Podzim je tady a s ním opět velká touha zapnout troubu a rozvonět to doma čerstvě upečeným koláčem se sezónním ovocem. Já jsem se letos zamilovala do dortů a tak je zkouším na všechny způsoby. A právě s využitím sezónního ovoce mě to nesmírně baví.

Do tohoto dortu můžete využít švestky, hrušky, jablka a vždycky bude výsledek naprosto lahodný, vonící podzimem, dávající signál, že máte zatopit v krbu, obléknout teplé ponožky, uvařit čaj a užívat si pohody domova, když je venku sychravo a brzy se stmívá. K takové atmosféře je tenhle dekadentní dort skvělým parťákem, tak neváhejte a třeba hned o víkendu si ho vyzkoušejte. V noci se už teploty budou blížit k nule Úsměv

 

                

        

 

Suroviny:

Na korpus o průměru 20 cm

  • 400 g polohrubá mouka
  • 1 kypřící prášek do perníku nebo 1 prášek do pečiva promíchaný s perníkovým kořením
  • 1 lžička jedlé sody
  • 300 g cukru krupice
  • 150 ml kvalitního slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 1 sklenice povidel (švestková, hrušková, jablečná)
  • ½ l mléka

Na krém

  • 750 g tučného tvarohu
  • 500 ml smetany na šlehání
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 50 g cukru
  • Kardamom nebo skořici (můžete i obojí)

 Na zdobení

  • 1 polévkovou lžíci másla
  • 50 g cukru krupice
  • 50 ml medoviny
  • Sezónní ovoce – švestky, hrušky, jablka

 

  1. Troubu si předehřeju na 170 °C. Cukr vyšlehám s olejem, přidám po jednom vejce a poté ke směsi proseju všechny sypké ingredience – mouku, sodu, kypřicí prášek, kakao a případně koření.
  2. Vmíchám polovinu povidel a mléko. Formu o průměru 20 cm si vyložím pečícím papírem, boky vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Pokud máte formu nízkou, pak nevysypávejte moukou, ale nastavte ji pruhem pečícího papíru, který přilne k vymazané stěně.
  3. Těsto vliju do formy a peču cca 1 hodinu. V polovině pečení překryju korpus alobalem, aby se povrch nespálil. Jeho dostatečné propečení otestuji zapíchnutou špejlí, na které nesmí ulpět drobečky těsta. Vyjmu z trouby a nechám chladnout cca 10 minut ve formě, opatrně vyjmu a dám vychladnout na mřížku.
  4. Vršek vychladlého korpusu seříznu do roviny, poté nadvakrát prokrojím, tak abych získala 3 pláty. Korpus se lépe prokrajuje, když ho vychladlý zabalíte do potravinové folie a necháte odpočinout v lednici do druhého dne. Oba spodní pláty potřu zbylými povidly.
  5. Připravím si krém. Vyšlehám elektrickým šlehačem všechen tvaroh s cukrem, skořicí, případně kardamomem, opatrně vmíchám stranou ušlehanou smetanu s oběma ztužovači. Krém nechám v lednici alespoň 30 minut zatuhnout, bude se mi s ním pak lépe pracovat.
  6. Čtvrtinu krému namažu na spodní plát korpusu, přiklopím prostředním plátem, opět namažu čtvrtinu krému a přiklopím vrchní částí. Tu potřu zbylou polovinou krému, dort tak bude vypadat bohatě.
  7. Ovoce si omyju, očistím a nakrájím na větší kousky či silnější plátky – švestky stačí rozpůlit.
  8. Ve vyšší pánvi si rozehřeju cukr, a když začne karamelizovat, přidám máslo. Až se rozpustí, přidám ovoce a prohřívám cca 10 minut. Zaliju alkoholem, zapálenou špejlí ovoce podpálím a nechám dohořet. Po vychladnutí a těsně před podáváním naaranžuju ovoce na vršek dortu včetně šťávy.

Můj tip: Z odříznuté vrchní části korpusu, který rozdrobíte, můžete na vršku dortu vytvořit „mantinely“ a ovoce se šťávou vám déle zůstane navrchu a nebude mít tendenci tak rychle stékat.