Protože jsem sama nedávno řešila výběr párty stanu primárně určeného na svatbu a zjistila, že zvolit správný typ není zase tak jednoduché, rozhodla jsem se, že Vám stany popíšu, přiblížím jejich vlastnosti, a vysvětlím specifika jejich využítí na svatbách i v jiných oblastech.

Kde párty stany využít

Párty stany, tyto víceúčelové a prostorné konstrukce, se stávají stále  populárnější volbou pro různé druhy akcí a událostí. Jejich všestrannost  a možnost přizpůsobení je činí ideálním řešením pro řadu situací. Konkrétně je lze využít např. pro:

Svatební oslavy: Párty stany se stávají častou volbou pro svatební oslavy. Poskytují  flexibilitu výběru místa pro obřad a recepci, což umožňuje novomanželům realizovat své svatební sny. Stan může být elegantním prostorem pro  večeři, tanec a oslavy, a to včetně romantického venkovského svatebního  dne až po luxusní večírek pod hvězdami. Podívejte se např. na tuto pozvánku na svatbu v párty stanu.

Firemní události: Párty stany jsou ideální pro firemní události, jako jsou konference,  semináře, prezentace produktů a firemní večírky. Díky variabilitě  výzdoby a vybavení lze stan upravit podle konkrétních potřeb. Výhodou je  také možnost vytvoření střediska události v okolí firmy, což šetří čas a  náklady na cestování.

Pořádání akcí a oslav: Pro kulturní akce, jako jsou koncerty, divadelní představení a výstavy, může párty stan sloužit jako prostor pro hosty nebo jako kulturní centrum. Stan poskytuje dostatek místa pro diváky, vystavovatele nebo umělce a zároveň chrání před nepříznivými povětrnostními podmínkami. Párty stany jsou skvělou volbou i pro soukromé oslavy, jako jsou narozeniny, jubilea a rodinné setkání. Umožňují vytvořit pohodlný prostor pro hosty a zajistit, že oslava probíhá bez ohledu na počasí. Stan může být zdoben podle osobního vkusu a tématu oslavy.

Stany jsou oblíbené také jako např. prodejní stánky, nebo zázemí sportovních týmů, jak se popisuje v článku o výběru stanu pro motocyklový tým.

Velikosti a provedení párty stanů

Malé a střední stany

Pro menší a středně velké akce, jako jsou narozeniny, oslavy, společenské setkání a rodinné pikniky, jsou malé a střední párty stany ideálním řešením. Tyto stany obvykle měří od 3 metrů do 12 metrů na délku a poskytují kompaktní a intimitní prostor pro hosty. Pro stánkový prodej a malé oslavy jsou oblíbené především stany 3x3m, které snadno složíte do tašky a přenesete (převezete) kamkoliv je třeba. Jsou snadno umístitelné na malých zahradách, v parcích nebo na venkovních terasách. Tyto stany se často používají pro kulturní akce a menší firemní události.

Velké a velmi velké stany

Pro události, které si vyžadují více místa, jako jsou svatby, velké firemní večírky, festivaly a veřejné koncerty, jsou velké a velmi velké párty stany optimálním řešením. Tyto stany mohou měřit od 15 metrů až po impozantních 50 metrů na délku a dokáží pojmout stovky hostů. Díky své velikosti jsou tyto stany vhodné pro události, které si vyžadují více prostoru pro hosty, taneční plochy, obřady a mnoho dalších aktivit.

Zimní stany a párty stany s klimatizací

Ano, i takové stany je dnes možno zajistit. Pro akce pořádané v zimním období nebo v horkém a vlhkém klimatu jsou k dispozici zimní stany a párty stany s klimatizací. Zimní stany jsou zateplené a vhodné pro akce pořádané v chladných měsících. Párty stany s klimatizací zase zajišťují pohodlné prostředí pro hosty v horkém létě, což zahrnuje řízení teploty a vlhkosti v interiéru.

Párty stanů lze najít na trhu celou řadu stejně jako článků věnujících se jeho výběru. Podívejte se například na články věnované výběru párty stanu pro občasné pořádání akcí na zahradě, nebo jaký tip a rozměr zahradního párty stanu vybrat.

