Protože je víkend, rozhodla jsem se, že si tu nedělní snídani trošku vylepšíme. V týdnu snídám sama a většinou různé obilné kaše (pohankovou, špaldovou, celozrnnou rýžovou, rýžovo-karobovou...). Kaše sou rychlé a zasytí mě na celé dopoledne. Proč tedy o víkendu, kdy je více času, nevyzkoušet zdravé a moc dobré kokosovo-špaldové lívance. Výhodou je, že si těsto připravíte během deseti minut den předem. Ideálně na večer. A druhý den ráno už jenom pečete lívanec za lívancem.
Co budeme potřebovat:
- 150g celozrnné špaldové mouky
- 50g strouhaného kokosu
- 150g jemně pomletých vloček (ovesné, ječné, žitné...)
- 400ml kokosového mléka
- 200ml sojové mléka (můžete nahradit i klasicky kravským)
- 4 lžičky třtinového cukru
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 vejce (nemusí být)
- mletá skořice
- špetka soli
- 3 lžičky chia semínek
- suroviny k servírovaní záleží na Vás
Postup:
Pokud si chcete lívance dopřát k sobotní či nedělní snídani, těsto si zadělejte den předem. Vložte ho do lednice a nechte ho kynout celou noc. Jak tedy na těsto. Je to jednoduché. Všechny výše uvedené suroviny smíchejte do jedné mísy. Přikryjte potravinářskou fólií, vložte do lednice a nechte kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.Ráno těsto z lednice vyndejte, promíchejte, a pokud je hodně tuhé přidejte pár lžic vody. Těsto má tužší strukturu, nicméně lžící z něj lze krásné odebírat jednotlivé porce. Lívance smažte na kapce oleje nebo másla v rozpáleném lívanečníku na středním plameni. Během smažení lívance ještě trošku nakynou. Servírování je pouze na Vás. Můžete vyzkoušet domácí marmeládu, oříškovou pomazánku, tvaroh s čerstvým ovocem nebo je přelijte horkým svařeným ovocem. Já osobně je mám však nejraději s datlovým sirupem a kouskem másla.