Můj první raní pohled z oken ložnice zaujalo blankytné nebe. Už jsem snad zapoměla, jak krásně modrá barva to je.

Hned po snídani jsme se vypravili na procházku po okolí.

 

Naše obec všemi možnými způsoby podporuje Tibet. Výtěžek z většiny veřejných akcí putuje na pomoc této maličké a Čínou utiskované zemičce.

Na počest Tibetu se na vyvýšeném místě nad obcí postavil altánek.

 

 

Ve výklenku starého sklepa jsme našli poklad.

 

Náš doprovod.

 

Dali jsme řeč s kámoši.

Dověděli jsme se, že seno chutná, jen sluníčko by prý mohlo hřát častěji. A už se těší na zelenou travičku.

 

Jsou to ale krasavci.........

 

Po návratu domů jsem uvařila kyselo a z posledních loňských jablíček upekla jablkovou bábovku.

Máte-li chuť, upečte si ji též:

30 dkg polohrubé mouky

30dkg cukru

30 dkg stouhaných jablek

8 dkg másla

2 vajíčka (z bílků ušleháme sníh a vnícháme na závěr do těsta - sníh nezapomeneme v ledničce!)

2 lžíce kakaa

1 kypřící prášek

citronová kůra jemně strouhaná (z chem. neošetřeného citrónu)

Pečeme ve vyhřáté troubě, na 160 °C dokud není propečená. To zjišťujeme špejlí píchnutou do těsta. Počítejte s vlhkostí jablek. Ale těsto nesmí téct.

Vzhledem ke starším a mdlejším jablíčkům jsem do těsta přidala šťávu z poloviny citrónu.

Bábovka je vláčná a výborná.

**********************

A na žádost recept na kyselo.

Je mnoho variant. Jedna babička ředila kvásek vodou, druhá babička mlékem. Někdo přidává houby, někdo ne. Někdo nejdříve vaří brambory a pak je zaleje rozmíchaným kváskem.

Napíšu vám, jak vaří kyselo moje maminka a následně i já.

ingredience:

kvásek 1/4 l (kupuji v místním pekařství, ale dá se vyrobit doma),

voda 2 - 3 l, sůl, kmín drcený, vajíčka asi 4 ks, brambory, máslo, cibulka

Kvásek rozmícháme v trošce vody a necháme do druhého dne stát, občas zamícháme (mouka se napije, hrudky se rozpustí, jednou jsem spěchala a nenamočila a kyselo se i převařené podivně usazovalo).

Rozmíchaný kvásek dolijeme vodou a začneme jej ohřívat, přidáme trochu kmínu - nemusí být. Kvásek se usazuje, průběžně mícháme ode dna. Převaříme. Pokud jsme jej moc naředili, smícháme malé množství vody s cca 2 lž. hl. mouky, přidáme a převaříme.

Usmažíme na pánvi jednoduchá míchaná vejce - máslo + vejce + sůl. Vejce "rozklohňáváme" aby vznikly menší hrudky. Nasypeme do hrnce k téměř hotovému kyselu. Kyselo dochutíme (sůl, kmín, pepř)

Uvaříme brambory, rozšťoucháme a dáme do mísy. Zasypeme do zlatova usmaženou cibulkou, kterou můžeme trochu osolit.

Podáváme kyselo na talířích a každý strávník si sám dle chuti nabírá brambory s cibulkou.

Dobrou chuť

 

 

Zase někdy na výletě se těší

Šárka a Honza