Co je to Piňata?

Je to věc, na kterou se naše děti při oslavě narozenin těší ze všeho nejvíc. Oživí, okoření, ozvláštní, rozveselí a zruinuje každou oslavu! Možná vlastně ne každou. Je to zábava, která se hodí na oslavu narozenin, svátku, firemní akce, zlaté svatby, stříbrné svatby, diamantové svatby, bronzové svatby... existuje vůbec bronzová svatba? Asi ne. No dobře. A co takhle karneval, Den dětí, svatba, pohřeb (ne, to jsem šlápnul vedle, na pohřeb se opravdu nehodí!) oslava příchodu jara, oslava odchodu jara, oslava Pražského jara (zase jsem se nechal unést), v interiéru, v exteriéru ... Ano, tam všude se Piňata hodí!

Pokud se už konečně chcete dozvědět, co to je vlastně ta Piňata, tak si to najděte třeba na Wikipedii! Nebojte, trocha hledání nezanechává nevratné změny na mozku!

Nechce se vám to hledat? No dobře, tak já to teda udělám za vás:

Piñata (správně psáno s takovou vlnovkou nad n) je uzavřená nádoba buď keramická nebo papírová, obalená staniolem, také pestrobarevným papírem a různými třásněmi a rohy,

image image

jež dávají nádobě tvar připomínající hvězdici, resp. ježka. (Ovšem existují i jiné tvary, např. různá zvířata.) Visí na dlouhém provazu, za který se popotahuje tak, aby se neustále pohybovala. Na různých oslavách pak děti se zavázanýma očima do piñat tlučou dlouhými tyčemi, aby jim z nich po rozbití vypadly různé sladkosti nebo hračky. Užívá se zejména v kultuře Mexika, USA a vůbec Latinské Ameriky. Původně tam tato tradice však byla přenesena ze Španělska, kam během středověku možná doputovala – ve změněné podobě – až z Číny. Ve středověké jižní Evropě se rozbíjení piñat praktikovalo během oslav půstu.

Tolik definice s trochou historie.

 

A teď o Piňatě to nejdůležitější.

Je to velice akční zábava! Pokud chcete, můžete z toho udělat i nebezpečnou zábavu. Máte vy, vaše děti, vaši příbuzní, vaši přátelé, vaši spolupracovníci, vaši všichni... agresívní sklony? Pak máme pro vás řešení! Od toho je tu Piňata, abyste mohli svou agresi ventilovat a to dokonce společensky přijatelnou formou. A navíc za to ještě dostanete odměnu!

image

Piňata je dutý předmět, který se nejčastěji vyrábí z vrstveného lepeného papíru. Dutý proto, aby se dal naplnit odměnami. Z papíru proto, aby se dal rozbít.

Keramické Piňaty nedoporučujeme používat. Jednak nevím, kde byste je sehnali (a nespěchejte hned vygooglit, kde všude se dá sehnat keramická piňata! Teď se mi to prostě nehodí!...) a hlavně vzniklé střepy zapíchnuté v chodidle vašeho andílka by ďábelsky oslavu zruinovaly. I v případě, že nemáte andílka, ale ďáblíka, raději zůstaňte u papírových piňat. Ale nenechte se zmást papírem! I papírová piňata je vyrobena z několika vrstev papíru tak, aby byla tvrdá a nedala se rozbít první ranou.

 

Jak to probíhá?

Účastník si zaváže oči, (raději mu jsou zavázány, aby nepodváděl), do ruky dostane baseballovou pálku nebo nějakou dřevěnou tyč (my používáme dětskou plastovou imitaci basebalové pálky, protože neradi jezdíme během oslav na pohotovost) a začne do Piňaty mlátit.

image

Měl by se snažit trefit do Piňaty, ne do okna. Do hlavy kamaráda se taky nedoporučuje a do hlavy kamarádky už vůbec ne! Dovolí se mu párkrát do Piňaty praštit, ale zavčas se mu to zatrhne, aby si mohli praštit i ostatní. Pokud bude odmítat baseballku odevzdat dobrovolně, tak mu je odebrána násilím a předána druhému v pořadí. Tomu jsou taky zavázány oči a je mu dovoleno otevřít kohoutek své agrese. Pak další a další.

