Jak postupně procházíme životem, některé myšlenky opoušíme, jiné krystalizují a uzrávají a k některým se naopak bezděčně nebo záměrně vracíme - často zde hraje roli i náhoda...

A tak i já zde na Fleru náhodou, ale možná naprosto zákonitě, narazila na prodejce ručně barvených přízí z buretového hedvábí, obchůdek DECIDA. Zaujala mě nejen krásná barevnost, ale především toto setkání ve mně evokovalo vzpomínku na mé nejoblíbenější dětské šatičky z buretu... Vyzkoušet přízi byla rychlá a jasná volba :)

 

image

Proč mít ve skříni alespoň jeden svetýrek z hedvábí...

Buretové hedvábí je vskutku pozoruhodný materiál. Příjemný na pletení i háčkování a naprosto neodolatelný na nošení - především na holé kůži :)

Hedvábí nekouše a nevzbuzuje žádné alergie - naopak, buretové hedvábí díky obsahu saricinu má kromě specifické vůně (pro mě naprosto neodolatelné) i schopnost mírnit ekzémy nebo akné... Buretové hedvábí vzniká zpracováním vnějších obalů kokonů bource morušového, jedná se tedy o pravé přírodní hedvábí. Nejde ale o nejkvalitnější a specificky lesklé vnitřní vlákno. Má však vyšší obsah výše zmíněného saricinu a specifickou zajímavou strukturu, plnou drobných "uzlíků" a "součků" - proto se mu někdy také přezdívá divoké hedvábí. I tak má příze z buretu svůj specifický lesk...

 

 

Velkou předností úpletů z buretu je jejich hebkost, prodyšnost, jsou splývavé a poměrně snadno se udržují (o údržbě chystám příší blog :)). Zajímavé je, že úplet z buretu vás v zimě zahřeje a v létě příjemně chladí. Buretové hedvábí se prostě hodí na běžné nošení a to celoročně.

 

Autorské svetýrky a tílečka si můžete prohlédnout a více si o nich přečíst na mém profilu v sekci zboží.

Já vím, že láska k hedvábí je u mě už trvalá... a také, že kdo vyzkouší, už neodolá :)

Krásné léto ♥ vaše monimoni