V klubu Pro radost soutěžíme každý měsíc s danou barvou. Na červenec byla soutěžní barvou TYRKYSOVÁ  + libovolné pozadí , MEZINÁRODNÍ DEN PŘÁTELSTVÍ.

                                                                  MEZINÁRODNÍ DEN PŘÁTELSTVÍ

Mezinárodní den přátelství se slaví 30. července. Existuje od roku 1958 a je zakládající zemí je Paraquay. 

Svátek přátelství se uchytil i v dalších zemích, které jej přijaly za významný den. Světová přátelská křížová výprava dlouhé roky usilovala o to, aby OSN uznala tento den přátelství jako oficiální. Po několika pokusech byli konečně úspěšní. Valné shromáždění OSN dne 27. července 2011 vyzvalo členské státy k oslavám přátelství, v souladu s jejich kulturou a zvyky.

Dále byly vyzvány k tomu, aby prostřednictvím vzdělávacích akcí zvyšovaly povědomí veřejnosti o existenci Mezinárodního dne přátel. Ne ve všech zemích světa slaví den přátel ve stejný den. Například v Indii připadá tento den na první srpnovou neděli, v Ohiu dokonce už 8. dubna.

Finsko a Estonsko dokonce spojili den přátelství se sv. Valentýnem a slaví jej ve stejný den. Paraquay dodnes tento významný den slaví opravdu velkolepě. Samozřejmě jak jinak než festivalem s pestrobarevnými kostýmy a hudbou.

Symboly přátelství ve světě

Když jsme byli malí, jediným a pravým důkazem kamarádství pro nás byl náramek přátelství. Někteří z nás měli ty nejbarevnější korálkové náramky, jiní pletené náramky se vzorem. Většinou jsme je pletli sami, protože to bylo víc "cool". Nosili jsme je až do rozpadnutí (nebo dokud jsme si nenašli jiného kamaráda).

V Číně, ale i jiných zemích je symbolem přátelství a dlouhověkosti chryzantéma. TA chryzantéma, která u nás stále má tak nechvalnou pověst pohřební květiny. Za další květinu přátelství jsou považovány třeba žluté růže. Pozor, pokud je daruje partner partnerce, říká tím: "Žárlím na tebe!"

Říká se, že přátelství mezi mužem a ženou neexistuje. Podle některých je přátelství silnější svazek než ten manželský. Psychologové tvrdí, že přátelství dělá lidi šťastnější... Zkrátka na téma přátelství existuje nespočet knih, filmů, citátů i studií. Ať je pravda kdekoli, jedno je jisté - každé přátelství je unikátní a je třeba jej oslavit.

Prohlédněte si soutěžní výrobky, posuďte, jak se nám povedly, jak splnily dané zadání a rozdělte jim své hlasy.

                                                                             Hlasovat můžete do 7.8.2021

 

Anketa se načítá ...