Vítězka prosincového kola jari.ticha vybrala na první měsíc nového roku téma : Přání a předsevzetí s barvami bílá a zlatá.

 

Jako každý jiný rok 1.1. znamená pro mnoho lidí dávání novoročních předsevzetí a ač to mnozí nepřiznají, možná to nenazývají předsevzetí, ale jistá přání do nového roku má každý, ať už je to něco změnit nebo prostě jen představy, jak by něco mělo probíhat.

Vyzvěte sami sebe na to, aby nový rok byl časem nových začátků a naplánujte si budoucnost svých snů.

Předsevzetí jsou spojena se snahou změnit něco ve svém životě, ale na to abyste si mohli něco předsevzít, tak nejprve musíte vědět, kam Váš život směřuje a co si přejete změnit. Přání jsou důležitou součástí tohoto procesu. Přání jsou hnacím motorem, touhou, která mění nás samotné ale i celý svět. Proto je důležité znát směr cesty, po níž se chceme vydat i cíl, kam se chceme dostat.

Jaká jsou nejčastější předsevzetí?

Každý rok mnozí z nás přemýšlejí, jestli tentokrát má smysl si dát předsevzetí, a pokud ano, jaké. Mezi nejčastější patří ta, která se týkají našeho zdraví.

  1. Zhubnu.Přes Vánoce konzumujeme nadměrné množství kalorických jídel a tímto předsevzetím se utvrzujeme v tom, že je na čase po Novém roce něco se svou váhou udělat.
  2. Budu jíst více zdravě. Stejně jako u hubnutí, jde o často řešený problém, kdy se upínáme k Novému roku jako možnému začátku toho, k čemu se celý rok odhodláváme. Zdravější jídelníček, více zeleniny, ovoce, méně tuků, cukrů…
  3. Začnu sportovat. Ať už na základě dárku ve formě poukázek na lekce cvičení, permanentky do fitness centra, nebo „jen“ touhy po pohybu a zdravějšího životního stylu, bývá jedním z nejčastějších předsevzetí právě sport. Pohyb je prospěšný nejen pro fyzickou, ale i psychickou stránku, takže směle do toho!
  4. Udělám si na sebe čas. Neustále jsme v zápřahu, ať již pracovním, nebo jako hlídací babičky a dědečci, staráme se o své partnery, okolí, domácnost. Ale kdy máme čas na sebe? Mnoho z nás si tedy přeje čas pro sebe, ale umíme říct povinnostem ne a trochu času si opravdu dopřát?
  5. Budu se vzdělávat. Díky online kurzům máme široké množství možností, jak se vzdělávat. Jistě je prospěšné udržovat mozkové buňky v činnosti, proto je dobré udělat co nejrychleji první krok – a tím je přihlášení se na některý z kurzů nebo jinou formu vzdělávání. Motivace je potom na světě hned.
  6. Zbavím se závislostí. Ten, kdo kouří, popíjí, miluje sladké nebo má jinou formu závislosti, bilancuje nejčastěji koncem roku, a pokud zvažuje skončit se svou závislostí, Nový rok se přímo nabízí. Jde ovšem o jedno z nejtěžších předsevzetí k dodržení. Zkusili jste si už pomoci třeba sázkou?

    Předsevzetí většině z nás vydrží jen pár dní. Důvod bývá ten, že vnitřně nejsme rozhodnuti pro danou změnu, nebo nemáme oporu v rodině a okolí. Je tedy třeba zvážit, jestli takové předsevzetí má smysl, abychom se zbytečně netrápili vědomím, že jsme to letos zase nezvládli… Rozhodujme se podle sebe, berme Nový rok jako příležitost, ale ne dogma, bez kterého nemůžeme změnit vlastní život nebo jeho část.

    Jak splnit předsevzetí?
    1. Určete si pevný termín pro změnu a ten dodržte (raději krátkodobé cíle).
    2. Předsevzetí si důkladně promyslete a zvažte, čeho chcete dosáhnout a proč.
    3. Nepodceňujte se a myslete pozitivně.
    4. Změnu si rozdělte na menší části, myslete na to, že důležitá je kvalita, opakování činnosti a její dodržování.
    5. Pokud polevíte, nevzdávejte se! Vraťte se zpět k novým pravidlům a pokračujte opět po menších krocích.
    6. Nezapomínejte se odměnit za dobře odvedenou práci, nikdo jiný to za vás neudělá. 
    7. Je dobré mít předsevzetí napsané a umístěné na viditelném místě.

    Pro rok 2022 přejeme hodně štěstí a úspěchů, ať již předsevzetí mít budete, nebo ne. Důležité je dělat si radost každý den a žít tak, aby každý náš den stál za to.

                                                                                     Paletka pro tvoření :

                                                                      

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                              Hlasovat můžete do 29.1.2022

Anketa se načítá ...