Zelená je jedna ze základních barev barevného spektra, lze ji při získat jako kombinaci žluté a modré barvy.

Zelená barva je symbolem přírody a vegetace, neboť většina rostlin má zelenou barvu, což je způsobeno přítomností chlorofylu. Zelená barva všeobecně označuje volno, bezpečí. Je barvou rovnováhy, klidu a naděje,.

Působí uklidňujícím dojmem a pohled na zelenou barvu napomáhá regeneraci a načerpání nové síly, posiluje smysly, vzbuzuje důvěru.  Zelená byla vždy symbolem života, znovuzrození, svěžesti a mládí, přírody, jara a naděje - v tom se shodovala všechna náboženství, víry a kulty. Zelená je ale také barvou zlých bytostí a duchů (představa mimozemšťanů, vodník…). Kvůli schopnosti kamufláže je zelená tradiční barvou vojenských uniforem.

 Lidé mající rádi tuto barvu budou více ochotní rozdávat lásku a pomáhat motivovat ostatní. Ten, kdo dává přednost zelené barvě bude zřejmě za všech okolností stát na svém a nezalekne se žádných překážek. Má sklon pečovat o druhé, ale také je rád ovládá a kontroluje. Touží po obdivu a uznání.  Zelená barva je ale také  asociována se závistí, např. ve rčení zezelenat závistí.  Někdo nezkušený bývá označován za zelenáče (greenhorn v angličtině), což vzniklo pravděpodobně jako přirovnání k zelené barvě nezralého ovoce.

 

V klubu Pro radost letos tvoříme do soutěže každý měsíc v jiné barvě a právě na září máme soutěžní barvu ZELENOU. Soutěžní výrobek má být zelený, vyfocený na zeleném pozadí. Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy tři nejlepší z nich. 

Výsledky hlasování budou zveřejněny zde v blogu v dalším příspěvku s vyhlášením vítězů.

BUDEME RÁDY ZA KAŽDÝ VÁŠ HLAS.

Anketa se načítá ...

Děkujeme za přízeň a hlasy. Pokud byste se k nám chtěli přidat a soutěžit s námi, rádi vás v klubu Pro radost uvítáme. Na témata aktuálně vyhlášených soutěží se můžete podívat zde.

Za klub Pro radost vytvořila Zlatá jehlice