K nejoblíbenější činnosti mé pětileté dcery při deštivém počasí, kromě hraní na prince, piráta či Spidermana, patří hraní karet. Docela brzy jsme přes zelenou louku, záchod, pexeso, pokročili i třeba na prší. Jak pronikla do složitějších her, přestala jevit zájem o ty jednodušší. „Mami, zelená louka, Černý Petr, to je přece pro prcky.“ Až do minulého víkendu, přivezla jsem domů z tiskárny první várku Ohnivého Járy.

 

„Jéé mamííí, to chci, koupíš mi to?“ nadšeně vykřikla, když uviděla barevné obrázky pohádkových postav, „pojď, zahrajeme si,“ žadonila. A tak jsme hrály jednou, dvakrát, desetkrát, pořád do kola.

„Mami a co dělá ten Bazilišek,“ ptala se Adélka.

„To je vládce hadů, co umí kráčet po vodě,“ přečetla jsem z přiložené kartičky.

„A co plivníci?“

„To jsou raráškové, co plivou, i když je to neslušné.“

„Jé a víla lesní, ta je krásná.“

„To je,“ řekla jsem, „je to kráska bez stínu, která se zjeví, když padne rosa.“

„Ale nejlepší je stejně ten Ohnivý Jára.“

Souhlasila jsem: „píšou tady, že je to kulový blesk, kam se přiřítí, všechno uchvátí.“

Pomyslela jsem si, jak je to vážně trefné, Ohnivý Jára vznikl podle předlohy herce Jaroslava Duška. Ne každý ví, že Jaroslav Dušek stojí při Rolničce řadu let. A to nejen jako VIP, která se o Rolničce tu a tam zmíní před kamerou. Každý rok moderuje naše akce, zprostředkoval nám i řadu cenných kontaktů, umožnil nám pořádání benefičních večerů v pražském Divadle Kampa, a také sám každý rok věnuje vysoký finanční dar. Je to člověk moudrý, štědrý, vnímavý, vtipný, milý, otevřený všemu novému. Kamkoli přijde, všechny uchvátí proudem svých myšlenek, nápadů a vřelostí. Je to prostě Ohnivý Jára a já jsem moc ráda, že právě on svolil k tomu, že se vydá společně s pohádkovými bytostmi z Rolničky Kamenožroutem, Plivníky, Rusalkou, Elfem a dalšími na dobrodužnou výpravu do míst, která si pamatujeme z dětství. A že tak mohly vzniknout tyto krásné karty z originálních obrázků, které potěší jistě malé i velké. Mně osobně hra s mojí dcerou ohromně bavila. Nejen, že jsme hrály novou hru, ale povídaly si o tajuplných pohádkových postavách a vymýšlely pohádku o Rusalce, která při měsíčku poslouchala operní árie Hejkala a občas si zatančila s Faunem, který neměl rád Kamenožrouta, protože jak louskal kameny, strašně drobil.

 

Prvně nabízíme tyto karty do prodeje a jsme moc zvědaví, jak se vám budou líbit. Jsou založené na principu Černého Petra, ale jsou originální v pojetí pohádkových postav a Ohnivého Járy, nechybí ani popis jednotlivých postav. Otevírají a pobízejí také novým způsobem dětskou fantazii.

Autorem obrázků: Jiří Polánecký, žák základní školy speciální pod vedením výtvarnice Larisy Hofmanové. Autorka textů: Martina Baloghová, mistrová textilní chráněné dílny.

Přeji krásný podzim plný krásných chvil nejen s vaší rodinou...

Za Rolničku Eva