Udržování  a ošetřování drátovaných výrobků

 

Výrobky z černého žíhaného (ocelového)  drátu mají velké kouzlo a staly se oblíbenou i užitečnou dekorací.

 

image

 

Jak píši u všech svých výrobků, černý drát ve vlhku rezne. Pokud nepatříte mezi ty, kterým se rezavá patina líbí, mám tu pár rad, jak s výrobky nakládat.

Především chci řici, že v mé domácnosti, při běžném zacházení, nikdy nedošlo k rezavění. Nemusíte se tedy bát, že drátované výrobky jsou až tak náchylná záležitost, a že musí bezpodmínečně reznout.

Nejdůležitější zásada je – nenamáčet, nevystavovat vlhku, nepokládat do mokra, nenechávat na dešti, atd. Pokud necháte výrobky venku, na terase, zavěšené pod střechou a podobně - ikdyž nebudou na přímém dešti, rez se pravděpodobně objeví. Nevystavujte tedy vlhku. Pokud výrobek namočíte, je nutné jej dosucha utřít a nejlépe namastit.

Proto výrobky doporučuji do interiéru.

Ošetřování a údržba- doporučuji jednou za čas, namastit ruce mastným krémem a výrobky promnout, přetřít rukama. Ošetří se preventivně proti rzi, získají znovu lesk a budou vypadat jako nové, očistí se od prachu apod. (Můžete použít mastnou indulonu, olejíček, olej ve spreji, ovšem  doporučuje se i sádlo, včelí vosk nebo jejich kombinace atd.)

Pokud se rez přeci jen objeví, je jednoduchá pomoc – pomocí např. suchého hadříku, namaštěného hadříku, hrubého kartáčku nebo hrubé strany houbičky na nádobí rez jednoduše očistíte, poté je opět zapotřebí výrobek namastit.

A pokud rez vyhledáváte, pak samozřejmě zapomeňte na jakoukoliv údržbu, vyhledejte vhlký kout a rez si Váš drátovaný výrobek najde sama:)

 

ha.sla

 

image image image