V tomto článku bych ráda alespoň trochu nastínila, do jakých kategorií perly dělíme a trochu Vás zasvětila do názvosloví.
Bludů a mýtů o perlách koluje opravdu hodně. Asi nejrozšířenější mýtus je, že perly se dělí na ty právé (tím rozumíme ty mořské, kulaté) a říční, to jsou takové ty levné.
Začnu vysvětlením pojmu pravá perla, jehož opozitem je syntetická perla.
Pravé perly x syntetické perly
- pravé perly - všechny perly, které vznikly v lastuře - perlorodce nebo perlotvorce * (ve škebli :-), ať už ve slané nebo ve sladké vodě
- syntetické perly - to jsou veškeré imitace, ať už skleněné a voskované nebo levnější plastové. I mezi těmito perlami najdeme širokou škálu kvality a tím pádem i ceny - je určitě obrovský rozdíl např. mezi perlou značky Swarovski nebo Preciosa a plastovou "no name" perlou. Někdo tyto syntetické perly může preferovat pro jejích dokonalý tvar a lesk, a rozhodně neplatí, že jsou všechny laciné.
* zjednodušeně: perlorodka = sladkovodní měkkýš; perlotvorka = mořský měkkýš
Já osobně ráda používám kvalitní skleněné perly české výroby na vlasové doplňky, vánoční ozdoby a občas i ty značkové, pokud se pro daný design hodí. Raději mám ale ty pravé, a to i právě pro jejich různorodost a originalitu.
Než se dáme do dalšího dělení a vysvětlování názvosloví, ráda bych se ještě věnovala slovu přírodní ve spojení se slovem perla, takové označení je hodně zavádějící a nepřesné a často je používáno místo slova pravé. Většina perel dnes pochází z farem, kde se ve větším množství lastury chovají a takovým perlám se správně říká kultivované perly. V samotné divoké přírodě se perla dá najít opravdu velmi vzácně a cena takové perly je extrémně vysoká. Ve šperkařském průmyslu se používají hlavně perly kultivované. Například jihomořská perla, která je i velmi drahá, se tak nejmenuje podle místa výlovu, ale podle typu perlotvorky, které trvá tuto perlu vyprodukovat někdy dokonce až 5 let.
Pravé perly dále dělíme podle toho, v jaké vodě měkkýš žije
- mořské perly (např. akoya perly - typicky kulaté, tahitské perly - tmavé, jihomořské perly - žluté až zlaté)
- sladkovodní perly - perly z řeky, jezera, potoka, prostě ze sladké vody (už možná začínáte chápat, proč vždy mluvím o perlách sladkovodních, nikoliv o říčních :-)). Sladkovodní perly mouhou být různých barev, velikostí i tvarů
Je potřeba si uvědomit, že zde rozhodně neplatí vždy, že mořské perly jsou dražší, než ty sladkovodní. Cena se odvíjí od tvaru, síly perletě, zda je perla bez skvrn, dobře vyvrtaná, atp., těch faktorů je opravdu hodně a není výjimka, že náhrdelník z kvalitních sladkovodních perel může být dražší, než z těch mořských, méně kvalitních. Možná už jste někde viděli označení AAA, AA+, atp., tato škála by byla na samostatný článek.
Ráda bych i osvětlila, jak je to i s certifikátem pravosti, který některé firmy ke šperku vydávají. Nenechte se zmást, rozhodně to nemá nic společného s certifikací, kterou vydává např. Česká gemologická laboratoř. Jedná se spíš o jakési čestné prohlášení. Naopak takový certifikát od České gemologické laboratoře je odborným rozborem šperku a i podkladem pro nacenění. Takovýto certifikát ovšem něco stojí a je nesmysl ho dělat např. k náhrdelníkům za 2 tisíce, protože by neúměrně vzrostla jejich cena. Naopak u náhrdelníku za 25 tisíc už bych takovýto certifikát požadovala, tam to již smysl dává.
Podle tvaru perly dělíme na:
a) kulovité - kulaté a téměř kulaté perly
b) symetrické - tvary jako oválné, kapky/slzy (pokud byste takovou perlu rozřízli, bude mít identické zrcadlově stejné půlky )
c) barokní - všechny ostatní nesymetrické a nepravidelné tvary - ve tvaru hrušky, brambory, rýže, i různé abstraktní tvary
pozn. já osobně z barokních perel miluju nejvíce tzv. Fireball/flameball perly, které připomínají tvar plamene - jsou velké a ty kvalitní mají krásný metalický lesk
Keshi perly - ty jsou co?
Keshi perly nemají jádro*, vznikají jako takový přírodní vedlejší produkt v měkkýši a mají různé tvary a velikosti. Je to jen čistá perleť, proto jsou velmi oblíbené a ceněné, většinou mají vysoký lesk.
* jak už jsme si výše vysvětlily, bavíme se o perlách kultivovaných, tzn. perly vznikají za pomoci zásahu člověka, který vloží jádro = kousek tkáně z vrchní části (z tzv. pláště) měkkýše dovnitř měkkýše a spolu s ním může být vložen i korálek z lastury, a tím se dá částečně kontrolovat tvar budoucí perly
Zde je video na youtube, kde můžete v rychlosti shlédnout, jak taková "operace" probíhá :-)
Uzlíkování
Dalším mýtem je, že ukazatelem kvality perlových náhrdelníků a náramků je to, že je šperk uzlíkovaný (= technika navlékání perel, mezi každou perlou je drobný uzlík). Toto je a zároveň není pravda. Už jsme si vysvětlily pojmy jako kulaté a barokní perly. Pokud nauzlíkuji např. náhrdelník z barokních perel, je to spíše z designového důvodu, samotný praktický význam to má u těch hodnotnějších perel s dobrou kvalitou, vysokým leskem a hlavně u kulatých perel, kdy uzlík mezi perlami slouží jako ochrana, aby se perly o sebe nepoškrábaly třením, a tím se neznehodnotily. Pokud ovšem někde uvidíte náhrdelník z kulatých perel např. za 10 tisíc a nebude navlečen touto technikou, tak od něj ruce pryč! Pravděpodobně se bude jednat o "odfláknutou" práci, anebo perly nebudou mít až takovou hodnotu. A není uzlík jako uzlík, nejedná se o obyčejné uzlíky, mají být spíše neviditelné a plnit praktickou funkci a ne působit jako viditelné "krátery" mezi perlami. Já konkrétně používám japonskou techniku uzlíkování a zásadně jen speciální nit ze 100% hedvábí.
Je potřeba rozlišovat hodnotu designovou a módní versus hodnotu perel jako drahokamu samotného. Navíc klasické náhrdelníky z kulatých perel se hodí opravdu spíše na slavnostnější příležitosti, kdežto ty ostatní si můžete bez obav vzít i k obyčejnému tričku a rozhodně s takovou kombinací neuděláte chybu.
Doufám, že se Vám článek líbil a pokud se na něco budete chtít zeptat a já budu znát odpověd, ráda Vám odpovím!
S láskou
Lenka