Čas plyne jako voda, dva měsíce utekly a je tu blog, který vás tentokrát provede po českých zahradách. Tak se usaďte a prohlížejte, fotografií následuje opravdu hodně. Budeme rádi, když do komentářů zmíníte ty, které se vám líbily nejvíc.

 

Proč téma zahrada? Protože téměř všichni nějakou máme, kolem některé chodíme, o nějaké sníme. Navíc přelom léta a podzimu skýtá jak slunce, tak dozávající plody, květy a třeba i něco navíc...

A teď už se pojďte přesvědčit, že zahrady tu máme vážné pohádkové:

.Na jednom zámku žila krásná princezna. Moc ráda se procházela v zámecké zahradě, obdivovala květy, ochutnávala zrající plody, znala všechny stromy i bylinky.

Jednoho dne našla ležet v zahradě před zámkem krásnou přízi. Měla z ní velikou radost a hned si jí odnesla do zámku. 

Autor: MagdaCB - Růžová zahrada u Hluboké (Jihočeský klub). Výrobek zde

 

Z příze si nechala uplést teplý šál a hned druhý den si ho vzala na svou pravidlenou návštěvu zahrady...

Autor: Dce-runka - vlastní zahrada v Očihovci (Šikovné severočešky a přátelé)  Výrobek zde

 

Za květinovou zahradou našla zapomeutý zahradníkův košík a v něm spatřila krásný šperk. Schovala do do dlaně a pospíchala do zámku aby si před zrcadlem zkusila jak jí bude slušet...

Autor: evitschka - vlastní zahrada ve Vladislavi (klub Vysočina).

 

Od té doby našla princezna každý den v zahradě nějaké překvapení. Jednou to byly náušnice.

Autor: the sheep - vlastní zahrada (Příbramsko). Výrobek zde

 

Podruhé korále a tak dále. Princezna začala přemýšlet kdo jí tu ty krásné věci nechává.

Autor: Bijoux de Dauphine - vlastní zahrada v Roztokách (Praha a okolí). Výrobek zde

 

Potřetí na ní čekal přívěsek. Vzala si ho a přitom jako by něco zaslechla. Rozhlížela se kolem ale nikoho neviděla.  V tom se to ozvalo znovu. Až teď si všimla malé housenky, která na ni volala. Princezna se k ní naklonila blíž a poslouchala co jí housenka říká. Princezna byla velmi překvapená, housenka jako kdyby věděla o čem od včerejška přemýšlí. Dozvěděla se, že jsou to dárky od prince z Růžového království, který by si ji rád vzal za ženu, ale nemůže, protože on i jeho království je zakleté. 

Autor: paja.sim - Vlastní zahrada v Čeladné (Ostrava a okolí). 

 

Od té doby princezna nemyslela na nic jiného. Stále nacházela nové a nové dárky, všechny je pečlivě ukládala a čím dál tím víc toužila prince poznat a pomoci mu. Sedávala v zahradě a snažila se v knihách najít nějakou zmínku o Růžovém království.

Autor: Leny-ka - vlastní zahrada (Frýdecko - Místecko a jeho blízké okolí). Výrobek zde

 

Jednoho dne zase hledala v knize, když v tom ji vyrušilo nedaleké volání. Položila knihu a šla se podívat.

Autor: Patlalca - Šanovské sady v Teplicích (Šikovné severočešky a přátelé). Výrobek zde

 

Vydala se po hlase až došla k zeleninovému záhonku, kde se schovával žabák. Ten princezně pověděl že o Růžovém království ví. V knihách ho prý nikdo nenajde, je už dlouhá léta zakleté a najít ho je tak těžké, že to ještě nikdo nedokázal.

Autor: babizna61 - Vlastní zahrádka v Radonicích (Šikovné severočešky a přátelé)

 

Princezna se hned rozhodla že zkusí své štěstí a království i prince najde. Žabák princezně popřál štěstí a ona mu jako poděkování dala jeden z náhrdelníků od prince.

Autor: PavlaT - Vlastní zahrada v Plzni  (Plzeň, nejen kulturní město). Výrobek zde

 

Žabák se usmál, princezna mu udělala radost že nebyla lakomá. Za odměnu jí dal na cestu taštičku, která byla sice malá, ale kouzelná. Princezna do ní dokázala naskládat všechny potřebné věci na cestu i princovi dárky.

