klubu Podpořme své prodeje jsme tentokrát tvořili na téma : VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Poslední soutěží letošního roku je vánoční cukroví, pochoutky, které na Vánoce pečeme, zdobíme.. Každá hospodyňka má své zaručené recepty, často poděděné po babičkách, prababičkách, tetičkách. Každá rodina má to svoje " nejoblíbenější ", které nesmí na vánočním stole chybět. Často se předháníme, kdo upeče víc, kolik kdo má druhů Velký úsměv.

 

3–4 týdny před Vánocemi Nejlepší je začít suchými druhy jako jsou perníčky, zázvorky, sušenky nebo marokánky. Tyto druhy se do Vánoc krásně rozleží a změknou. Upéct si také můžete linecká kolečka nebo išelské dortíčky. Ty ale zatím nepromazávejte ani nesypte moučkovým cukrem.

2 týdny před Vánocemi V tomto týdnu si připravte cukroví z formiček, např. ořechy nebo pracny. Začít můžete se slepováním lineckého cukroví a zdobením perníčků. Pusťte se také do cukroví z kokosového těsta (pusinky, kokosky).

1 týden před Vánocemi Poslední týden je vhodný pro přípravu nepečeného cukroví jako jsou vosí hnízda nebo různé druhy kuliček. Den před Štědrým dnem je vhodné upéct vánočku. U nás se na Štědrovečerní tabuli peče ještě jablkový závin nebo-li štrůdl. 

Čtvrtý adventní týden letos probíhá od 18.12. – 24.12., což znamená, že končí vlastně Štědrým dnem. A více času již nebude, vánoční přípravy vrcholí - proto již během těchto dnů dopečeme a dokončíme i méně trvanlivé cukroví a krémy.

Na závěr přidám pár osvědčených rad :

  • Cukroví by mělo být upečené v takovém předstihu, aby se v chladu (maximálně do 5 °C) dobře proleželo a chutě a náplně se prolnuly.
  • Při zadělávání těst by měly mít všechny suroviny stejnou teplotu.
  • Těsto půjde snadno vyválet a vytvarovat, necháme-li je do druhého dne odpočinout v lednici.
  • Ideální teplota pro získání dorůžova propečeného cukroví je 180 °C. Při nízké teplotě vytéká tuk, při vysoké zase těsto rychle zhnědne, ale není upečené.
  • Pečete-li cukroví již s náplněmi, nezapomeňte:
    • do marmelády přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky,
    • ořechy povaříme v mléce či smetaně a zahustíme piškoty,
    • tukové náplně ochutíme kávou či kapkou destilátu. 

Zužitkovat můžeme i kousky rozlámaného pečiva, které nám zbyly. Vše vysypeme do mixéru, přidáme marmeládu, šlehačku, rum či jiný destilát (čím více, tím bude hmota šťavnatější), dobře rozmixujeme, vytvarujeme malé kuličky, nabodneme je na ozdobná párátka, namáčíme je v čokoládové polevě a vkládáme do papírových košíčků.

Krásně vypadá hodně lesklé cukroví. Lesku dosáhneme, když cukroví hned po upečení ještě horké natřeme oslazeným mlékem s trochou rozpuštěné škrobové moučky. Výsledek bude efektní zejména na jednoduchém cukroví zavěšeném na stromečku, na němž se pak budou krásně odrážet světla svíček.

Oloupané mandle vložíme do čisté studené vody a necháme je asi hodinu namočené. Potom je už snadno rozdělíme na poloviny. Z vody je vybíráme promnutím mezi palcem a ukazovákem, pokud se přece jen nerozdělí, pomůžeme si špičkou ostrého nože.

Domácí marcipán :

Mandle spaříme, oloupeme a velmi jemně nakrájíme. Smícháme je s cukrem a přidáme vidličkou napěněný bílek. Třeme tak dlouho, až vznikne vláčná hmota. Je-li řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě trochu bílku.

Hotovou hmotu vyválíme do válečku, zabalíme ji do potravinářské fólie a uchováváme v chladu. Pak z marcipánu podle fantazie tvarujeme různé tvary.

Že je nutné dodržovat zavedené postupy, teplotu při pečení, to až zase příště.

Budeme moc rádi, když nám v komentáři napíšete, jaké nejoblíběnejší cukroví je právě u Vás, klidně můžete dát i receptík.

                                                                                  Tvořili jsme podle této paletky : 

                                                                                     

na výrobku jsou povinné alespoň dva odstíny z nabízených barev - světle modrá, tyrkysová, zlatá, světle a tmavě zelená

-pozadí výrobku na hl. fotografii má být do modra

Prohlédněte si soutěžní výrobky, posuďte, jak se nám povedly, jak splnily dané zadání a rozdělte jim své hlasy.

                                                                               Hlasovat můžete do 18.12.2022

Anketa se načítá ...

 Jako nesoutěžní představujeme :

 Capi.mizuhiki»Sada oranžová ŠTĚSTÍČKO #41 - origami obálka s překvapením

image