vítězka Hortenzií HeleUm nám vybrala kouzelné podzimní téma s názvem  SPADANÉ LISTÍ  s barevnou paletkou limetková a broskvová.

                                                 

                                                                 SPADANÉ LISTÍ - přítel nebo protivník

 

Listnaté stromy a keře jsou součástí každé zahrady, kde tvoří základ všech výsadeb. S těmito rostlinami se ale neodvratně pojí i mnohdy méně příznivé hledisko, a to padající listí, které na podzim zahalí celou zahradu do pestrého kabátu. Některé dřeviny pouští listy postupně, jiné opadají během několika málo dní. Listí ovšem v žádném případě nepatří do odpadu, jedná se o skvělý materiál, který se dá dále zpracovat!

Pokud listí ze své zahrady nemilosrdně odvážíte do sběrného dvora, možná byste měli vědět, že se dobrovolně zbavujete obrovského bohatství. Tato hmota totiž rozhodně nepatří mezi odpady. Vzhledem k tomu, že se jedná o organickou hmotu, ze které postupem času vznikne cenný humus, je na něj nutné pohlížet spíše jako na hnojivo nebo přírodní mulčovací materiál, který nezatěžuje životní prostředí.

Pro listovku se rozhodně nevydávejte do lesa, ale vyrobte si svou vlastní. Stačí pouze vyrobit zařízení podobné kompostéru například ze smrkového řeziva, kam listí uložíte, prosypete zeminou a párkrát přeházíte. Časem z této hmoty vznikne lehká listovka, která hravě nahradí kupovanou, neekologicky vyráběnou nebo těženou rašelinu. Budou za ni při výsadbě vděčné azalky, pěnišníky, klikvy nebo třeba borůvky chocholičnaté, které pro svůj zdárný růst vyžadují kyselejší půdní reakci.

Příměs do kompostu

Rostliny během svého růstu ukládají do všech svých orgánů živiny. Jejich přirozenou zásobárnou se stává během sezony i samotné listí, které může po opadu skončit také ve vašem kompostéru. Kompost obohatí o organickou hmotu, na které si smlsnou půdní mikroorganismy, které ji rozloží na složku minerální. Ta je v této podobě přijatelná pro rostliny. Listí tedy může doplnit kompost stejně dobře jako zbytky zeminy, posečená tráva nebo kuchyňské zbytky.

Pěstování brambor

Možná jste se již někdy v minulosti setkali se zajímavou technikou pěstování brambor ve slámě, kdy stačí na půdní povrch rozprostřít v silnější vrstvě čerstvou slámu a do ní vysadit sadbu brambor. Tyto hlízy ale můžete podobným způsobem pěstovat i v listí. Záhon si připravíte na podzim z čerstvě napadaného listí. Tato hmota se během několika měsíců mírně rozloží a na jaře pak můžete do takto připraveného záhonu vysadit sadbu brambor.

Mulč do ekologické zahrady

Možnosti využití listí na výrobu domácí listovky, kompostu nebo na přípravu záhonu pro brambory rozhodně nekončí. Spadané listí může plnit funkci snadno dostupného mulčovacího materiálu například v ekologických nebo lesních zahradách, kde se chcete vyhnout komerčním variantám mulčovacích materiálů.

Listí se hodí hlavně do těch výsadeb, kde vám nevadí mírně kyselé pH půdy, které vzniká postupným rozkladem listů. Při tomto procesu se navíc do půdy dostávají i potřebné živiny, takže listí plní dvě funkce najednou.

Paletka pro tvoření :

image

 

Anketa se načítá ...

 

 Hlasovat můžete do 23.11.2017 !!!

 

Jako nesoutěžní představujeme :

Crea-Dream - Náramek - Usměvavá lesní víla Beáta

https://www.fler.cz/zbozi/naramek-usmevava-lesni-vila-beata-8973631

Les je kouzelný, jen zavři oči.

Katy scrapOBÁLKA / na peníze vánoční broskvová

OBÁLKA / na peníze vánoční broskvová

Darujte poukázku v barvách limetky a broskví