Klasické a nůžkové párty stany? Jaký jsou mezi nimi rozdíly

Nůžkové párty stany: flexibilita v akci

Nůžkové párty stany se vyznačují systémem sklápějících se noh, které umožňují stan rychle postavit a složit. Tato mobilní povaha dělá nůžkové párty stany ideální volbou pro události, které vyžadují rychlou montáž a demontáž, například pro dočasné výstavy, trhy, veřejné akce nebo koncerty. Jejich flexibilita také umožňuje umístění stanu téměř kdekoliv, což zahrnuje různé terény a prostředí. 

Výhody nůžkových párty stanů spočívají v jejich rychlém a snadném nastavení, přizpůsobitelnosti a cenové dostupnosti. Na druhou stranu mají omezenou stabilitu ve srovnání s pevnými strukturami a často se neosvědčí v extrémních povětrnostních podmínkách. Více o konstrukci a fungování nůžkového párty stanu.

Pevné párty stany: stabilita a trvanlivost

Pevné párty stany jsou konstrukce s pevnými rámy většinou sešroubovanými z ocelových trubek. Tyto stany jsou obvykle větší a robustnější, než nůžkové stany a často slouží pro velké a formální události, jako jsou svatby, firemní akce a kulturní festivaly. Jejich robustní konstrukce zajišťuje stabilitu a trvanlivost, což je ideální pro dlouhodobé nebo opakující se akce.

Pevné párty stany mají výhody v odolnosti vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám a schopnosti poskytnout spolehlivou ochranu proti dešti, větru a slunci. Jsou také vhodné pro výzdobu a personalizaci díky možnosti přidávání stěn, oken a dekoračních prvků. Avšak jejich instalace může být náročnější a trvá déle, a také jsou obvykle dražší než nůžkové stany.

Svatba v párty stanu? Rady a tipy pro nastávající manžele

Já sama jsem kupovala párty stan především kvůli svatbě pro dceru, takže Vám dám pár rad a tipů pro tyto účely. Další rady a tipy najdete v článku Jak uspořádat svatbu v párty stanu.

Pokud máte v plánu zorganizovat svatbu, která bude nejen krásná, ale také originální a jedinečná, možná byste měli zvážit možnost svatby v párty stanu. Svatba pod stanem vytváří zcela odlišnou atmosféru, která umožňuje větší flexibilitu a kreativitu v organizaci vašeho velkého dne. Jak může být svatba v párty stanu krásná je evidentní např. z této svatební pozvánky. Co je třeba vyřešit a jak stan shánět, aby všechno dopadlo dle představ? Zde máte několik základních vodítek.

Výběr správného stanu

Prvním a základním krokem k úspěšné svatbě v párty stanu je správný výběr samotného stanu. Zvažte, kolik hostů plánujete pozvat a jaký styl svatby máte v úmyslu uspořádat. Stan by měl být dostatečně prostorný, aby poskytl pohodlné zázemí pro hosty a vytvořil atmosféru, která bude ladit s vaším tématem nebo stylem svatebního dne.

Umístění a povolení

Dbejte na to, aby bylo místo pro postavení stanu vhodné a legální. Mějte na paměti, že některé lokality vyžadují povolení pro postavení velkých staveb, včetně stanů. Nezapomeňte prověřit všechny nutné záležitosti ohledně pronájmu a povolení s místními úřady a pronajímatelem pozemku.

Výzdoba a dekorace

Výhodou svateb v párty stanu je, že můžete být kreativní a vyzdobit interiér přesně podle svého vkusu. Zvažte výběr barev, dekoračních prvků a květinového designu, které budou ladit s vaším tématem nebo barvami svatby. Svatební stan lze vyzdobit do detailů, což přidá jedinečný a osobní dotek k vaší svatební výzdobě. Párty stan lze doplnit o podlahu, taneční parket, různé látkové dekorace a to dokonce natolik, že ve výsledku můžete mít pocit, že ani nejste v párty stanu.

Zabezpečení pohodlí hostů

Ujistěte se, že všichni vaši hosté budou mít pohodlné zázemí během svatby. To zahrnuje vhodné sety nábytku, stolování a kvalitní osvětlení. Pokud máte v plánu svatbu v teplejším období, zvažte možnost klimatizace nebo ventilace, aby se hosté necítili nepříjemně v horku. Myslete také na toalety, které by měly být blízko stanu a vkusně zařízené.