Ať si říká, kdo chce, co chce, televize je fenomén. Ovlivňuje nás na každém kroku. A to úplně všechny. I ty, kteří se prsí, že televizor - správně bychom měli napsat přijímač televizního signálu, doma nemají. Sledují totiž televizi často na internetu.

I když tedy všichni víme, jak televizor vypadá, neumíme si většinou představit, jak funguje. Od dob prvních pokusů s přenosem signálu obrazu a zvuku sice uplynulo moře času, ale princip televizního přenosu zůstal stejný. 

V listopadu vydaná knížka CO BYLA A CO JE TELEVIZE (Argo, 2020) je trochu o televizním pravěku u nás a ve světě, taky o tom jak vlastně televize funguje, nebo co ji odlišuje od filmu. Je ale také o tom, co nového nám televize dala, možná i vzala a že se díky novým technologiím posunula o pořádný kus dál. Zkrátka vše od Nipkowa až po Netflix. Že nevíte, kdo byl pan Nipkow? Nevadí, dozvíte se to z naší nové knížky.

Texty jsou napsané jednoduše a srozumitelně, aby se knížka líbila hlavně dětem. Přečíst si ji mohou ale i dospělí. Každá z kapitol je doplněná originální komiksovou ilustrací od oceňovaného výtvarníka Nikkarina. Jeho vtipným bublinám se budete smát nahlas.

Na knížce se podílelo hned několik autorů. Tereza Czesany Dvořáková a Lucie Záhorová jsou spolužačky z gymnázia. Tehdy nemohly tušit, že je jednou svede dohromady společný zájem o televizi. Krátce potom, co Argo vydalo první knihu s názvem Jak vznikl film (Argo, 2017), zazvonil její autorce Tereze telefon. To volala Lucie. Že podobnou knížku by zasloužila i televize. Navíc o ní už opravdu dlouho nic nevyšlo, leda odborné knihy. A pro děti už vůbec ne. Tereza zrovna pracovala na volném pokračování filmové knížky pod názvem  Jak se dělá film (Argo, 2019). Nápad se líbil i Argu, a tak se na jaře letošního roku začalo na knížce pracovat. Do autorského týmu byl přizván René Melkus, který se stará o sbírky sdělovací techniky v Národním technickém muzeu. Osloven byl proto, že některé techničtější kapitoly musel napsat někdo „od fochu“. Podobné to bylo s experimenty. Stejně jako dva předešlé tituly o filmu má i knížka o televizi na konci část s experimenty. Vymyslel je, vyrobil a nafotil Vladimír Bradáč, který je technikem v České televizi. Děti si tam buď sami, nebo s pomocí rodičů mohou vyrobit třeba i jednoduchou mechanickou televizi. Neodvysílá sice vaši oblíbenou pohádku, ale zato díky ní budete mít podobný pocit, jaký zažívají všichni vynálezci. A třeba i zvoláte „Aha, tak takhle to funguje!“

Knížku pohodlně zakoupíte v internetovém knihkupectví KOSMAS. Přeji příjemné čtení.