O Elayne

 

Korálková výšivka – to magické slovní spojení mě už delší dobu přemlouvalo vyzkoušet něco nového, něco na první pohled velmi krásného a zároveň velmi náročného. Stále jsem pokukovala po mistrovských dílech zde vystavených a přemítala, zda mohu takový počin zvládnout i já. Bead embroidery (korálková výšivka) se pro mě stala výzvou!

 

Postupně jsem začala hromadit nějaký ten materiál. Tu plsť a speciální nymo niť, tam rokajl a korálky, taky jehlu na korálky či vhodné lepidlo, pořídila jsem i saténové stužky. Taktika totiž byla jasná! Zkusím rovnou originální a efektní kombinaci korálkové a stužkové výšivky, která mě rovněž uchvátila svým neotřelým půvabem! Po pár týdnech, kdy už všechen materiál nedočkavě volal po zpracování, jsem se psychicky odhodlala a vrhla na svůj mistrovský počin.

 

image

 

 

image

 

 

image

 

 

 

Hodiny a hodiny přepečlivé práce

 

Volba druhu šperku byla jasná. Náramky, mé milované nezbytnosti, které v současné době musím nechávat rekreovat ve šperkovničce (skoro dvouletá slečna, dvě psiska a všechny aktivity věnované této velké rodině vylučují nošení takřka jakýchkoliv ozdob) jsou vhodnou volbou i pro mnou zvolenou techniku.

 

Smím-li sdělit ostatním své teď už dřinou nabyté zkušenosti, důležitá je náležitá teoretická příprava. Po večerech, kdy dítko sladce spalo, manžel i psi byli nakrmeni a já byla natěšená do tvoření, brouzdala jsem po netu, pídila se po návodech a nasávala vědomosti. Dohledala jsem se pár přínosných postupů, třeba ve Fler MAGu nebo na YouTube. Video návody jsou pro začátečníky vynikající pomůckou, ovšem ve výsledku jsem stejně musela promyslet vlastní způsob vedení boje, protože názorná demonstrace tvorby šperku vyšívaného stužkou a zároveň korálky se na nekonečném internetu nevyskytuje.

 

Další podstatný krok, zmiňovaný ve všech příručkách pro začátečníky: než začnete šít, je zcela zásadní vyzkoušet a procvičit si jednotlivé stehy a techniky šití. Ehm, když se někdo může učit plavat skokem do bazénu... Zkrátka a dobře, po uvážení kolik času, materiálu a nervů bych tímto krokem ztratila, pustila jsem se rovnou do své prvotiny. Ale pšššt, to jsem vám nevytroubila a nic nevíte, ju? :-)

 

image

 

 

 

A nyní konečně hurá do boje! Vystřihnout pás plsti a upevnit do vyšívacího rámu, vyšít stužkami růžičky a lístečky, obšít směsí barevně ladících korálků, přišít knoflíčky a očka ze stužek, zastřihnout okraje, podšít spodní vrstvou plsti, okraje obšít rokajlem a máme hotovo! Zní to celkem jednoduše, ale věřte mi, mravenčí práce s tím bylo až až.

 

 

Mé puntíčkářské já mě neustále napomínalo, ať je vše dokonale čisté a precizní, mé věcné já mi zase vyčítalo, proč se se vším tak strašně piplám a kdo to ocení kromě mě samotné. Několik večerů jsem neviděla a neslyšela nic jiného, než jen jehlu, niť, plsť a korálky, přes den jsem bloumala v myšlenkách zásadně o korálkové výšivce. Každé ráno aktuální stav tvoření s uznáním kontrolovala má dcerka, zatímco já, zívající a se zavřenýma očima, se snažila nastartovat po probdělé noci.

 

image

 

Motiv. Kreativitě se meze nekladou, Elayne vznikala dá se říci organicky při procesu tvoření, někdy úmyslně, jindy zcela nahodile. Měla jsem jistou představu, jak by měl náramek vypadat, ale poněkud se mi ztrácel pro umělce stěžejní faktor - fantazie. Ve výsledku to zřejmě není znát, ale já vím, že někdy jsem minuty, dokonce snad i desítky minut trávila zírajíc na podložku a do prázdna a hloubajíc, kam umístit další kvítek či lísteček.

 

Jsem ve finále! Při dokončovacích pracích jsem byla už tak psychicky a fyzicky unavená, že jsem zbaběle přemýšlela ponechat si zbývajících pár minutek na další večer. A poslední zapošití? Ukázalo se vzhledem k mé vyčerpanosti jako s přehledem největší problém celé práce... :-)

 

image

 

image

 

 

 

Půvab nedokonalosti

 

A hle, nespočet hodin a večerů strávených poctivou ruční prací přinesl své ovoce – Půvabná Elayne je na světě!

 

... čarokrásná, s alabastrovou pletí a zrzavými vlasy.

 

Prostupuje jí určitý půvab nedokonalosti a leckterá ostřílená korálkařka by možná zamhouřila obě oči, než by schválila můj výtvor „vystavení schopný“. Ale já jsem s Elayne spokojená. Má prvotina korálkové a stužkové výšivky má sice některé nedostatky, ale člověk přece není stroj, aby měl okraje přesně do pravého úhlu, linky nekonečně rovnoběžné a korálky seřazené, jak vojáky na přehlídce.

 

A tak – nebojte se neznámého, zkoušejte nové postupy a techniky, tvořte s láskou a odměnou vám bude dobrý pocit nad vykonanou, i když nedokonalou prací. :-)

 

image

 

image

 

image

 

 

Věnováno památce mojí babičky Elenky, šikovné švadlenky a kuchařky, ženy s obrovským srdcem a laskavou duší.