K pinterestu mě přivedly holky z Fleru a nemohu si jej vynachválit. Stačí se zaregistrovat, zřídit si nástěnky a připichovat vše, co se vám líbí. Sama jej používám jako sbírku odkazů na návody i inspiraci, jako místo, kam se chci vracet a šít co chci. Vše mám na jednom místě a s odkazy přímo na autorské blogy.

Pinterest je tedy nejjednodušší cestou, jak se dostat k návodům ze zahraničí. Často jsou zdarma, leckdy se dají zakoupit. Dá se podle nich mnohé naučit. A pokud si nerozumíte s angličtinou, zkuste použít Google Chrome.

Jak na pinterest?

Prvně se to tam chce dostat, potvrďte "Request an Invite" a pošlete si pozvánku na svůj vlastní email. Příjde vám odpověď, že žádost čeká na zpracování. V průběhu několika dní příjde email s linkem na Pinterest. Čekejte redy na druhý email.



Na Pinterest je možné se přihlásit prostřednictvím Facebooku nebo Twitteru, je to trochu nešikovné, ale nedá se nic dělat než mít jednu z těchto služeb nebo si ji založit.


Pokud odkliknete "Login with Facebook" objeví se vám schvalovací okno s přístupem k aplikaci Pinterest.

Pokud dáte "Go to App", bude se vám na profilu zobrazovat odkaz na Pinterest a budete mít tak snadnou cestu na něj skrz Facebook. Zároveň tam budou náhledy na poslední "piny".


Pokud nechcete na Facebooku další aplikaci nebo jej jednoduše nemáte, počkejte si na potvrzující email z Pinterestu a přihlaště se běžně, pod loginem a heslem.

A jak vlastně Pinterest funguje? 

 Proberu základní použití, které je snadné i pro člověka neznalého angličtiny. V pravém horním rohu záložky "Add+"  "About" a vaše osobní záložka. Ta umožňuje pozvat přátele (Invite Friends), najít přátele (Find Friends.
Dále nabízí "Boards", což jsou vaše "tabule" s jednotlivými odkazy.
"Pins" je přehled vašich odkazů na nástěnkách, bez rozdělení.
"Likes" jsou odkazy, kterým jste udělili status "like", chcete-li "líbí se"


 "Settings" je nastavení - zde si můžete nastavit email, změnit nastavení odesílání novinek a oznámení na váš email - "Change Email Settings" (vřele doporučuji to všechno vypnout, jinak vás to časem zahltí), změna hesla je jasná... Vepsat můžete jméno, příjmení, přezdívku (povinná), zvolit pohlaví a napsat něco o sobě, pokud chcete. Stejně tak můžete uvést lokaci, webovky. Na této stránce se nachází i volba ikonky, vypnutí/zapnutí zobrazení na Facebooku nebo Twitteru. A nakonec možnost zrušení účtu, až vás to omrzí :).


Dole je šikovná věcička, která se vám bude hodit při prolézání Pinterestu - "Scroll to Top". Vrátíte se pěkně na začátek stránky, pokud nepoužíváte na klávesnici nic jíného, než písmenka, čísla, enter a pár základních kláves, ušteří vám to hodně skrollování.

Pojďme si to připíchnout

Takže hurá na to...  na horní liště vpravo zvolte "Add+", následuje tato stránka.

 

Vytvořte si nástěnky, zvolte si vlastní rozvržení, které vám bude nejvíce vyhovovat. Jednotlivé nástěnky ("board") pojmenujte, zvolte jejich kategorii - pro náše šicí zájmy se nejlépe hodí "DIY & Crafts". Zvolte kdo může připichovat odkazy, pokud jen vy, tak vyberte "Just Me". Pak stačí odkliknout "Create Board" a máte svou nástěnku.
Přehled nástěnek pak může vypadat takto, zde již s jednotlivými odkazy.
Odkazy můžete vkládat složitěji vložením celé adresy a nebo jej jednoduše přeberete od někoho jiného.



Vložení celé adresy

Vložení odkazu zvládnete lehce, zvolte a horní liště vpravo "Add+"  a dále "Add a Pin" a do okna vložte odkaz. Pozor, je potřeba, aby obsahoval dostatečně velký obrázek, jinak nic nepřipíchnete. Ukáže se vám toto okno. Je to občas na naštvání, ale zase, Pinterest je na koukání a nekvalitní malé fotky zkrátka nechce, pochopitelně.


Pokud odkaz obsahuje vhodný obrázek, můžete si zpravidla vybrat, který z nich bude připojen k vašemu odkazu - "Pinu". Zároveň vyberte na kterou nástěnku odkaz patří a přidejte komentář.


"Pin" je na světě, můžete jej editovat, například v případě, kdy jej potřebujete přemístit na jinou nástěnku, změnit popis nebo jej zmazat.

Převzetí odkazu
Tahle cesta je prostá, a horní liště vlevo můžete zadat slova, která vyhledáváte. Zde je už angličtina nutná, ale hesla jako "bag, baby, toy, sew, dresses,..." snad zvládnete. Navíc některé slova jsou vyloženě mezinárodní, třeba patchwork :))) Vyhledají se odkazy odpovídající danému zdání. Pokud hledáte návody a střihy, použijte slova "tutorial, pattern". Pokud hledáte návody zdarma, přidejte výraz "free".

 

Najeďte myší na obrázek odkazu, který vám padl do oka, objeví se vám možnosti "Repin" - "Like" - "Comment" (přepíchnout - líbí se - komentovat).


Zvolíte-li "repin", objeví se vám okno, kde zvolíte nástěnku, kam ho chcete připíchnout. Popis k odkazu je původní, ale můžete jej změnit. Pak stačí jen potvrdit a máte připíchnuto.


A takto lze vyhledat spousta odkazů, doporučuji procházat i jednotlivé účty uživatelů, zpravidla naleznete další poklady. Stejně tak se přes odkazy dostanete k výtečným stránkám s návody a kupou inspirace.

Pro dnešek stačí, pokud se bude blog líbit, mohu sepsat pokračování. Ale toto je základ, který se využívá nejčastěji.


atti

 

Pokračování - Jak rychle připíchnout odkaz