Vánoce bez vánočky asi nejsou to pravé. Pokud si to také myslíte, máte několik možností - koupit ji hotovou, počkat, až ji přinese babička či kamarádka a nebo upéct vlastní. Možná si myslíte, že to není tak snadné a moc se vám do toho nechce. U mě to bylo také tak a odkládala jsem to mnoho let. Až jsem se pustila do té své první. Pomohla mi k tomu domácí pekárna a už první vánoce nezůstalo jen u jedné (no, že prý když je na zkoušku, musí se hned ochutnat a když chutná, bylo by škoda ji nechat okorat).

Upéct domácí vánočku je kupodivu docela snadné - tedy hlavně, když nám pomůže ta šikovná pekárna, ale i bez ní to jde dobře. Ta moje vánočka je pěkný macek, váží kolem 1,5 kg a měří kolem půl metru.

Zkusím vám tedy podrobně popsat, jak u nás vzniká:

Nejdříve si připravíme trochu rozinek. Já dávám asi polovinu dvoudecky skleničky a dávám nejen rozinky, ale přidám i pár kostiček kandované citrónové a pomerančové kůry, trochu to ve skleničce smáčknu a zaliju rumem.

Do pekárny dáme 12 dkg nakrájené Hery a pekárnu zapneme na pár minut na program "pečení" - Hera pěkně změkne a můžeme pokračovat. Přidáme 15 dkg cukru (je to tak akorát pro toho, kdo nemá rád moc sladké, pokud si rádi osladíme život víc, ještě nějaké deko přidáme), rozdrobíme 3,5 dkg droždí, zalijeme 1/4 litrem mléka. Přidáme jeden žloutek, do skleničky vyklepneme jedno vejce, trochu ho rozmícháme, půlku nalijeme do pekárny a druhou si necháme na pomazání vánočky - pokud se vám s tím nechce takto patlat, klidně dejte do pekárny jedno celé vejce a druhé si nechte na pomazání. Přisypeme 60 dkg hladké mouky a navrch přidáme lžičku soli, špetku strouhaného muškátového oříšku (kdo má rád ještě víc voňavé, může přidat i trochu utlučeného anýzu a badyánu) a nastrouháme kůru z půlky dobře omytého citrónu.

Pekárna je už určitě celá nedočkavá, aby mohla konat, takže teď nastal okamžik na její zapnutí - zvolíme program "těsto" a můžeme si jít vypít kafíčko. Po pár minutkách se podíváme, jak se pekárna snaží a pokud se nám zdá těsto řídké, přidáme trochu mouky a pekárnu necháme, aby dál hnětla místo nás.

Pokud máte a používáte pekárnu, určitě víte, kdy vám pípnutím oznamuje, že bude končit hnětení. Při pípnutí by se podle všech možných návodů měly přidat i ty rozinky namočené v rumu. Já je ale i s rumem přidávám o chvilku dříve, protože těsto přeci jen zeřídne a po pípnutí tak mám ještě čas přidat trochu mléka.

Když pekárna všechno pořádně umotá, měla by v ní být krásně hladká hrouda těsta o tuhosti asi takové, jako je rozpracovaná klasická dětská modelína - tedy docela tuhá, protože těsto kynutím měkne a my přeci chceme, aby z vánočky byla úplná krasavice a ne žádná rozplizlotina. Program necháme dojít do konce. Mám obyčejnou pekárnu z Lidlu (je snad na 1,5 kg chleba) a hotové těsto se do ní akorát vejde.

image

Zatím pracovala hlavně pekárna, teď začneme my. Těsto si rozdělíme na 9 dílů. Přiznám se, že pečlivě vážím protože i půldekový rozdíl na jednotlivých pramenech je při pletení znát a vánočce to trochu ubere na kráse.

Z každého dílku zamotáme kuličku a snažíme se rozinky nacpat dovnitř - pokud jsou navrchu, při válení pramenů se těsto rádo v místě, kde kouká rozinka, trhá a hlavně při pečení se vykukující rozinky rády připalují. Kouličky položíme zašmodrchanou stranou dolů. Než na ně dojde řada, krásně se to spojí a vyrovná.

image

Vezmeme si první čtyři kuličky a vyválíme pokud možno stejnoměrné prameny o délce asi 65 cm. Položíme je vedle sebe, necháme mezi nimi mezery a začneme plést. Při pletení prameny trochu natahujeme a pokládáme je hodně do strany. Copan tak bude pěkně volný, ale hustý. Takže to pletení ze čtyř pramenů (je to úplně snadné, určitě se vám ruce nezapletou) - začneme plést uprostřed, nejprve jednu poloviny copanu, potom druhou polovinu. Je to dobře vidět na obrázku. Překřížíme první a druhý pramen a stejným směrem třetí a čtvrtý pramen, doprostřed se nám dostanou krajní prameny (první a čtvrtý) - ty dáme přes sebe, ale obráceně, než při prvním překládání (ten, který jsme vedli spodem, povedeme vrchem. No, možná to neříkám dost srozumitelně, ale na obrázcích to je pěkně zřetelné. Dál pokračujeme stejně - první a druhý a třetí a čtvrtý přes sebe a potom ty prostřední přes sebe, ale obráceně. Konečky dobře přitiskneme k sobě a stejně dopleteme i duhou polovinu. Přeneseme na plech (pozor! na co největší a ještě napříč, nenakynutá vánočka je dlouhá asi 48 cm). Na plechu pěkně narovnáme a uprostřed promáčkneme rukou po celé délce - připravíme si tak postýlku pro další copan.

