Od první chvíle! Od první minuty po narození.

Jednou jsem přišla na návštěvu ke své známé, která měla čtyřměsíční holčičku. Překrásné miminko leželo v nažehlených peřinkách a vedle něj hračka, plastová kočička. Naklonila jsem se nad postýlku, pohladila jsem hračku a povídám děvčátku: "Ty máš ale pěknou kočičku!" Maminka děťátka mne k mému údivu se smíchem odstrčila: "Ta ti ještě nerozumí! Vždyť je ještě malá!"

To je ale omyl, který má pro naše děti vážné následky.

Dítě vnímá zvuky, chutě, má hmatové a dokonce v omezené míře i zrakové vjemy již před narozením. Po porodu je křivka vývoje velmi strmá. Dítě se v prvních hodinách po porodu nejprve učí zaostřit zrak a vnímá hlavně obrazy ze své bezprostřední blízkosti, ale po prvním dni je už schopné spolehlivě odlišit obličej maminky od ostatních lidí. Také hlas a  řeč vnímá dítě od narození a postupně se učí naší řeči rozumět. Rozumí nám tím lépe, čím častěji na něj mluvíme. Ještě dávno před tím, než dítě řekne první slovo nebo začne žvatlat bababa a mamama, rozumí nám mnohem víc, než si myslíme. Rozumí mnohým slovům, frázím. I dítě v prvních týdnech života rozumí a velice dobře rozlišuje intonaci našeho hlasu.

Čím menší děťátko je, tím kratší dobu udrží pozornost. To je potřeba zohlednit při hře a bedlivě sledovat, jestli naše ratolest hra baví. Pokud pozornost obrací jinam, je nutné udělat přestávku nebo se věnovat zcela jiné činnosti. Hrát si s miminkem (od narození) je důležité také proto, aby se dítě v budoucnu naučilo soustředěné práci (např. ve škole). Při péči i hře je potřeba s miminkem mluvit a vše co děláme komentovat a každý náznak úspěchu chválit, chválit, chválit. Nebuďte netrpěliví. I zdánlivě maličký pokrok je klíčem k velkému vítězství.

V naší dílně šijeme hračky a didaktické pomůcky, které Vám pomohou rozvíjet intelekt a schopnosti Vašeho dítka. Všechny se dají vyprat a najdete je na našem profilu Bogi-patchwork . Naši nabídku budeme průběžně doplňovat o další praktické věcičky, které Vaše děti budou milovat.

Naše výrobky jsou opakovaně úspěšně testovány na našich dětech a dětech našich přátel.