Srdečně zveme 22.11. 2019 od 17.30h do Harmonizačního studia Osm, Srbská 2 Praha 6 u metra Hradčanská 

na vernisáž

VÝSTAVY OBRAZŮ TŘÍ GENERACÍ ŽEN Z UMĚLECKÉ RODINY ve studiu Osm 11.+12.2019

DCERA, MÁMA A BABIČKA

DCERA – Ludmila Staňková nar.1999, MÁMA – Magdaléna Dobromila Staňková - Kröhnová nar.1968,

BABIČKA – Ludmila Kröhnová nar.1945 +1999

Devítkové roky jsou pro mě osobně mezníky ukončující desetileté cykly.

Takové dožínky - oslava sklizně úrody ze zasetých semínek nejen rostlin, ale i myšlenek i činů…uzavírání kruhů. Zároveň se rodí vše nové.

Tako společná výstava mojí ženské rodové linie je také mým splněným snem. Moje maminka Lída byla výtvarnice a lektorka, věnovala se nejen malbě, kresbě, keramice, ale především autorské moderní paličkované krajce, kterou vystavovala u nás i v zahraničí od roku 1970. Výstavu jejích barevných krajkových obrazů jsme zde ve studiu uskutečnily v roce 2015. Maminka se nedožila své první vnučky Lidušky, odešla nám pouhé dva měsíce před jejím narozením koncem roku 1999.

Při vyklízení pozůstalosti po mých rodičích jsem v deskách našla i maminčiny obrazy a mezi nimi autoportrét mladé odhodlané umělkyně se slunečnicemi datovaný rokem 1968, kdy jsem se jí narodila a bylo jí 23 let. Tento obraz mě přivedl na první myšlenku propojit své výtvarné práce s maminčinými i těmi od mé dcery, která brzy oslaví 20 narozeniny.

Obrazy mojí maminky Lídy nebyly zatím nikdy vystavené a jsou z ranného období hledání sebe sama a své výtvarné cesty, která se později ubírala hlavně cestou paličkování, ale i lektorování výtvarných technik na kurzech pro děti i dospělé. Z obrazů je poznat veliký pozorovací talent a touha tvořit. Díky její výchově jsem tuto touhu nasávala i do svého života a dnes také působím jako lektorka a předávám radost z tvoření dalším. Moje obrazy jsou výsledkem komunikace s přírodou a jejími bytostmi, světem rostlin a stromů a léčivých bylin. Některé jsou ilustracemi mých budoucích knih a příběhů. Třináct z nich najdete v mém novém Kalendáři pro zdraví duše s kresbami bylin a jejich bytostí. Květiny v něm nakreslené nezvadnou nikdy a věřím, že potěší své majitele déle než na jeden rok. Obrazy mojí dcery Lídy, která také podědila výtvarný talent, jsou teprve na začátku hledání cesty. Studuje VOŠ na uměleckoprůmyslové škole a také začíná svou uměleckou dráhu stejně jako kdysi její babička. Přes to, že ji nikdy nepoznala, má ji ve své krvi a možná i její touhu bořit hranice, tvořit nově a jinak než předchozí generace…

Tři obrazy slunečnic, které zde najdete na výstavě jsou jedna rodina.

Každá ze slunečnic je jiná a svá, stejně jako my tři.

Přeji všem, ať se vám výstava líbí

Magdaléna Dobromila Staňková - Kröhnová