V tomto období střídání teplejší a studenější fronty je potřeba se chránit před bacily a pravidelně doplňovat vitamíny. Znáte rakytník? Členové klubu  O krok napřed jej vyzkoušeli za vás :)

Rakytníky jsou opadavé, dvoudomé, trnité keře nebo stromy. Listy jsou celistvé a celokrajné, vstřícné, střídavé nebo přeslenité, řapíkaté až téměř přisedlé. Květy jsou jednopohlavné, bezkorunné, uspořádané v květenstvích vyrůstajících na bázi postranních větévek. Rozkvétají před olistěním. 

Plody rakytníku řešetlákového mají vysoký obsah vitamínu C (cca 400mg/100g) a jsou konzumovány syrové nebo různým způsobem upravené. Z plodů se za studena lisuje rakytníkový olej, který obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, F, K, P, dále beta karoten, kyselinu listovou, organické kyseliny, třísloviny a minerální soli, důležité esenciální mastné kyseliny omega-3, 6, 9. Je také zdrojem vzácné omega-7 mastné kyseliny. Z listů rakytníku vrbolistého se v Asii připravuje čaj a plody se používají k leštění zlata a stříbra.

zdroj: wikipedia

Jak se Vám líbí naše podání rakytníku? Prosím hlasujte do 8.12.2018 pro 5 nejlepších. Děkujeme.

Anketa se načítá ...