Klub Pro radost  vám přináší další kolo soutěže podle zadané paletky.

V květnu jsme tvořili na téma : Pomněnky , paletku pro nás vybrala jari.ticha.

                                                                                      POMNĚNKY

Tohle téma jsem vybrala zcela záměrně, protože 25.5. je Mezinárodní den ztracených dětí 

"Jedním ze symbolů Mezinárodního dne ztracených dětí jsou květiny - pomněnky, které jak už slyšíme v názvu, nám naznačují ""Nezapomeň na mě"". Mezinárodní den ztracených dětí je věnován všem dětem a mládeži kteří se museli potýkat se sexuálním obtěžováním, týráním nebo třeba s únosem jak od třetí osoby tak od svých vlastních rodičů."

Jak vznikl tento mezinárodní den?

Začalo to smutným příběhem malého chlapce Etana Patze (6 let) z New Yorku (USA). 25. května 1979 Etan  odešel  do školy a již se nikdy nevrátil. Zmizel beze stopy. 

Modrá pomněnka

Tento případ otřásl veřejností natolik, že den jeho zmizení se připomíná dodnes. V následujících letech začaly nejrůznější organizace připomínat tento den v souvislosti se zmizelými dětmi a v roce 1983 označil prezident USA Ronald Reagan 25. květen za Den pohřešovaných dětí. A tak se každoročně 25. května připomíná pohřešování Etana a jiných dětí. Symbolem tohoto dne se stala pomněnka. Anglický název tohoto modrého kvítku zní forget-me-not – pohřešované děti tak vzkazují “nezapomeň na mě”. 

Ztracené děti

Pohřešované děti mohou zmizet různými způsoby. Mohou být unesené vlastními rodiči nebo třetí osobou, mohou utéct z domovů a výchovných zařízení. A samozřejmě také samy děti se mohou ztratit cestou domů, neboť neumí najít cestu.

Cíl mezinárodního dne pohřešovaných dětí

Mezinárodní den pohřešovaných dětí má vyjádřit podporu rychlému dohledání ztracených a unesených dětí a jejich rodinám. Zároveň upozorňuje na vážná ohrožení životů a zdraví pohřešovaných dětí, které se mohou stát obětí sexuálního zneužívání, prostituce a dalších trestných činností.

K tomuto tématu najdete na internetu spousty materiálů. 

                                                                   Tvořili jsme podle této krásné paletky:

                                                                             

na výrobku jsou povinné alespoň dva odstíny z barev: světle modrá,tmavě modrá, žlutá, bílá a zelená

- pozadí výrobku na hl. fotografii libovolné, ale spíš světlé

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly , zda splnily zadané úkoly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                             Hlasovat můžete do 28.5.2021

Anketa se načítá ...