Vlaštovky a žvejky, co mají společného?
Možná se ptáte, proč spojuji tyhle úplně nesouvisející věci.
Tak tady máte odpověď. Jak žvýkačky, tak vlaštovky,  mi připomínají dětství.

Jsem holka z Velimi, kde se v čokoládovně od roku 1910 vyráběly první žvýkačky v Rakousko-Uhersku, později i legendární  žvejky Pedro a Sevak.

Továrna samotná fungovala už od roku 1869, vyráběly se s v ní kávové náhražky (Velimská zrnitá), kakao, cukrovinky i čokoláda. Postupem let se sortiment měnil, jednu dobu byla dokonce výroba žvýkaček zakázaná jako "kapitalistický přežitek", do Velimi byla přesunuta výroba veškerého želé a gumových bonbonů z celé tehdejší ČSSR.

Asi s tím, jak polevil režim, vrátila se do Velimi i výroba žvýkaček. Od roku 1968 se zde opět vyráběly žvýkačky, tentokrát plátkové a  i ty výše vzpomínané Pedro, Sevak a Bajo.

Ty určitě pamatujete, ne? Nás, Husákových dětí, přece není málo, a tak staří, abychom si nepamatovali, ještě nejsme :).

Čokoládovna dnes již bohužel nefunguje...

A co vlaštovky?

Jako malá jsem je moc ráda sledovala, jak hnízdí pod střechou babiččina chléva. Fascinovalo mě, jak si brilantně dokážou ulovit potravu za letu. Krásně to bylo vidět tehdy, když létaly nízko nad zemí. Podle jejich letu jsme i dokázali odhadnout, že bude pršet. Dost mě mrzí, že moje děti už tyhle zážitky nemají...

image
 

No a co dál?

Vlaštovky a žvejky se přirozeně spojily v mém návrhu pro červnovou edici žvýkaček Charity Gums.
Jestli Charity Gums neznáte, určitě koukněte na jejich web, stojí to za to. Nákupem žvýkaček přispíváte na prospěšné projekty, které se pravidelně obměňují. Obaly žvýkaček jsou vysouvací, motivy od různých autorů různorodé, takže si určitě vyberete ten, co je vám nejbližší.
 
Já jsem se snažila do svého návrhu promítnout to, co mám ráda. Přírodu, jemnost a něhu. 

 

image