Vítězka poslední soutěže lendule53 vybrala krásně voňavé téma : VONÍŠ PO BORŮVKÁCH, s barvami nachová ( světlá levandulová ) a béžová.

Borůvkaje plod brusnice borůvky (Vaccinium myrtillusL.) a brusnice chocholičnaté (Vaccinium corymbosumL.). Jsou to malé modré plody s fialovou šťávou. Dozrávají od června do září, ve vyšších polohách vždy později. Při podrobnějším zkoumání je možno v nich nalézt mnoho drobných semen.

Je možno je jíst samotné či je naložit nebo z nich udělat dort,knedlíky, bublaninu,koláč atd. Jsou sladké a silně barví, jsou i kvalitním přírodním barvivem. Senzorickou hodnotou a obsahem cenných živin včetně zdraví prospěšných látek se řadí k nejcennějšímu ovoci. Obsahují tříslovinyantioxidantybioflavonoidykarotenoidyprovitamín Aresveratrolvitamín Cvitamíny skupiny Bovocné cukry, malé množství tuků, mikro- a makroprvky (hořčíkdraslíkmanganželezoměďzinekchrom).

V lesích najdeme lesní borůvky, které rostou na keřích brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus), v obchodech se jedná o kanadské borůvky (Vaccinium corymbosum), zvané též zahradní, jelikož se mohou pěstovat i na zahradě, což u lesních není možné. Kanadské jsou větší, ale lesní si udržují lepší borůvkovitější chuť. Toto drobné ovoce, které je obarveno tmavě modrou barvou, obsahuje velké množství cenných látek, díky nimž se jedna o elixír na řadu problémů. V sezóně byste jejich konzumaci neměli omezovat a dát si jich co nejvíc.

Borůvky jsou velmi zdravé. Řadí se mezi superpotraviny, které se chlubí různými účinky na organismus. Nebudu zde vypisovat všechny, ale některé je třeba zvýraznit :

  • Zlepšují imunitní systém
  • Mají dobrý vliv na cévy a srdce
  • Preventivně působí proti mozkové mrtvici
  • Snižují cukr v krvi
  • Slouží jako prevence rakoviny
  • Čistí močové cesty a ledviny

V borůvkách se nacházejí látky, které ochraňují zrak. Jedná se hlavně o antokyany. Chrání sítnici, slouží jako prevence šerosleposti a oči se díky nim později unaví. Můžete je konzumovat jak čerstvé, tak i mražené, které si také zachovávají své cenné látky.

Borůvky patří mezi ideální ovoce při diabetuPomáhají snižovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Slouží jako prevence problémů, které doprovázejí diabetiky. Dále je vhodné pít čaj z borůvkových listů, který má rovněž pozitivní účinky při snižování hladiny cukru v krvi.

S borůvkami můžete připravit mnoho různých pokrmů, tradiční kynuté knedlíky, lívance, limonády, nanuky, kaše, borůvkový koktejl i borůvky se smetanou. Nesmíme zapomenout na koláče, buchty, palačinky, zmrzliny či kynutý koláč.

                                                                                      Paletka pro tvoření :

                                                                           

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                              Hlasovat můžete do 26.6.2022

Anketa se načítá ...