V saském Ostritz a v dalších menších obcích i městech - např. v Budyšíně a na mnoha  dalších místech nejen Horní Lužice - se rozjede skupina více než 1700 jezdců na krásně vyzdobených koních, aby započala téměř desítka prosebných procesí za dobrou úrodu společně se zvěstováním velikonoční události - zmrtvýchvstání Krista.

 

Procesí z jedné do druhé farnosti - zde z Ostritz do Mariina údolí - Marienthalu k ženskému cisterciáckému klášteru, provází nadšení obyvatelé i četní turisté na kolech i pěšmo. Nádherně vyzdobených koní je několik desítek, pocházejí z místa, či z blízkého okolí,  sváženi jsou však i z 50ti kilometrové vzdálenosti. Letos je snad konečně spočítám, odhadem je koní kolem 150ti.

Malebné německé městečko Ostritz ležící nedaleko Žitavy, dělí od polské obce Krzewiny pouze hraniční řeka Nisa, nad polskou obcí se pak zvedá vrch s českou osadou Andělka. Územím prochází  hranice mezi 3 státy: SRN, Polskem a naší republikou.

Trasa velikonoční jízdy je dostupná autem, asi 15 km od Žitavy, nebo vlakem. Samotný průvod se začíná řadit po poledni u kostela v Ostritz, kněz požehná, jezdci objedou s křížem v čele po dvojicích kostel, nesou i korouhve a velikonoční svíce. Myrtové věnečky jezdců v cylindrech zdobí klopy jejich fraků a zvěstují, kolikrát již který jezdec jízdu absolvoval. Někteří mají i číslo 25 a vyšší.  Celý průvod důstojně zamíří na náměstí a několikrát je objede, pak jezdci zamíří ven z městečka směrem k Mariinu údolí, kde se nachází klášter - cíl průvodu.

Tradice více než 380ti letá, prosebná procesí za dobrou úrodu, nebyla v minulosti přerušena.

  po cestě do Ostritz  z Andělky Polskem k hraniční řece Nise

 

 

starý statek v Krzewině /Polsko/

 

Ostritz

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Čelní jezdec s křížem - bohužel rozostřený. 

 

 

 

cestou ke kostelu   

 

 

 

čestná objížďka kostela pro pana faráře 

jezdci 

 

 

Veselé Velikonoce !