelenina po celou dobu pod vodou. To je základ úspěchu... k zelenině se přes vodu nedostane vzduch, nemůže se zkazit a kvasí tak, jak má:)

Dobrou chuť