To ráno nás vytáhlo z postele sluníčko. Ještě jsme nevěděli, že slunce se ten den podivuhodně spojí s atmosférou a společně vytvoří podmínky pro představení, jaké jsme ještě nezažili. Vzbudili jsme děti dřív. Vstávat, jedeme na výlet!

Cesta do Průhonic utekla rychle. Platíme symbolické vstupné a dostáváme vstupenku do ráje. Jakoby vše v ten den bylo připraveno na otevření výstavy „Z nového světa“. Jeden z posledních květnových dnů, slunce a atmosféra nás vodily od jednoho obrazu k druhému. Hra barev, světel a stínů, perspektiv a nekonečné množství kompozic. Krajina, louka, voda, stromy, skály, cesty a pěšiny, mosty a lávky … a hlavně tisíce keřů rododendrónů posetých bílými, červenými, žlutými a hlavně růžovými květy. Slova jsou slabá, aby popsala to představení.

Zakladatel parku hrabě Silva a všichni jeho pokračovatelé trpělivě připravovali půdu, sázeli a zalévali, udržovali a postupně rozšiřovali. Patří jim velký dík. A největší Umělec dal vzrůst. Jemu patří ´sláva, čest a moc, protože on stvořil všechny tyto věci a z jeho vůli existovaly a byly stvořeny´. Zjevení 4:11.

Ráno čerstvě nabitý digitální kompakt už odpoledne mlel z posledního. Vznikly stovky fotografií rodinných i inspirativních pro mou malířskou tvorbu. Když jsem je po týdnu prohlížel na monitoru počítače, nechtěl jsem věřit svým očím. Ještě nikdy se prostřednictvím fotografií v takové míře nepovedlo přenést atmosféru osobně zažitého domů a uložit si ji. Jakoby nám Stvořitel skutečně dal nahlédnout do slíbeného nového světa pokoje, bezpečí, harmonie a všudypřítomné krásy -
Zj 21:3,4. Předobraz ráje ztraceného a znovu nalezeného. 


Pečlivě jsem z těch fotek vybíral a ještě pečlivě vyřezával ty nejpříjemnější kompozice. Pravda někde je trochu přesvíceno a jinde zase poněkud nedosvíceno. Přesto jsem si jist, že vzniklý cyklus 54 fotoobrazů, o něž se touto formou s vámi dělím, přinese trochu té atmosféry nového světa pokoje, bezpečí a nádhery k vám domů.

Krásný zbytek jara a nádherné léto všem na Fleru přeje

malíř PavKo