Autor: Ma-kup - Ovocný sad v Kúskách  (Vysočina). Výrobek zde

 

Prinezna se vydala na cestu. Po několika dnech dorazila k močálům. Žádná cesta dál už nevedla. Unavená princezna si smutně sedla na kraj a dala se do pláče. Když tu se ozval hlas, který jí nabádal aby neplakala. Princezna se kolem sebe rozhlédla a spatřila rybku.

Autor: Kecam - vlastní zahrada (Lanškroun, Králíky, Ústí nad Orlicí, Třebová, Svitavy, Zábřeh, Šumperk a okolí) Výrobek zde

Rybka byla náramná parádnice a prosila princeznu o jeden ze šperků, že ji za to ukáže cestu na druhou stranu. Princezna neváhala a jeden rybě darovala.

Autor: pifpaf - vlastní zahrádka Vejprnice (Plzeň, nejen kulturní město). Výrobek zde

 

Ryba ukázala princezně bezpečnou cestu a pak se spolu rozloučily. Ryba princezně poradila kudy se dát dál. Kladla jí n srdce aby si nezapoměla vzít konvičku, kterou cestou potká, že se jí určitě bude hodit. Princezna dala na její rady a vydala se směrem, který jí ryba ukázala. Po čase opravdu spatřila konvičku.

Autor: Curlytea - vlastní zahrada v Loučkách (Ostrava a okolí) Výrobek zde

 

Princezna konvičku vzala a ještě jí nestačila uložit do taštičky, když za sebou uslyšela zase hlas. Otočila se a spatřila nejpodivnější květinu ze všech, které dosud viděla.

Autor: Klababa - vlastní zahrada (Praha a okolí) 

 

Květina princeznu varovala, že se blíží k Růžovému království, které je zakleté. Mnoho lidí, zvířat i rostlin kvůli kletbě zkamenělo nebo změnilo svou podobu stejně jako ona. Kletba se nevyhla ani princi, protože se odvážil zlému čaroději postavit. Květina prozadila princezně že kletbu lze zrušit vodou  čarovného jezírka. Princezna slíbila že se pokusí jezírko najít a vrátí se aby ji osvobodila. Opět se vydala na cestu. Šla a šla až narazila na podivného mužíka.

Autor: mařka2 - zahrádkářská kolonie v Přešticích (Plzeň, nejen kulturní město). Výrobek zde

 

Mužík na princeznu spustil zhurta kdo je a co tam pohledává. Polekaná princezna mužíkovi vysvětlovala že chce zlomit prokletí Růžového království, najít prince a že jí květina poslala k jezírku pro kouzelnou vodu. Mužík chvíli přemýšlel a pak řekl že on je strážce jezírka, ale nemůže k němu prineznu jen tak pustit. Musí nejddřív dokázat že přichází v dobrém. Vytáhl váčku nádherný zlatý amulet a pobídl princeznu aby přistoupila blíž. Pověsil jí amulet na krk a sledoval co se bude dít.

Autor: joad - zahrádka v Nových Dvorech (Vysočina)

 

Po chvíli se amulet na princeznine krku rozzářil a mužík spokojeně pokýval hlavou. Pokud by princezna neměla dobré úmysly, amulet by zčernal a mužík by jí neukázal cestu k jezírku. Pak dal mužík princezně na krk druhý amulet a řekl, aby ho ponořila do vody jezírka, teprve potom ať nabere vodu. Princezna došla k jezeru a polekala se. Voda byla velmi zakalená a příliš nevěřila že jí taková voda pomůže. Vzpomněla si ale na mužíkova slova a vyndala amulet.

Autorka: Ilex - vlastní zahrada (Plzeň, nejen kulturní město). Výrobek zde

 

Ponořila ho do vody a čekala co se stane. Voda v jezírku počala vířit a kámen ve středu amuletu během okamžiku pohltil všechnu nečistotu. Jezírko bylo najednou plné krásně čisté vody. Princezna vyndala z taštičky konvičku a nabrala ji plnou vody. Když se zvedala, náhodou jí trocha vody vycákla ven.  Sotva dopadla do rákosí objevil se na něm krásný květ. Než princezna odešla, jezírko se zase zakalilo, jen květ dokazoval že se jí to jen nezdálo.

