Klub Pro radost  vám přináší další kolo soutěže podle zadané paletky.

V září jsme tvořili na téma  Čas dozrávání.

Podzimní zahrada je štědrá. Při zpracování přebytků ovoce a zeleniny oceníte šikovné novinky i osvědčené postupy našich babiček. 

Plodovou zeleninu, jako jsou rajčata a papriky je třeba nechat plně vyzrát. Ovšem před příchodem prvních mrazíků je třeba sklidit i plody nedozrálé a nechat je dozrát při pokojové teplotě. Někteří pěstitelé sklízejí i první papriky dříve, než dozrají a ponechají je dozrát doma, čímž podpoří násadu dalších plodů.

Kořenovou zeleninu, jako je mrkev, petržel či černý kořen, sklízejte když dosáhne požadované velikosti. Ovšem lze ji nechat v záhonech i po delší dobu, kdy zůstane čerstvá. V mírnějších oblastech kořenovou zeleninu pěstitelé někdy ponechávají v záhonech přes celou zimu a postupně ji odebírají, svrchu přikrývají například poduškou z listí. Ovšem když uhodí velmi silné mrazy a půda svrchu promrzne, může dojít i k poškození zeleniny.

Správné  česání

Ne všechny plody jsou zralé ve stejný čas. Procházejte jabloně i hrušně po dobu alespoň tří týdnů a trhejte plody, které jsou již opravdu zralé. Ostatní nechejte tzv. dojít. Plody česejte za slunného počasí, nejlépe odpoledne. Vždy berte jen jeden plod, který jemně utrhnete, abyste nepoškodili ani plod, ani strom. Existuje několik nápověd, podle kterých poznáte, že již můžete sklízet. Jednak se ovoce lehce odděluje od větve, dále pak padá ze stromu i za bezvětří. Rozkrojíte-li jablko nebo hrušku, bude mít hnědá jádra. Leccos vám napoví i barva: Zelená jablka a zelené hrušky se začnou zbarvovat mírně do žlutozelena. Červená jablka budou mít zářivě červenou barvu.

Kdo má k dispozici chladný sklep s vysokou vzdušnou vlhkostí, má ideální podmínky pro skladování jablek, hrušek, brambor, tykví, kořenové zeleniny. Sklep je před uskladněním zeleniny třeba dobře připravit – vyčistit, vybílit a vysířitSklep je take třeba dobře větrat – v září jej důkladně větrejte především v noci, aby se prostor ochladil a zvlhčil.

                                                                          Tvořili jsme podle této krásné paletky:

                                                                                

 na výrobku jsou povinné dva odstíny z nabízené paletky - karmínová ( bordová ),růžová, béžová, meruňková a tyrkysová

- pozadí výrobku na hl fotografii béžové , dřevo, + sezonní ovoce

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly , zda splnily zadané úkoly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                        Hlasovat můžete do 27.9.2021

Anketa se načítá ...