Ponožky jsem začala plést před pár lety a vyzkoušela jsem za tu dobu spoustu různých přízí. V příspěvku najdete shrnutí mých dosavadních zkušeností. Mohou vám pomoci při rozhodování, které ponožky, nebo ponožkovou přízi si vybrat.

Ponožky můžete uplést v podstatě z čehokoli. Můžete použít akrylovou přízi střední síly  - na jehlice 3 - 4, která bývá cenově hodně příznivá, průměrně tak 50 Kč za 100g klubko, které na dámské ponožky velikosti 38 hravě stačí. Ponožky z ní budou pěkné, ale budou mít své mouchy - akryl je umělé vlákno a nožky se v něm dosti potí. Také jeho trvanlivost není zrovna nejvyšší, takže počítejte s životností ponožek cca rok.

Další možností jsou ponožky čistě vlněné. Je to takový archetyp, ve vlněných ponožkách se člověk cítí jako horal a dobrodruh a ani nemusí vstát z křesla. Vlněná příze se prodává v nekonečné paletě barev a síly. Čím silnější přízi použijete, tím budou ponožky teplejší, ale také méně foremné a použitelné na běžné nošení. O vlnu se také musíte správně starat, ponožky prát v ruce a vyvarovat se prudkého střídání teplot, aby se vlna nestrazila a nezplstnatěla. Ponožky také většinou dost škrábou a citlivějším lidem to může vadit. Můžete zkusit použít dražší kvalitní zahraniční přízi, která bývá trochu jemnější. 100g klubko vlny pořídíte od cca 60 Kč u vlny od českých výrobců do asi 200 Kč u příze ze zahraničí.

Vlněné ponožky

Variantou jsou příze akrylové s různým podílem vlny. Bývají jemnější a trochu méně náročné na údržbu a zachovávají si hřejivost vlny. Také jsou levnější, než čistá vlna.

Ponožky vlna-akryl 

Kromě klasické vlny střižní existuje i vlna merino, která je daleko jemnější a příjemnější na kůži. Lidé, kteří nemůžou cokoli "škrábavého" ji obvykle snesou. Ponožky z merino vlny jsou teplé, velmi příjemné, sají pot, ale nejsou vhodné třeba do pohorek, ve kterých je po jedné dovolené v horách spolehlivě zničíte. Jako ponožky na doma, do postele, nebo pro děti, jsou naprosto dokonalé. Merino koupíte od cca 80Kč za 100g až po 250 i 300Kč u velmi kvalitních zahraničních přízí. Ty bych ale použila asi jen na ponožky pro miminko, jinak by mi drahé vlny bylo líto.

Merino ponožky

Ideální pro pletení ponožek jsou ovšem speciální ponožkové příze. Jen upozorňuji, že tvoření z nich i nošení takových ponožek bývá silně návykové a jakmile máte ve skříni první, nezůstane jen u nich!

Klasická ponožkovka obsahuje 75% vlny superwash a 25% polyamidu (nylonu). Vlna superwash je propraná a zbavená větší části lanolinu. Její výhodou je dlouhá životnost a jemnost. Takovou vlnu můžete vyprat v pračce na 40°C a vydrží to. Nylon pak vlnu dále zpevňuje, aniž by ponožkám příliš ubíral na prodyšnosti.

Příze se vyrábí v síle 4-fach a 6-fach. První je klasická síla ponožkovky na jehlice 2 - 2,5, druhá je na 3 - 3,5 a ponožky z ní jsou silnější.

Ponožky z příze síly 4-fach (znamená to, že je ze 4 nitek seskaných dohromady, i když některé pnožkovky v této síle jsou vlastně jednonitka) jsou teplé a zároveň tenké, takže je můžete obléct do bot, které běžně nosíte. Na zimu je kombinace bavlněných ponožek a přes ně přetažených vlněných ponožek naprosto dokonalá a nohy vám neumrznou ani po hodině čekání na zpožděný autobus.

Potíž s touto přízí je její cena a náročnost výroby ponožek. Na tenoučkých jehlicích to docela trvá a cena 100g klubka, které ale vystačí i na pánské ponožky je od 90 do cca 350 Kč. Pokud váháte, zda koupit nejlevnější ponožkovku od českého výrobce, nebo investovat do drahé zahraniční, zvažte účel ponožek.

 U české ponožkovky od Vlnapu máte celkem jistotu, že příze bude stejně silná v celém klubku, netalo se mi, že by v ní byly vady, uzlíky, ztenčená, nebo ztluštělá místa. Jejím nešvarem je, že docela škrábe, při praní víc žmolkuje a po pár praních vyblednou barvy. Pokud potřebujete ponožky do pohorek, je ale ideální.

 Fialová vášeň  Pánské

Zahraniční příze bývají fantasticky barevné, barvy na nich perfektně drží, jsou obecně velmi jemné, ale častěji jsem se setkala s nestejnoměrnou sílou příze, kdy zvláště ztenčená místa v oblasti chodidla způsobí, že se ponožky snadněji prodřou a musíte je opravovat, což ale jde celkem snadno, na rozdíl od ponožek koupených v obchodě. U vlny, kde stojí klubko několik set je to ale k vzteku. Chcete-li však ponožky efektní vhodné do sandálů, neváhejte investovat.

Podzimní 

Výjimku tvoří ponožkovka Jawoll magic Dégradé - jde o jednonitku, kde v celém klubku nebylo jediné ztenčení. Je ze všech, které jsem zatím měla doma taky nejdražší...

Ponožky z Jawoll Magic Degradé

6-fach příze, které jsou silnější a tudíž z nich ponožky jsou rychleji hotové vyrábí (myslím) jen zahraniční výrobci a na ponožky je větší spotřeba - cca 150g. Chcete-li klasické tlusté ponožky, které budou zároveň hodně odolné, je to dobrá volba.

Existují i ponožkové příze, kde je polyamid nahrazen například bavlnou, nebo bambusem. Chovají se trochu jinak, než klasická ponožkovka - méně pruží a ponožky z nich musím plést na jiný počet ok, takže doporučuji začít zkušebním vzorkem. Výhodou je, že v nich není žádné umělé vlákno, takže volba pro milovníky 100% přírodních materiálů! Bambus je dost odolný, takže jako náhrada nylonu funguje, bavlna je na oděr odolná méně.

Ponožky s bavlnou

U některých ponožkových přízí je kromě nylonu přidán také akryl, řekla bych že pro zjemnění a snížení ceny. Zatím jsem z takové nepletla, takže odolnost ponožek z nich nemohu posoudit.

Ponožtice můžete plést i z tenké bavlny a bambusu. Jsou velmi příjemné, zvlášť pro děti, ale nepruží a vytáhnou se.

Bavlněné dětské ponožky  Bambusové kojenecké ponožky

Takže závěrem - chcete-li ponožky na chatu, netřeba vysoké investice, vlna nebo akryl na tlustojehlicích je tak akorát. Pro miminka do postele je super merino vlna. Na časté používání, maximální efekt a pohodlí jsou potřeba ponožky propracované a proto doporučuji investovat do kvalitní ponožkové příze, nebo hotových ponožek z ní.

Mnoho radosti při pletení a nošení ručně vyráběných ponožek přeje Zuzinick!