Autor: Hanka Kalašová - Luftová zahrada v Plzni (Plzeň, nejen kulturní město). Výrobek zde

 

Princezna opatrně konvičku uložila, za jezírkem vrátila mužíkovi amulet a vydala se podle jeho rady na další cestu.  Když byla unavená a chtěla si na chvíli sednout do stínu stromu, objevila se u měj malá bílá kočička.

Autor: vera.v - Nemocniční park v Žatci  (Šikovné severočešky a přátelé). Výrobek zde

 

Kočička prosila princeznu o pomoc, také ji postihla zlá kletba. Princezna neváhala. vzala do dlaně trochu vody a kočičku mokrou dlaní pohladila. Kočička se rázem proměnila v ženu. 

Autor: Irenka Pradlenka - vlastní zahrada (Rožnováci, vsetíňáci, valmezáci...) Výrobek zde

 

Žena princezně poděkovala a řekla, že za to pomůže i ona jí. Mamíchá princezně zvláštní čaj, který pomůže spolu s kouzelnou vodou zlomit princovu kletbu, která je silnější než u ostatních. Dala princezně misku a poslala jí do kouzelné zahrady aby přinesla několik přísad. Nejprve tři listy ze stromu života.

Autor: KzK - u sousedů Újezd u Horšic (Plzeň, nejen kulturní město) Výrobek zde

 

Pak hledala jablíčko ze stromu krásy. Ten ho však nechtěl princezně vydat jen tak. Princezna mu musela výměnou nechat jeden z princových šperků. On byl strom krásy totiž také trochu marnivý.

Autor: Melvys - vlastní ovocná zahrada v Rabouni (Vysoké mýto a okolí) Výrobek zde

 

K jablíčku krásy přidala princezna také několik oříšků ze stromu rozumu.

Autor: Lenka B - vlastní zahrada Tábor - Čelkovice (Jihočeský klub)  Výrobek zde

 

U stromu mládí si princezna nevěděla rady, plody byly příliš vysoko a ona na ně nemohla dosáhnout, se stromeme zatřást nedokázala. Když tu najednou se jí kolem hlavy vznášely dvě podivné bytosti, které vypadaly jako malá stříbrná slunce. Snesly princezně k nohám ty nejkrásnější plody.

Autor: AbrakaGabra - Vlastní zahrada Babice u Kelče (Rožnováci, vsetíňáci, valmezáci...)  Výrobek zde

 

Pak nasbírala podle ženiny rady ještě několik zvětšovacích jahůdek.

Autor: leni - vlastní zahrádka Trhové sviny (Jihočeský klub) Výrobek zde

 

Další přísadou byla paprika řeči. Papričky už z dálky volaly, brebentily jedna přes druhou a neposedně se pohupovaly na keříku.  Princezna se chvíli marně snažila nějakou chytit a utrhnout. Pochodila až když keřík uklidnila jedním ze šperků. Papričky si zvědavě prohlížely co jim to princezna dala. Toho princezna využila a jednu si utrhla. Sotva udělala od keříků pár kroků, papričky už se zase hašteřily a neposedně kymácely celým keříkem.

Autor: jusnina - vlastní zahrada v Hracholuskách (Plzeň, nejen kulturní město) 

 

Od papriček šla princezna ještě pro malé lampionky které navrací duši.

Autor: pašky.drátování - vlastní zahrádka v Chebu (Pro jednotlivce)  

 

Nakonec princezna ještě sebrala hrušku zdraví.

Autor: a.v.e. - vlastní zahrada  Jiterní ves u Jílovic (Jihočeský klub).  Výrobek zde

 

Princezna se chtěla vrátit k ženě, když tu si všimla malého keříku, který byl téměř uschlý. Naplnila opodál stojící konev vodou.

Autor: evaseli - vlastní zahrada Rychvald (Ostrava a okolí)  Výrobek zde

 

Keřík zalila a ten okamžitě narostl a objevily se na něm květy.

Autor: Storcova.L - vlastní zahrada ve Zdislavicích (Pardubice a okolí). Výrobek zde

 

Nejkrásnější z kvítků princezně poděkoval a odměnil se jí šálem, pod kterým prinzezně nebude cestou chladno.

Autor: ManDari - vlastní zahrada v Nasavrkách (Pardubice a okolí). Výrobek zde

 

Princezna se se zahradou rozloučila a vydala se zpět k ženě. Ta si od ní vzala přísady a během chvíle z ní umíchala čarovnou směs.

