tituly a témata přečtených knih  posledních asi patnácti  let a cíl zatím mých nejdelších cest mají jednoho, společného jmenovatele:

Indián.

Tradičně se má za to, že toto pojmenování Kolumbus užil, protože si mylně myslel, že doplul do Indie. Ale nabízí se i jiné vysvětlení . Už tenkrát totiž existovaly podrobné mapy světa, jež někdo vytvořil, a my nevíme kdo. Ony mapy existují a jsou jednou z velkých nerozluštěných záhad. Takže Kolumbus věděl, kam doplul. A nazval ty lidi indiány, protože ho fascinovala harmonie a mír, které u nich pocítil. Žili "in Deo" - v Bohu. Jsou to lidé držící se své tradice, prvotního principu.

(podrobněji pak v knize Ze mě - cesta Blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška http://www.eminent.cz/kniha.php?id_knihy=522 autorky Pavlíny Brzákové/šéfredaktorky časopisu Regenerace).

...

Když jsem si tak jednoho dne v závěru roku meditovala nad průvodcem nastávající roku své tvořivé cesty tu, na Fléru, najednou se vynořil pocit. Byl neuchopitelný a přesto silný. Jasný,  čirý a srozumitelný. Nadechla jsem se úžasem a skoro zachvěla. Usmála a poděkovala  :). A dostavil se klid. Mír a smír. Nevím přesně, v tuto chvíli jak se bude v mé tvorbě projevovat. Nechci plánovat. Jen se  nechat unášet (na vlně).  Nechat se dotýkat. Vstupovat.  Naslouchat. Nechat prostoupit materií. Nevím ani jestli zvolním nebo přidám. Netuším jakým směrem se vydám/e .. co vše nás ovlivní, nasměruje, posune, zastaví a nebo dokonce vrátí zpět. I tak je možné. Jsem připravena :).

image

image

 

 

k nakouknutí a potěšení ..

k uchopení ..

k přečtení ..

k rozjímání ..

ke sdílení ...