Vítězká listopadového kola jari.ticha vybrala na poslední měsíc téma : Vánoční hvězda se soutěžními barvami : červená, tmavě zelená a může být i bílá, ale podmínkou je, že výrobek musí mít povinně červenou a tmavě zelenou, bílá může být jen doplňkově. Třetí barvu přidávám jen proto, že budou Vánoce, čas zázraků a splněných přání.

                                                                                   Vánoční hvězda

                                             

 

Vánoční hvězda je u nás zažitá přezdívka pro rostlinu Pryšec nádherný (Euphorbia pulcherrima) z čeledi pryšcovitých. Ve Spojených státech se jí říká Poinsettiapodle velvyslance Joela Robertse Poinsetta, který rostlinu z Mexika do Spojených států v roce 1825 přivezl. V Turecku jí Turci říkají podle svého národního hrdiny „Atatürk´s flower“.

Rostlina je středně jedovatá, při potřísnění šťávou vytékající při řezu se mohou výjímečně dostavit kožní alergické reakce.

Je oblíbená pro své červené a zelené listy, díky kterým je spojována s vánoční výzdobou. Nádherně se vyjímá na vánočním stole. To co vypadá jako barevné květy jsou ve skutečnosti takzvané listeny.

Můžeme si vybrat rostliny s tradičními červenými, růžovými, krémovými, bílými, modrými, lososovými, žlutými nebo barevně melírovanými listeny.

Nejčastější chyby kterých se snažte vyvarovat:

  1. Při nákupu si pozorně si rostlinu důkladně prohlédněte zda není napadená nějakou chorobou či škůdcem nebo zda není květina přelitá.
  2. Vánoční hvězda nesnáší zimu a průvan. Při nákupu si nechte rostlinu důkladně zabalit do papíru, který ji ochrání před zimou.
  3. Po přinesení domů ji umístěte na světlé místo (ne na přímé slunce) do místnosti o teplotě kolem 22 °C. Ne blízko kamen ani průvanu od okna.
  4. Zalévejte ji odstátou vodou pokojové teploty. Nepřelívejte! V suchých panelových bytech můžete rostlinu občas zvlhčit rosením.

Paletka pro tvoření :

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                    Hlasovat můžete do 28. 12. 2021

Anketa se načítá ...