Úvodem trocha teorie.

Zákadem řeckého měnového systému byla drachma (3-6g stříbra) a drobné peníze - oboly (šestina drachmy). Pomocí zlomků a násobků obolu bylo možné platit různé částky. Hemiobol (půl obolu), diobol (třetina drachmy), triobol (polovina drachmy), trihemiobol (čtvrtina drachmy). Řekové nevytvořili jednotnou říši, ale mnoho malých městských států. Každé město mělo vlastní mince a jejich podoba se vyvíjela v čase. Nejstarší stříbrné mince pochází z období 530-420 l. př. Kr. Jsou zajímavé pro milovníky zvířat, protože zvířecí motivy se na nich často vyskytují.

Hemiobol, Kyzikos. Dnes poloostrov Kapidaghi v Marmarském moři.

kyzikos kanec 2

 

kyzikos r

 

Maličký kousek stříbra 10mm, 0,4 g, tenký plíšek. Nádherné umělecké dílo. Kanec, lev a ještě tuňák tam připlouvá.. Perfektní zachovalost. Neošoupáno oběhem a bez koroze. Černá lesklá patina. Za tenhle penízek se daly koupit 4 litry obilí.

Rub mnice (revers) nebývá na nejstarších mincích takhle pěkně provedený. Většinou je tam jenom několk výstupků, které při ražbě zabraňovaly posunu razidla. Nejčastější je "okno".

m okno f

 

Vyskytují se i jiné kombinace hranatých tvarů, nebo jenom nepravidelný otvor.

 

Obol, Phokaia. Nyní Foca v Turecku.

obol Phokaia

 

8 mm a 0,8 g.Oboly jsou často i o kousek menší než hemioboly. Ale mnice je silnějš cca 2mm, už to není tenký plíšek. Copak je to za zvířátko? Tuleň!

Tahle mince se dávala pod jazyk zemřelým, aby mohli zaplatit Cháronovi za převoz do říše mrtvých. Tehdejší lidé ústa používali místo peněženky.

Diobol, Thraco- Macedon.

diobol Mygdones 

11mm. Není tak excelentně zachovalý jako hemiobol, ale reliéf je zřetelný. Stříbro má zhrublou strukturu. Jev zvaný krystalizace. V Athénách vstupné do divadla.

Triobol, Pantipakaion. Dnešní Kerč na Krymu

triobol lic

 

triobol rub

Tahle mince už je celkem velká 13 mm. A sběratelsky zajímavá, protože byla vyražena z poškozených razidel. Razidlo lva lehce zkorodovalo, ale vůbec to není na škodu. Hlava není hladká, vypadá že má srst. Rubní razidlo prasklé, je to vidět  dole (přerušený žlábek).

Za 2 mince byla ovce. Můžeme porovnat s naším rčením: Za krále Holce byla za groš ovce.

Největší mince statér. Lýkie.

statér

Ve srovnání s hemiobolem je to pěkný macek. Ale pořád je pohodlnější nosit v peněžence 2 statéry než 1 býka.

Literatura:

Řecké a římské mince. Kurz Karel

Podrobné dílo uznávaného autora.

  kunker kniha

Detailní popis vývoje mincí a zároveň řeckých dějin. Doplněno fotkami z autorovy osobní sbírky. Krásné věci díky jeho finančním možnostem (velká firma obchodující s mincemi a zlatem). Vždy zobrazeno ve skutečné velikosti a při zvětšení. Nemohl jsem se rozhodnout, kterou fotku vybrat. Tak vkládám 2, každá má svoje kouzlo.

Drachma Zankle, Sicílie

drachma zankle

zankle pop

 

Statér Teos

 teos stater

teos popis

  

Pokud jsem někoho navnadil ke sbírání, tak připojím informaci o cenách.

Šrot klidně i 5. Pěkné drobáky 50-150. Takové kusy co má Künker tisíce.

A ještě doporučená literatura: Dražby, Dick Francis. A pěkná věta z této knihy: Caveat emptor! (Kupče měj se na pozoru!)