V současné době probíhá v klubu Pro přátele psích útulků akce, kdy šijeme a pleteme oblečky na psy z útulku. Pokud někdo z vás bude mít chuť se zapojit, rádi ho uvítáme u nás v klubu, střihy a návody najde na nástěnce klubu. Na kráse látky a vlny opravdu nezáleží, poslouží zbytky klubíček a odstřižky, též páraná vlna z výprodeje svetrů ze secondhandů, které seženete za pět, deset korun.

Proč to děláme? Nepleteme si psy s dětmi?

Možná se někdo z vás usměje a bude se domnívat, že to není potřeba, ale potřeba to je, bohužel. Lidé oblečky pro psy často odmítají a posmívají se neznámému, navíc oblečený pes vypadá někdy vesele. Něco jiného je ovšem polidšťování psů a obtěžování je pitoreskními převleky a dělání z nich dětí nebo kašpárků, ale ochrana před chladem malého zchoulostivělého bytového psa, či psa nemocného, vychrtlého nebo starého s bolavými klouby, to je samozřejmost.

Ne všechny útulky maji vnitřní ubytování. Psi se do útulku dostávají často extrémně zanedbaní, vychrtlí se zanícenou a zacuchanou srstí, sužovanou dermatitidou nebo alergií na bleší kousnutí, svrabem, demodexem a jinými kožními chorobami, kdy pro jejich léčbu je třeba psa ostříhat. Pokud je, dejme tomu, více než -10°C a ve venkovním kotci má být umístěn malinký pes, doposud zvyklý v bytě, či jakýkoliv jiný pes, který je oslaben vychrtlostí, bolavými klouby, nemocí, nutností být ostříhán ap., pak oblečky přijdou více než vhod.

Přestože se nejrychleji a nejlépe plete a šije na ty nejmenší, je třeba vědět, že většina pejsků v útulku je střední velikosti, ale i ti velcí potřebují někdy obleček.

Abychom to nějakým způsobem mohly koordinovat, prosíme vás, které se zapojíte, napište nám do diskuze v klubu, na jak velké psy budete šít či plést.

Kam pomoc směřujeme?

Vybraly jsme pro pomoc tři útulky. útulek Lesan v Kralupech, útulek Cheb a útulek Děčín, kde mám s pracovníky tu nejlepší zkušenost, vím, že se zde pejskům opravdu věnují a oblečky uvítají a upotřebí. Pokud bude oblečků dost, nebráním se rozšířit to i na další útulky dle dohody.

Někteří pejsci mají tendenci si na sobě obleček upravovat a dělají to samozřejmě po svém zuby, nebo se v něm válejí, případně mají nakažlivou nemoc, takže obleček je pak nutno zlikvidovat, takže oblečky mají velkou spotřebu. Každý pejsek je jiný, každému tedy ne vždy padne nějaká velikost, hodí se tedy značná variabilita.

Jak pomoci jinak?

Ideální by samozřejmě byly vnitřní prostory v každém útulku. Právě pro jejich vybudování v útulku v Kralupech vznikla má aktivita a založení útulku Lesan na Fleru, kdy celý výtěžek z prodeje jde na pomoc pejskům z tohoto útulku. Hradí se z něj nenadálé operace např. u pejsků poražených autem a taky vybudování plotu (stávající je děravý) a vnitřních prostor, které se staví a na kt. se skládáme korunu ke koruně, protože město odmítlo toto financovat, je to čistě jen na vedoucí útulku, jak si pomůže. 

Nechci se dívat na to, jak hynou v zimě venku štěňata, která jsou podražena již špatnou výživou, začervením, či hodinami a dny ve chladu, než byla objevena, psi malí, staří a nemocní, kteří jsou samozřejmě náchylní k chorobám, proto se snažím pomoci, jak to jde. Navíc vnitřní prostory lze okachlíkovat, a tedy dobře desinfikovat, což ve venkovních prostorech je možné jen částečně a omezeně. Připojit se můžete samozřejmě i vy, pokud si u nás nakoupíte či nám věnujete výrobek. Můžete však přijít pejsky vyvenčit, podrbat, vyčesat, pomazlit, za vše vám budou vděčni a vy bude vítaní! 

Krásné oblečky, které ušila pro útulkáče Ing. Jana Krejčí z vyhozených věcí do sběru


Pejsci po zemřelém pánovi ze Zvonovic žili v otřesných poměrech, když jsem pro ně zajistila útulky (dědici chtěli celou smečk 21 psů utratit) , bylo třeba je operovat a léčit, naneštěstí byly silné mrazy, svetříčky se hodily



U tohoto špiclíka by se zdálo, že svetřík je zbytečností, že ho chrání hustá srst. Pejsek se dostal do útulku jako velmi starý a z bytových podmínek, v útulku se třásl zimou a velmi trpěl, svetřík pro něj byl nutností.

Obleček uvítají i velcí krátkosrstí psi (stafordi, dobrmani, ohaři) při práci ve sněhu. Toto je Corrado z útulku Děčín na útulkovém cvičáku, navíc trpící panostitidou. Bez oblečku by práci ve sněhu odnesl kloubními bolestmi.



Týraná Dorka z útulku Cheb uvítala svetřík ze zbytků

Její kolega Basty obsadil šedý svetřík, v -25°C se mu opravdu hodil