vítězka srpnového kola jari.ticha vybrala na měsíc září téma : Vinobraní s barvami zlatá a mentolová.

                                                                                   VINOBRANÍ

                                                             

Nejdůležitějším obdobím a celoročním vyvrcholením vinařovy práce ve vinohradě je vinobraní, které bývá v našich zeměpisných šířkách od září do listopadu. Vinařova hlavní pozornost a pracovní činnost se přesunuje z vinice do sklepa, kde dochází k přeměně hroznů na víno. 
Po zaražení hory, jakémsi pomyslném i skutečném uzavření vinic, nesměl již nikdo vstoupit mezi keře s dozrávajícími hrozny. Na tento pořádek dohlíželi tzv. hotaři. Byli vybíráni obvykle ze starších mužů chudších vrstev, kteří měli všeobecný respekt. Měli množství privilegií, ale i závazných povinností, za jejichž nedodržení je mohlo postihnout i propadení hrdlem.

Pro žádný jiný obor zemědělské činnosti se v minulosti nevyvinula tak propracovaná soustava právních obyčejových norem jako pro vinohradnictví. Vinice na Moravě byly drženy feudální vrchností, kláštery, náboženskými institucemi, měšťany i rolníky.

  • Úplně nejstarší písemný záznam v oblasti těchto předpisů je z Kroměříže, kde se evidentně pěstovala réva již v roce 1281.

Staré doby minuly a dnes si zvyky a obyčeje spojené se sklizní hroznů a její oslavou připomínáme při množství tématických akcí, které se odehrávají nejen v obcích všech vinařských podoblastí, ale též i mimo ně. Nosným prvkem těchto až téměř bujarých bakchanálií je zajisté mok oblíbený snad jen ve střední Evropě a nikde jinde: burčák. Znají jej ještě v Rakousku (a místy v Německu), kde jej nazývají „sturm“, ale ve Francii či dokonce v zámoří – když byste se přiznali, že máte chuť na litřík – sledovali by vás s podivem.
Burčák je sředoevropským fenoménem. Tolik vyhledávaným nápojem je jen u nás, v Rakousku a ještě na Slovensku. Obsahuje vitamíny, lehce stravitelné cukry a množství blahodárně působících ovocných kyselin. Ale také množství nečistot, u konvenčně pěstované révy (což je drtivá většina) také reziduí pesticidů a jiných příměsí.

  • Správný burčák z bílých hroznů by měl mít světle žlutou barvu v mléčném odstínu, rozhodně by neměl být nahnědlý. To je již projev zvětralosti a oxidace.
  • Chuť by měla být jemně sladkokyselá, harmonická, teplota kolem 20°C. Rozhodně v něm nesmí být cítit vysoký obsah síry.

Už slavný Goethe říkal, že "ať sebebouřlivěji mošt kvasí, přec vínem bude naposled" a je to starou pravdou. Již stadium burčáku prozradí mnohé o budoucím vínu.

Paletka pro tvoření :

image

Nyní můžete ochutnat naši úrodu a vybrat tu nejlepší odrůdu vína. Hlasovat můžete do 21.9.2018Víno

Anketa se načítá ...

 

Nesoutěžní výrobky, které něčím nesplnily podmínky pro vložení do soutěže. ( viz.pravidla klubu)

Tinuška V. - Orient náramek                                                                                        Eliška-fotoPryskyřník

https://www.fler.cz/zbozi/orient-naramek-9289872                                                                                          https://www.fler.cz/zbozi/pryskyrnik-9824937

Jana Svobodová - Náhrdelník tyrkysovo-zlatý s kytičkou                Zdekula - Podkafíčka háčkovaná Zlaté  hrozny

https://www.fler.cz/zbozi/nahrdelnik-tyrkysovo-zlaty-s-kytickou-9872244                                                                                          https://www.fler.cz/zbozi/podkaficka-hackovana-zlate-hrozny-9872765      

Mandle - Přání obšité zlatou nitkou                                                            Katy scrap -   Přání mentolové se zlatou                                             

https://www.fler.cz/zbozi/prani-obsite-zlatou-nitkou-9874854                                                                                          https://www.fler.cz/zbozi/18-40-prani-mentolove-se-zlatou-9875051

Měkoučké hedvábí - Pareo nebo zimní - mořská hedvábná šála 180x90

https://www.fler.cz/zbozi/pareo-nebo-zimni-morska-hedvabna-sala-180x90-7212388

Pokud se Vám naše soutěžení líbí, neváhejte zaklepat na naše vrátka.

Za Barevný klub Jari Tichá