image

Vezmeme další tři kuličky, vyválíme, položíme je vedle sebe, nezapomeneme na mezery a upleteme cop ze tří (ten asi každý umí  a pokud ne, je to vidět na obrázcích). Zase prameny trochu natahujeme a dáváme co nejvíce do strany, začínáme plést uprostřed. Hotový cop opatrně přeneseme na ten první, pečlivě urovnáme a uprostřed přimáčkneme - máme lůžko pro poslední cop.

image

Vyválíme poslední dva prameny a spleteme navzájem, zase začneme uprostřed a trochu utahujeme a natahujeme. Přeneseme na vánočku, důkladně urovnáme a pro zpevnění propíchneme čtyřmi špejlemi.

image

Naše budoucí voňavá krasavice zatím vypadá jako neduživá anorektička, ale ona to brzy napraví.  Trochu jí pomůžeme a dáme ji odpočívat do teploučka. Já ji dávám do trouby zapnuté asi na 30°C. Když je pěkně hlaďoučká a nabyde asi o třetinu, vyndáme ji, znovu zkontrolujeme, jestli se nějak nepotácí(určitě si ji prohlédneme zleva, zprava i zvrchu) a případně ji porovnáme. Celou ji potřeme hodně rozmíchaným vajíčkem. Pěkný makeup jí můžeme vylepšit posypem. Naše běžné vánočky (vánočky předvánoční) dostávají posyp z nasekaných vlašských ořechů (z vlastních zásob) a sváteční vánoční z mandlových plátků.

Trouba se nám zatím ohřála na asi 150°C (neberte to prosím přesně, každá trouba peče jinak, moje má navíc neoriginální spirálu, takže to může být o trochu méně nebo více, peču na horkovzduch) - musíme počítat s tím, že se vánočka peče asi 45 minut, neměla by se navrchu spálit a uvnitř se musí dostatečně propéct. Takže šup s ní tam.

Asi po deseti minutách těsto ještě nabylo, ale už je na povrchu trochu tuhé .Přišel čas, kdy můžeme vánočku naposledy opatrně narovnat, pokud třeba sjíždí k jedné straně (ale opravdu opatrně!).

Po další čtvrthodince se už pěkně vybarvuje, můžeme vytáhnout špejle, nic se ale nestane, pokud je ponecháme zapíchnuté ve vánočce.

Určitě nedočkavě chodíme kolem trouby a krasavici pozorujeme. Pěkně se nám vybarvuje! Nezapomeneme také zkontrolovat, jestli se nepeče moc rychle. Asi po 35 - 40 minutách od začátku pečení zkusíme zapíchnutím špejle až dovnitř, jestli není moc syrová a případně snížíme teplotu, aby se mohla péct déle a propéct tak i uvnitř.  Barvička by v té době měla být už skoro akorát.

A nezbývá, než ji vytáhnout z trouby, třeba i pocukrovat, chlubit se s ní a odhánět nedočkavé ochutnávače. Uvidíte, že se vám určitě podaří a do vánoc jich upečete ještě několik!

A ještě pár poznámek.

Pokud nemáte pekárnu, nezoufejte! Stejně dobře ji připravíte i poctivou ruční přípravou těsta (to je nejprve kvásek z droždí, vlahého mléka, trochy cukru a mouky, než vzejde, připravíme do mísy vše ostatní, navrch změklý tuk, přidáme hotový kvásek a hněteme a hněteme) nebo v hnětači.

Hotové těsto podle tohoto receptu je opravdu krásné, nelepí se, nemusí se při vyvalování podsypávat. Já používám na vyvalování silikonový vál, ale není to nutné. Tento vál je ale opravdu moc šikovný na veškeré vyvalování těsta.

Nemohu vám říci, jak dlouho vánočka vydrží čerstvá. Nám zatím vydržela nejdéle asi tři dny a byla pořád skoro stejná. A vidíte u této - dvouapůlletý Honzík šel krájet ještě teplou a ke svačince snědl hned dva plátky. Ještě, že má rád pohyb a hned to vyběhá!

Přeji vám nejen radostné pečení, ale hlavně krásné a pohodové prožití nejkrásnějších svátků v roce a mnoho úspěchů v novém roce.