Proč se ženy zdráhají nosit větší, výraznější šperky a doplňky je patrně otázka na větší diskuzi. A budu moc ráda, pokud se o tom diskuze rozproudí, abychom věděly, jak na tom jsme. Podle mě to bude tím, ženy u nás jsou povětšinou nemístně skromné a nechtějí na sebe upozorňovat. Proč jsme málo sebevědomé? Ale nemyslíte si, že tato doba je už dávno pryč a nemusíme se chovat podle říkanky "sedávej panenko v koutě, budeš-li hodná najdou tě". Myslím, že dnes už by nás v tom koutě ani nikdo nehledal. Snad nám přece jenom trošku narostlo sebevědomí, a hlavně, není se čeho bát. I já se setkávám ve svém okolí a mezi svými zákaznicemi s názorem,  že šperk je krásný, ale přece jenom moc velký a že by se v tom necítila dobře a byla by příliš nápadná. Milé dámy, není se čeho bát!!!

image

Kdysi mi řekla paní Věra Hrubá, která se zabývala modou profesionálně (bohužel už není mezi námi), a o módě napsala nemálo publikací (to nebyla žádná rychlokvaška typu "módní policie"), že žena správně voleným šperkem nebo doplňkem může odvést pozornost od nedokonalostí svého těla. A měla pravdu. Když si vezmete velký náhrdelník, pestrý šátek, nebo výrazně velké náušnice, nikdo se vám nebude dívat na silnější nohy, nebo větší zadeček. Ale každý bude mít upřený pohled na tu krásu, kterou jste se ozdobila.

image

A sama paní Hrubá toho byla příkladem. Byla malá  kulička, ale dovedla to velice šaramantně maskovat ať už oblečením, nebo právě doplňky. Co se oblečení týká, zastávala názor, že sako má mít žena o číslo menší a nikdy ho nezapínat, protože to zeštíhluje. Schválně si to zkuste, a uvidíte, že je to tak. Já když si sako zapnu, vypadám dost almaroidně, když ho nechám rozepnuté, je to to pravé ořechové, neboli nedbalá elegance. Tedy teď mluvím o nás, které to nepatrné zeštíhlení potřebují, ne o ženách s prefektní figurou.

image

A ještě jednu výhodu mají výrazné doplňky. Můžete si vzít klidně tričko a džíny a pokaždé se doladit doplňky jinak, a nemusíte mít plnou skříň drahého oblečení, stačí mít v šuplíčku zásobu doplňků a každý den bude to tričko vypadat úplně jinak. Investice do kvalitních šperků a doplňků vám ušetří za  drahé oblečení. A je navíc jedno, jestli jste štíhlá, malá, vysoká nebo zakulacená, u šperků a doplňků na vaší konfekční velikosti opradu nezáleží.

A ještě ke šperkům. S dovolením bych použila trochu francouzského pohledu na věc. Dnes už se nenosí sladěné náušnice, náhrdelník, náramek a prsten, protože pak vypadáme trošku jako vánoční stromeček. Dnes se klade důraz právě například na výrazné náušnice, ale k těm už si nebudeme kolem krku motat několik řad korálků. Nebo naopak velmi výrazný náhrdelník, ale jenom ten. A když si budu chtít vzít jenom jemný řetízek, tak na ruku naopak dám hodně náramků, nebo jeden, ale opravdu velký a masivní.

image

A proč šperky s polodrahokamy? Protože jsou  nestárnoucí, nosily je ženy od nepaměti a nosit je budou stále. Tedy pokud nedojdou zásoby těchto přírodních pokladů. A známé jsou také jejich blahodárné účinky, pokud se nosí na těle. Poznávání vlivu jednotlivých kamenů na člověka přinesly už kultury Mezopotámie, Babylonie, Egypta, od kterých poté čerpali znalosti Řekové a Římané.

A pokud nám takový šperk může přinést radost, dobrou náladu a lásku, tak proč ne? Hurá do nich!


Těším se na vaše názory, tak do toho!