Autor: jagoka, vlastní zahrádka (Ostrava a okolí)  Výrobek zde

 

Navíc princezně přidala ještě zlatý pohárek a radu jak připravit správně nápoj, který prince zbaví kletby.

Autor: Jieff - vlastní zahrada Velké Skaliny (Jihočeský klub). Výrobek zde

 

Princezna ženě poděkovala, na rozloučenou jí darovala korále a vydala se na další cestu. Po čase přišla k rozcestí a bezradně se rozhlížela kudy se ná dát. V tom uslyšela hlas. Otočila se a za ní stála krásná kočka. 

Autor: Ježikůže - vlastní zahrada Kouty (Vysočina). Výrobek zde

 

Princezna kočičce ráda pomohla a brzy ztracené zrcátko našla.

Autor: Nikiti - vlastní zahrada v Babicích u Říčan (Praha a okolí)  Výrobek zde

 

Kočka měla velkou radost a když jí princezna přidala ještě náušnice, nemohla odolat a hned si je před zrcadlem zkoušela.

Autor: Lenulik.J - vlastní zahrada Újezd (Plzeň, nejen kulturní město). Výrobek zde

 

Princezna chvíli počkala až se kočička dost vynadívá. Pak se od ní dozvěděla že, už je na hranicích Růžového království. Poradila jí kudy se nejlépa dostane k zámku, ale varovala ji, že to nebude jednoduché, cestou určitě potká další, kteří budou potřebovat pomoct. Princezna tedy už nemeškala a opět se vydala na cestu. Hned za hranicemi Růžového království spatřila chalupu, kde dívka promlouvala s obrazy koní.

Autor: HelenaG - vlastní zahrada (Lanškroun, Králíky,Ústí nad Orlicí, Třebová, Svitavy, Zábřeh, Šumperk a okolí). Výrobek zde

I ptala se princezna dívky proč si tak zvláštně počíná. Ta jí vypověděla jak dřív koně se pásli kolem, však kletba zlá je postihla a po koních tu zbyla jen plátna. Dívka kletbě jen zázrakem unikla a tak pečuje alespoň o jejich obrazy. Tu princezna otevřela svou taštičku, plátna pokropila vodou z konve a rázem se zase koně klem pásli. Dívka princezně děkovala a prosila ji o pomoc i pro své sousedy. Princezna to přislíbila a vydala se k sousedům.  Podivný obraz ji tam čekal. U stolu místo hospodyně a hospodáře našla sovu a žabáka.

Autor: Cetky tetky Andělky - na chatě u obce Srby (Plzeň, nejen kulturní město). Výrobek zde

 

Pricezna opět nabrala vody z konvičky a vysvobodila hospodyni, hospodáře a celé stádo ovcí.

Autor: Makyllery - vlastní zahrada Příbram (Příbramsko). Výrobek zde

 

Hospodyně s hospodářem toho moc neměli, ale nedali jinak než aby si princezna vzala malinký polštářek s ptáčkem. 

Autor: Hejdučka - vlastní zahrada (Jihočeský klub) Výrobek zde

 

Princezna poděkovla, uložila ho do své taštičky, rozloučila se a odešla. Po chvíli se jí zdálo, jako její taštičku něco nadnášelo. Když ji otevřela, vylétl ven ptáček z polštářku a pobídl princeznu aby jej následovala. Ptáček cestou princezně řekl že teď jí bude čekat to nejobtížnější. Zavede jí ke staré želvě, která jediná ví, jak zbavit zemi zlého čaroděje.

Autor: Hanka Čížková - Zoologická zahrada v Plzni (Plzeň, nejen kulturné město). Výrobek zde

 

Želva princezně prozradila že je třeba zničit kouzelníkovo srdce schované ve starém stromě. Tím osvobodí zemi od jeho nadvlády. Nejprve princeznu poslal aby vyměnila jeden z náhrdelníků...

Autor: veronica eve - vlastní zahrada Jeseník (Na sever od jesenických hřebenů). 

 

...za svíčku, která se jí později bude hodit.

Autor: Danas - vlastní zahrada (Pardubice a okolí). Výrobek zde

 

Princezna udělala co želva řekla a pak se vydala hledat zahradu čarodějů, kde měla dokončit svůj úkol. Nejdříve našla to správné místo.