Po několika úspěšných zásazích začnou z Piňaty padat dárky a děti se na ně vrhají, aby si jich pro sebe nahrabaly co nejvíc. V této chvíli moc nepochodíme, když je chceme učit, aby si navzájem dávaly přednost. Jinými slovy - teď dáváme pořádnýho majzla, aby si navzájem nevyškrábaly oči.

Když někdo bude při mlácení do Piňaty tahat za provaz tak, aby byla stále v pohybu – houpala se, nebo se pohybovala nahoru a dolu, tak to zábavě jenom prospěje. Proto je dobré Piňatu zavěsit přes kladku, ale není to podmínka. My jsme ji ještě nikdy neměli zavěšenou na kladce a srandy byl taky kopec.

Tak co, ještě vás to od Piňatové oslavy neodradilo? V tom případě si to můžeme shrnout v následujícím návodu:

 

Návod na správně provedenou oslavu s Piňatou:

1- Pořídíme Piňatu, např. zde. Pokud ji nepořídíme, tak nemůžeme organizovat oslavu s Piňatou, že ano? Můžeme vybírat podle toho, jestli oslavenec bude chlapec, dívka, fotbalista, milovnice berušek… (Třeba bude časem v nabídce i pavouk…)

2- Naplníme ji vhodnými dárečky, např. jednotlivě balenými tvrdými bonbóny či drobnými nerozbitnými hračkami a smícháme je s útržky papíru, nejlépe krepového. Čím větší binec se z Piňaty při jejím rozbíjení vysype, tím líp! (Kousky dortu, křehké zákusky jako třeba rakvičky, nebo dutá čokoládová vajíčka můžete sice vyzkoušet, ale nikdo vám za ten maglajz při oslavě nebude vděčný. Skleněné či keramické figurky také nepovažujeme za ideální. Ani otevřené kapesní nožíky, natož zábavnou pyrotechniku!

3- Naplněnou Piňatu zavěsíme za provaz na strop nebo na strom. V nouzi ji můžeme zavěsit na tatínka, ale nebude z toho moc nadšený.

4- Prvnímu účastníkovi zavážeme oči, dáme mu baseballovku (tyč, klacek) a ten s ní kolem sebe máchá a snaží se trefit Piňatu. Ne tatínka. My jsme si nastavili pravidla tak, že po prvním úspěšném zásahu (Piňaty) musí dotyčný pálku předat dalšímu. To aby se vystřídali všichni a Piňatu nerozbil ten první. Zásahy tatínků nepočítáme. Ti někdy vydrží víc, než Piňata, ale většinou méně.

5- Když se něco z Piňaty vysype, všichni zúčastnění se na to vrhnou. Pokud při tom shodí tatínka na zem, nevšímáme si ho. Ten se zvedne sám.

6- Hra končí, když už z Piňaty nic nepadá a je rozbitá na maděru. Anebo když už tatínek není ve stavu drženíschopném. My to děláme tak, že po skončení odměny rozdělíme rovnoměrně mezi všechny zúčastněné, aby si každý odnesl něco domů. Tatínek odměnu nedostane. Za co taky, když Piňatu tak blbě držel!

7- Nakonec ošetříme zraněné. Těžké úrazy odvezeme na chirurgii, lehké neřešíme. Tatínek se z toho vylíže sám.

 

Doufám, že vás teď nenapadne kliknout na tento odkaz a skoupit mi všechny Piñaty! Víte kolik úsilí a času vezme vyrobit jednu Piñatu? A víte jaký nepořádek u toho je? To ani nechtějte vědět! Ale ten nepořádek bych vám přál!

A mimochodem – miluju návštěvy (ať už přijdou na nějakou oslavu, nebo jen tak), protože návštěva způsobí vždycky radost! Když ne při příchodu, tak při odchodu!

Váš Lumír.