Vítězka červnového kola jari.ticha vybrala pro červenec krásně rozkvetlé téma : VLČÍ MÁKY  se soutěžními barvami červená a černá. 

                                                                              VLČÍ MÁKY

                                                

Tato výrazná červená plevelovitá rostlina je rozšířena po Evropě, severní Africe a i v mírných oblastech Asie. Vyskytuje se v obilných polích, zřídka i na rumištích, úhorech a jiných pustých místech od nížin po podhůří. Má mnoho lidových názvů, většina z nich vychází z červených krvavých květů jako například červánky, ohníček, dále také máček, makeš, pukavec či pleskanec. Jsou symbolem plodnosti, hojnosti, nadbytku i sebeobětování. Rodové jméno „papaver“ pochází z latinského slova „pappa“, což znamená „prs“. Podnětem byla pravděpodobně mléčně bílá šťáva, kterou rostlina roní při poranění zrajících makovic či lodyhy. Druhové jméno „rhoeas“ pochází z latinského „opadávání“, jelikož okvětní lístky snadno opadají. V minulosti se věřilo, že přítomnost vlčího máku na poli zvýší kvalitu obilí. Býval proto spolu se symbolickou trochou zrní obětován bohyni Ceres. Ta byla podle pověsti často unavená a tak bůh spánku Somnus stvořil mák, aby jí přinesl odpočinek. Pro Římany byla semena máku pochutinou, Řekové zase jedli čerstvé lístky jako salát. Mák se rovněž používal jako symbol vzpomínky a to díky jeho schopnosti rychle pokrýt čerstvě narušenou půdu. Semena prý vyklíčí během 24 hodin. Krvavými máky tak zkrvavěla jak flanderská pole po bitvě u Waterloo, tak i místa po bitvách první světové války.

Od roku 1920 v USA se květ vlčího máku stal znakem oslav Dne válečných veteránů. V roce 1921 se připojily k symbolu další země (Francie, Kanada, Británie, Austrálie,…). Dnes je to již neodmyslitelný odkaz válečných hrdinů – většině demokratickým zemím, včetně České republiky.

Dle lidových pověr prý nošení makových semen údajně zvýší plodnost a přiláká štěstí a peníze. Pokud semena přidáme do pokrmu, vzbudí to lásku. V květomluvě má mák své vyznání: „Neprozraďme naši lásku.“

Paletka pro tvoření :

 

Anketa se načítá ...

 

 

 Hlasovat můžete do 20.7.2018

Výrobky, které zcela nesplňují  určená pravidla klubu , představujeme jako nesoutěžní:

leavlc - BATŮŽEK S GORJUSS V BŘEZOVÉM HÁJKU

https://www.fler.cz/zbozi/batuzek-s-gorjuss-v-brezovem-hajku-9123295 

Gorjuss v březovém hájku,

sní svůj sen mezi květy vlčího máku.

baybla - Pro makovou panenku

https://www.fler.cz/zbozi/pro-makovou-panenku-9682996

K létu patří vlčí máky, slunce, smích a láska taky.

tanatu - Ještě než odkvetu

https://www.fler.cz/zbozi/jeste-nez-odkvetu-9712865

 U Tučňáka - Náramek achát, jadeit, stříbro

https://www.fler.cz/zbozi/naramek-achat-jadeit-stribro-9715683

 zzuzzik -  Poppy brooch

https://www.fler.cz/zbozi/poppy-brooch-9535283

Na každý svetrík makový kvet, pri pohľade naň je hneď veselší svet!

4Lili Náhrdelník - Vlčí máky

https://www.fler.cz/zbozi/nahrdelnik-vlci-maky-9681969

Šepot vlčích máků ve vášnivých polibcích letního slunce.