Autor: zuza.takacs - Zahrada plná čarověníků pana J. Slámy Ostrava - Hrabová (Ostrava a okolí). Výrobek zde

 

Pak vyndala z taštičky malý stromek, který zasadila v zahradě a pokropila trochou vody z konvičky.

Autor: mariquita - Škroupovo náměstí (Praha a okolí). Výrobek zde

 

Uběhla sotva chvíle, strom vyrostl a zmohutněl. Na kmeni se mu otevřela temná dutina. Princezna vyndala z taštičky svíčku a za chvíli už z dutiny vynášela čarodějovo srdce. Princezna jej polila vodou z konvičky. Ze srdce vyšlehl plamen a když zhasl, uviděla na jeho místě krásný náhrdelník.

Autor: M art - Kapucínská zahrada v Žatci (Šikovné severočešky a přátelé) Výrobek zde

 

Teď už princeznu čekala jen cesta za princem. Hned u brány zámku poznala kudy jít, cestu jí ukazovaly šperky. První byl na zámecké bráně.

Autor: Mianka - Vlastní zahrada Vysoké Mýto (Vysoké Mýto a okolí)  Výrobek zde

 

Další princeznu dovedl k zámecké zahradě.

Autor: Ropucha - vlastní zahrada Lipová Lázně (Na sever od jesenických hřebenů) Výrobek zde

 

Pak vedla cesta kolem růží

Autor: Iva.CZ - vlastní zahrada u Českých Budějovic (Jihočeský klub). Výrobek zde

 

Nakonec došla až před Růžový palác. Rozhlížela se kolem ale prince nikde neviděla.

Autor: Vorlice - Klášterní zahrada v Chebu (Pro jednotlivce)  Výrobek zde

 

Pak si náhle všimla něčeho u lavičky pod stromem. Přišla blíž a vidí malého mužíka jak se na ní usmívá. Moc se jí nelíbil - měl špičaté uši, velký nos a vůbec vypadal jako skřet. Přesto se rozhodla zkusit štěstí. Do zlatého pohárku nallila zbytek vody z kouzelného jezera, přisypala směs kterou jí připravila žena a podala to skřetovi. 

Autor: dílnička kocourka Mourka - Zahrada Kichbergerových v Albrechticích (Lanškroun, Králíky...) Výrobek zde

 

Skřet se napil a před očima se princezně proměnil v nekrásnějšího prince jakého kdy viděla. Jak už to tak v pohádkách bývá, hned se do sebe zamilovali a sotva hodiny odbily poledne následujícího dne, začala se chystat velká svatba.

Autor: eMBé - vlastní zahrada Jablonné nad Orlicí (Lanškroun, Králíky...) Výrobek zde

 

Ve svatební den to princezně moc slušelo.

Autor: Akcula - vlastní balkon (Příbramsko) Výrobek zde

 

Princezna pak žila s princem šťastně až do smrti.

Autor: Princess Coldheart - Botanická zahrada Troja (Praha a okolí) Výrobek zde

 

A abych nezapomněla - princ princezně vyrobil na šperky, které jí zůstaly v taštičce krásný stojan :-)

Autor: Maimouna - předzahrádka Přáslavice (Vysočina). Výrobek zde

 

Nezbývá než přidat moudro - cesta ke štěstí bývá trnitá, ale nakonec se vždycky vyplácí...

Autor: Siali - vlastní kaktusová zahrádka na balkoně (Praha a okolí). 

 

A ZAZVONIL ZVONEC (nebo možná zvonkohra) A POHÁDKY JE KONEC...

Autor: Tapeva - kostelní zahrada v Soběslavi (Jihočeský klub) Výrobek zde

 

Nu a my nebudeme smutnit že jedna pohádka končí, pojďte s námi vyhlížet další....

Autor: MaMaTaTa - vlastní zahrada Paseky u Francovy lhoty ( Rožnováci, vsetíňáci, valmezáci...) Výrobek zde

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Závěrem nezbývá než poděkovat všem účastníkům i čtenářům.  

Jelikož se pro toto kolo sešlo hodně příspěvků, má každý hlasující možnost udělit až pět bodů.

Jeden hlas = jeden bod, proto nemusíte psát pořadí. Hlasování bude ukončeno 25. 10.