Stručně: Právě mi vychází neuvěřitelná knížka! V pátek z ní budou číst děti na více než tisíci míst na světě najednou! A ještě k tomu budu hostem speciálního vysílání Českého rozhlasu!

A nyní podrobněji a bez vykřičníků ;-)

Knížka se jmenuje O Vendulce a drakovi

Ano, ta drzá holka se jmenuje Vendulka a dvouhlavý pes je ve skutečnosti drak. Knížka je unikátní v tom, že jde vůbec o můj první spisovatelský počin, který jsem si sám neilustroval. Stejně jako já ilustruji knížky jiných autorů, už dlouho jsem toužil po tom, aby zase mně ilustroval knížku někdo jiný. Požádal jsem proto svého skvělého kolegu Lukáše Fibricha a z výsledku naší spolupráce jsem naprosto nadšený. Věřím, že nadšení budou i čtenáři.

V oficiální anotaci na knížku se píše:

Když se starostova dcera Vendulka dozví, že v městské knihovně se usídlila lítá saň, nedá jí to a rozhodne se podívat se na ni zblízka. Z dobrodružné výpravy do knihovny si odnese domů nejen nezapomenutelné zážitky, ale i právě vylíhlého dráčka, který nestihl odletět s maminkou. Začne mu říkat Ferdo, cvičit ho jako psa a všude ho vodit s sebou. Jenže i draci mají pubertu a ta v nich probouzí pravé dračí pudy a schopnosti, včetně chrlení ohně. Takže když Ferda doroste do mládežnického věku, přestane být roztomilým domácím mazlíčkem. A začne mela! Ještě že tu jsou Vendulčini spolužáci, vychloubačný Mirek a záhadný Gracián.

Noc s Andersenem

Vendulka si odbyde svoji velkou premiéru v pátek 4. dubna v rámci Noci s Andersenem, která připomene narození dánského pohádkáře. Akce na dálku spojí děti na více než tisícovce míst, v knihovnách, muzeích, klubovnách, domech dětí i školách u nás i ve světě. Tam všude si budou děti mimo jiné aktivity společně číst právě z knížky O Vendulce a drakovi. Jako první se do knihy začtou v Austrálii. Po časovém posunu se bude číst u nás, na Slovensku, v Polsku, Slovinsku, Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, Řecku, Německu, Švýcarsku, Francii, Velké Británii a v Českém kroužku v Kodani. Pomyslnou štafetu nakonec ukončí čtení v zámoří…

Noc v Českém rozhlase

Mimořádné živé vysílání chystá při této příležitosti Český rozhlas. Od 22 hodin budu hostem speciálního pořadu k Noci s Andersenem, který budou společně vysílat Český rozhlas Dvojka a Rádio Junior.

Křest

Každá knížka se musí samozřejmě řádně pokřtít. Přijeďte k nám do Strašic 14. května. Až v květnu? Ano, takže více o křtu Vám prozradím zase příště. A taky o dalších květnových událostech, na které mě pozvali, jako bude třeba Den proti rakovině nebo Svět knihy v Praze.

Váš radostný Vhrsti