vítězka srpnového kola jari.ticha vybrala na měsíc září téma : Vinobraní s barvami zlatá a mentolová.
VINOBRANÍ
Nejdůležitějším obdobím a celoročním vyvrcholením vinařovy práce ve vinohradě je vinobraní, které bývá v našich zeměpisných šířkách od září do listopadu. Vinařova hlavní pozornost a pracovní činnost se přesunuje z vinice do sklepa, kde dochází k přeměně hroznů na víno.
Po zaražení hory, jakémsi pomyslném i skutečném uzavření vinic, nesměl již nikdo vstoupit mezi keře s dozrávajícími hrozny. Na tento pořádek dohlíželi tzv. hotaři. Byli vybíráni obvykle ze starších mužů chudších vrstev, kteří měli všeobecný respekt. Měli množství privilegií, ale i závazných povinností, za jejichž nedodržení je mohlo postihnout i propadení hrdlem.
Pro žádný jiný obor zemědělské činnosti se v minulosti nevyvinula tak propracovaná soustava právních obyčejových norem jako pro vinohradnictví. Vinice na Moravě byly drženy feudální vrchností, kláštery, náboženskými institucemi, měšťany i rolníky.
- Úplně nejstarší písemný záznam v oblasti těchto předpisů je z Kroměříže, kde se evidentně pěstovala réva již v roce 1281.
Staré doby minuly a dnes si zvyky a obyčeje spojené se sklizní hroznů a její oslavou připomínáme při množství tématických akcí, které se odehrávají nejen v obcích všech vinařských podoblastí, ale též i mimo ně. Nosným prvkem těchto až téměř bujarých bakchanálií je zajisté mok oblíbený snad jen ve střední Evropě a nikde jinde: burčák. Znají jej ještě v Rakousku (a místy v Německu), kde jej nazývají „sturm“, ale ve Francii či dokonce v zámoří – když byste se přiznali, že máte chuť na litřík – sledovali by vás s podivem.
Burčák je sředoevropským fenoménem. Tolik vyhledávaným nápojem je jen u nás, v Rakousku a ještě na Slovensku. Obsahuje vitamíny, lehce stravitelné cukry a množství blahodárně působících ovocných kyselin. Ale také množství nečistot, u konvenčně pěstované révy (což je drtivá většina) také reziduí pesticidů a jiných příměsí.
- Správný burčák z bílých hroznů by měl mít světle žlutou barvu v mléčném odstínu, rozhodně by neměl být nahnědlý. To je již projev zvětralosti a oxidace.
- Chuť by měla být jemně sladkokyselá, harmonická, teplota kolem 20°C. Rozhodně v něm nesmí být cítit vysoký obsah síry.
Už slavný Goethe říkal, že "ať sebebouřlivěji mošt kvasí, přec vínem bude naposled" a je to starou pravdou. Již stadium burčáku prozradí mnohé o budoucím vínu.
Paletka pro tvoření :
Nyní můžete ochutnat naši úrodu a vybrat tu nejlepší odrůdu vína. Hlasovat můžete do 21.9.2018
Nesoutěžní výrobky, které něčím nesplnily podmínky pro vložení do soutěže. ( viz.pravidla klubu)
Tinuška V. - Orient náramek Eliška-foto- Pryskyřník
Jana Svobodová - Náhrdelník tyrkysovo-zlatý s kytičkou Zdekula - Podkafíčka háčkovaná Zlaté hrozny
Mandle - Přání obšité zlatou nitkou Katy scrap - Přání mentolové se zlatou
Měkoučké hedvábí - Pareo nebo zimní - mořská hedvábná šála 180x90
Pokud se Vám naše soutěžení líbí, neváhejte zaklepat na naše vrátka.
Za Barevný klub Jari Tichá