Podle svědectví současníků Audrey Beardsley úzkostlivě se snažil, aby nikdo neviděl ho, jak pracuje nad  návrhy svých ilustrací, jak dlouho a pracně hledá správnou linii, každičkou detail. Chtěl působit dojmem, že jeho brilantní  kresby vznikají lehce, jakoby mimochodem a hned.

Nevím, jakým dojmem působí moje obrázky, ale málokdy vznikají spontánně a lehce, většinou musím dlouho kreslit, až najdu to, co v určitý okamžik se zdá uspokojivým. A rozhodně se nebojím toho přiznat Usmívající se.

Tady chci postupně ukázat, jak vznikala moje stránka Prosince pro společný autorský kalendář pro rok 2011 -  Klíčení

Byly nám zadány dva témata: Femme fatale a Klíčení. A bylo potřeba to ještě spojit s vybraným měsícem.

Jedině, co bylo pro mně jasně, že centrální figurou bude Žena. Ale jaká? A s kym? A co bude dělat? Jak bude oblečená? Bude to zimní královna - bílá, studená, mrazívá, beztelesá, eterická nebo hmotná, zamotaná  do měkkého strukturováného textilu? Přece v zimě chce se oponovat chladu  pletenými  věcmi a barvami Mrkající

Nápadlo mně, že příští rok je podle činského zvěrokruhu rokem Zajíce, nebo Kocoura. A tak jsem trochu pohrala s touto myšlenkou... Nakonec zajiček zůstal sám a nenápadný:))))

V prosinci málo co klíčí Usmívající se, spíše se uschovává, spí, čeká na nový impulz, probouzení...Je to období klidu, ticha a svateční atmosfery. A to jsem chtěla vyjadřit.

Když přišla barevná faze, původně jsem chtěla malovat kvašem. Ale co začalo vznikát, budilo ve mně hrůzu Překvapený! A proto jsem musela honem nedokončený obrázek odložit a zkusit to vzdušným akvarelem.

Jak to vše probihalo a jak nakonec dopadlo, můžete zhlédnout v fotoreportáži:

Během korektury a přípravy k tisku se vloudila malá chybička - správa kolem obrázku bylo zapomenuto přidat bílý proužek rámečku a tak se vytisklo 120 kusů prosince. Naštěstí chyba byla všimnuta včas, opravená a dodatečným nákladem vytisknuto dalších 120 kusů, kteří se stali  součásti prodejných kalendářů. Zbylé tisky jsem s dovolením spoluautorek rozhodla prodat jako samostatní reprodukce (všechno kolem obrázku jednoduše se uřízne a tak obrázek je bezvadný) a zisk věnovat přes občanské sdružení Zrnka pro Julinku.