Vítězka dubnové soutěže vybrala na květen sladké téma : Peče celá země s barvami tyrkysová a béžová.

Jistě mnoho z vás sleduje pořad Peče celá země. Dnes máme za úkol upéct nádherné muffiny.

Historie muffinů se začala psát v 18. století, a to ve Velké Británii, kde se v té době připravovali chlebové placky, které jsou vlastně základem i dnešní anglické varianty muffinů. Za Atlantikem, tedy ve Spojených státech amerických se toto pečivo začalo vyrábět v 19. století. Zde se ovšem připravovalo a připravuje dosti jinak, takže mívá jinou chuť i tvar. Základem anglických muffinů je vlastně jen kynutý světlý chléb s kvasnicemi. Mají přitom kulatý tvar a často se podávají s máslem. V USA jsou nicméně vyráběny z kukuřičné mouky a bývají sladké. Velmi oblíbené jsou např. borůvkové, banánové, jablečné, tvarohové či čokoládové muffiny. Existují ovšem i slané varianty, jež mohou obsahovat zeleninu (mrkev či dýně), chilli anebo hovězí maso. Některé varianty muffinů jsou zdravější než jiné. Pokud např. obsahují hodně ovoce, budou prospěšnější než hodně slazené čokoládové muffiny. Při přípravě lze ale použít zdravé suroviny. Uplatnění může např. nalézt celozrnná špaldová či pohanková mouka, ovesné vločky anebo třtinový cukr.

Zajímavosti o muffinech :

  • Chcete-li získat tradiční tvar tohoto pečiva, který ovšem původní britská varianta postrádá, můžete si jednoduše pořídit muffinové pohárky.
  • Za jistou variantu muffinů lze považovat tzv. košonky, které se pečou především na Moravě a ve Slezsku.
  • Muffiny obvykle nemají na povrchu polevu či krém. Někdy ovšem bývají posypávány moučkovým cukrem.
  • Existují i tzv. cupcakes, které jsou připravovány s polevou či krémem. Dělány jsou především při slavnostních příležitostech, tedy např. o Vánocích.
  • V České republice jsou asi nejoblíbenější čokoládové muffiny, ačkoli z hlediska zdraví byste se měli zaměřit na jiné varianty.

Paletka pro tvoření :

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                              Hlasovat můžete do 23.5.2022

Anketa se načítá ...